Ο Δήμος Αγίας Νάπας τίμησε τους Λαϊκούς Ποιητές

Λαϊκούς Ποιητές
Reading Time: 2 minutes
Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» ο Δήμος Αγίας Νάπας και η Εκκλησία Παναγίας Αγίας Νάπας προς τιμή του λαϊκού οργανοπαίχτη Παναή Γ. Κρεμμαστού, και των λαϊκών παραδοσιακών ποιητών Δέσποινας Θεοδούλου Ξύδια, Τάκη Σκάρο και Παναγιώτης Χατζηχρίστου και στην οποία παρουσιάστηκε η έκδοση «Ποιητικές Σάτιρες» του Μιχάλη Χ’’ Ηλία Χ’’ Νικολάτζιη. Στην εκδήλωση τιμήθηκε επίσης για την συνολική του προσφορά στα κοινά της Αγίας Νάπας ο πρώην Κοινοτάρχης Γιώργος Αδάμου.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καρούσος τόνισε ότι η Αγία Νάπα τιμά τέσσερις εκλεκτούς συνδημότες της που για χρόνια την τιμούν και που περήφανα συνεχίζουν από γενεά σε γενεά την λαϊκή ποίηση, το τραγούδι και το οργανοπάιξιμο του πιθκιαβλιού καθώς και για τη συνολική τους συνεισφορά στον τόπο μας γιατί μέσω της βιωματικής λαϊκής τέχνης τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην διατήρηση της λαϊκής πολιτιστικής μας κληρονομιάς

«Μέσα από τη λαϊκή ποίηση και την παραδοσιακή μουσική»πρόσθεσε «προβάλλεται με τον καλύτερο τρόπο η παράδοση του τόπου μας και συνδέεται δημιουργικά ο κόσμος του χθες και του σήμερααπό τους απλούς ανθρώπους, από πρόσωπα της καθημερινότητας της Αγίας Νάπας, που ο ζήλος, ο δυναμισμός και η ενεργητικότητα τους διοχετεύτηκαν στην υπηρεσία της παραδοσιακής μουσικής, του τραγουδιού και της ποίησης».

Δείτε επίσης:  Στήριξη Δήμου Δερύνειας για οικονομική βοήθεια του μικρού Αντώνη

«Σε αυτές τις αυθεντικές μορφές που παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν με μεράκι και ζωντάνια στη λαϊκή παράδοση, είναι που οφείλουμε τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας που εμπνέει ακόμη και σήμερα τους δημιουργούς» τόνισε ο κ. Καρούσος.

«Πεποίθηση τoυ Δήμου μας είναι ότι ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες που στηρίζει την κοινωνία μας και ως τέτοιο θα πρέπει να τον στηρίζουμε, γι’ αυτό» πρόσθεσε ως Δημοτικό Συμβούλιο «έχουμεπροβεί σε σημαντικέςενέργειες που αφορούν την προώθηση του πολιτισμού και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας με βασικό στόχο την ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και τη δημιουργία τέτοιων προϋποθέσεων ώστε η τέχνη και ο πολιτισμός να προβάλλονται στον κάθε επισκέπτη της Αγίας Νάπας».

Δείτε επίσης:  Ο Δήμος Πάφου προσφέρει δυο υποτροφίες

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ναού της Παναγίας Αγίας Νάπας Πάτερ Βασίλειος Νικολάου χαιρετίζοντας την εκδήλωση ευχαρίστησε και συνεχάρη τους τιμώμενους για την προσφορά τους στην Λαϊκή παράδοση του τόπου μας.

Την έκδοση «Ποιητικές Σάτιρες» του δημότη της Αγίας Νάπας Μιχάλη Χ’’ Ηλία Χ’’ Νικολάτζιη παρουσίασε ο δισέγγονος του Ηλίας Χ’’ Μιχαήλ. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καρούσος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατέρας Βασίλειος απένειμαν αναμνηστικές πλακέτες και δώρα στους τιμώμενους. Εκτός από τους ποιητές τιμήθηκαν επίσης, ο Ηλίας χ’’ Μιχαήλ, και οι Μουσικοί Αντρέας Νικολάου και Νικόλας Κρεμμαστός. Στον οργανοπαίκτη του πιθκιαβλιού κ. Παναή Κρεμμαστό ο Δήμος επεφύλαξε μία έκπληξη αφού πέρα της αναμνηστικής πλακέτας του δώρισε πίνακα με το πορτραίτο του, το οποίον ζωγράφισε ο καλλιτέχνης Λουκής Αγρότης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Κατακλυσμού.

In the news
Load More