Ο αστροναύτης Νέσπολι ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρεσβευτής του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος

αστροναύτης Νέσπολι

Στον γνωστό στην Κύπρο Ιταλό αστροναύτη Πάολο Νέσπολι απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Πρεσβευτή του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO).

Η ανακήρυξη του κ. Νέσπολι ως Επίτιμου Πρεσβευτή του Οργανισμού για το διάστημα έγινε στο Παρίσι στη διάρκεια τελετής της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής, στην παρουσία του Προέδρου του Οργανισμού, Γιώργου Δανού.

Ο Ιταλός αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) έλαβε τον τίτλο αυτό «για την εξαιρετική του συμβολή στην εξερεύνηση του διαστήματος».

Υπενθυμίζεται ότι ο 60χρονος Πάολο Νέσπολι είναι γνωστός στην Κύπρο καθώς τον Σεπτέμβρη του 2016 είχε συνδεθεί ζωντανά με μαθητές από επτά αγγλόγλωσσα σχολεία της Κύπρου σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος.

Ο κ. Νέσπολι έχει στο ενεργητικό του τρεις αποστολές στο διάστημα.

“Ο πλανήτης μας είναι πανέμορφος από το διάστημα. Εκεί πάνω κατανοεί κάποιος πόσο ευάλωτη αλλά και όμορφη είναι η Γη και πόση σημασία έχει να την προστατεύουμε. Η θέα είναι καταπληκτική, είναι υπέροχο να βλέπεις την Μεσόγειο Θάλασσα, την χώρα μου την Ιταλία, την Κύπρο, είναι ένας καταπληκτικός πλανήτης”, είπε ο Νέσπολι στα παιδιά στο σχολείο στην Κύπρο.

Οι τρεις αποστολές του Νέσπολι στο διάστημα ήταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος βρίσκεται σε ύψος 400 χιλιομέτρων από τη Γη. Ο σταθμός αυτός κινείται με ταχύτητα 28,000 χιλιομέτρων την ώρα, κάνοντας 16 περιστροφές κάθε μέρα.

“Οταν είσαι αστροναύτης στον ΔΔΣ ζεις 16 φορές την ημέρα την Ανατολή και 16 φορές την ημέρα τη Δύση του ήλιου” είπε στους μαθητές, σημειώνοντας πόσο διαφορετική και συναρπαστική είναι η πραγματικότητα στο διάστημα.

Σημειώνεται ότι Επίτιμος Πρόεδρος στο Διεθνές Σώμα του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος είναι ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης Φιόντορ (Θεόδωρος) Γιουρτσίχιν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πέντε αποστολές στο διάστημα.
Ο Φίοντορ Γιουρτσίχιν θεωρείται ήρωας της Ρωσίας και είναι ελληνικής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας του.

Τον περασμένο χρόνο οι δύο αστροναύτες αποτελούσαν μέλη της εξαμελούς αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η αποστολή είχε ελληνικό άρωμα αφού της δόθηκε το όνομα Βορέας, από τον θεό του βόρειου ανέμου της ελληνικής μυθολογίας.

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό διεξάγονται πειράματα που προετοιμάζουν το έδαφος για τις μελλοντικές επανδρωμένες διαστημικές αποστολές της ανθρωπότητας σε αστεροειδείς, στο φεγγάρι αλλά κυρίως στον πλανήτη Άρη.

Ο διαστημικός σταθμός αποτελεί ένα ερευνητικό εργαστήριο μικρό-βαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας. Εκεί, μελετώνται οι επιπτώσεις της έλλειψης βαρύτητας στην ανθρώπινη υγεία, καλλιεργούνται λαχανικά, ενώ γίνονται σημαντικές μελέτες για την θεραπεία ασθενειών.

Τιμητικοί τίτλοι για Νέσπολι, Δανό και Φανουρίου

Εξάλλου, η Διεθνής Ακαδημία Αστροναυτικής τίμησε στο Παρίσι τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργο Δανό και Κωνσταντίνο Φανουρίου, αντίστοιχα, καθώς και τον Ιταλό αστροναύτη Πάολο Νέσπολι για την συμβολή τους στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Στο περιθώριο των εαρινών εργασιών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αστροναυτικής, ομόφωνα, η Διεθνής Ακαδημία Αστροναυτικής επέλεξε τους Νέσπολι, Δανό και Φανουρίου για τον τιμητικό τίτλο του μέλους-ακαδημαϊκού και τους απένειμε τιμητικά διπλώματα για την ‘εξαιρετική συμβολή τους στην εξερεύνηση του διαστήματος’.

Η Ακαδημία ιδρύθηκε το 1960 στη Σουηδία. Στόχοι της είναι η προώθηση και ανάπτυξη της αστροναυτικής για ειρηνικούς σκοπούς, η αναγνώριση ανθρώπων που έχουν διακριθεί στον κλάδο της επιστήμης ή της τεχνολογίας που σχετίζονται με την αστροναυτική, και η παροχή ενός προγράμματος μέσω του οποίου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να συμβάλουν στις διεθνείς προσπάθειες για προώθηση της επιστήμης της αεροδιαστημικής, σε συνεργασία με τις εθνικές ακαδημίες επιστημών. Τα μέλη της προέρχονται από 65 χώρες.

Επίσης, η Ακαδημία συνδέεται με την Διεθνή Ομοσπονδία Αστροναυτικής, η οποία ιδρύθηκε το 1951 και αποτελείται από πέραν των 270 μελών από 64 χώρες. Σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, Διεθνής Ομοσπονδία Αστροναυτικής διοργανώνει το Εργαστήριο Διαστήματος για τις Αναπτυσσόμενες Χώρες και λαμβάνει μέρος στη σύνταξη της ετήσιας ανασκόπησης των εξελίξεων της διαστημικής για λογαριασμό του ΟΗΕ.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΧΡ)

In the news
post-image Διεθνη

Η Γαλλία ξεκινάει τον φορολογικό πόλεμο κατά των Google, Apple, Facebook και Amazon

Την απόφαση της Γαλλίας να προχωρήσει στη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών επιχειρήσεων, χωρίς να περιμένει μια ευρωπαϊκή συναίνεση επί του θέματος, δηλώνει με συνέντευξή...
Load More