Πέντε χρόνια χωρίς τον μεγάλο μας ηγέτη

Λευτέρης Χριστοφόρου
Reading Time: 4 minutes

Γράφει ο Λευτέρης Χριστοφόρου

Όσοι, γεννηθήκαμε μετά την Ανεξαρτησία, τη δεκαετία του 1960, τον Γλαύκο Κληρίδη τον βιώσαμε περισσότερο και πιο έντονα το 1974 κι εντεύθεν.

Παρά ταύτα όμως, ήταν σε όλους μας γνωστή, η αγωνιστική του παρουσία και δράση στον Εθνικαπελευθερωτικό Αγώνα, ως ο Υπερείδης της Ε.Ο.Κ.Α., η σημαντική του εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις ως ο Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας και η ηγετική του παρουσία στα πολιτικά δρώμενα της Πατρίδος μας, ως ηγέτης του Ενιαίου Κόμματος και ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ξεχωριστή και σημαδιακή, η αυταπάρνηση, η τόλμη και το θάρρος που επέδειξε, λαμβάνοντας τη γενναία απόφαση να δηλώσει παρών, συμμετέχοντας εθελοντικά κι ενώ βρισκόταν στη Μεγάλη Βρετανία, ως φοιτητής, στο τιτάνιο αγώνα της Ανθρωπότητας ενάντια στο Χιτλεροφασισμό.

Αυτοβούλως κι αυτοπροαιρέτως, ο Γλαύκος Κληρίδης, ρίχτηκε στη λαίλαπα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κινούμενος από το χρέος προς τα Πανανθρώπινα Ιδεώδη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και της προάσπισης Αρχών και Αξιών απέναντι στο Ναζισμό και το Φασισμό.

Πέραν τούτων, αυτό που θα μείνει αποτυπωμένο κι ανεξίτηλα χαραγμένο στις μνήμες μας, για το Γλαύκο Κληρίδη, είναι όταν κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τη προσφυγοποίηση μας, στάθηκε με σθένος και αποφασιστικότητα απέναντι στην εθνική τραγωδία και με την άξια, συνετή και θαρραλέα ηγεσία του, ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας, κατόρθωσε να περισώσει ότι περισωζόταν, να ομαλοποιήσει το εσωτερικό μέτωπο και να διαχειριστεί με σωφροσύνη, τις εφιαλτικές μέρες του 1974.

Μέσα από τα συντρίμμια και τις στάχτες, τους καταυλισμούς και τη δυστυχία, αντέδρασε ως πραγματικός ηγέτης και σήκωσε στις πλάτες του τη τεράστια ευθύνη της διαχείρισης του Χάους, κατορθώνοντας να παραδώσει κράτος, με την Επιστροφή Μακαρίου, στη Κύπρο. Η Κυπριακή Βουλή ομόφωνα, ορθά του απένειμε τα εύσημα.

Επειδή για τη εξαίρετη, μοναδική και ιστορική πολιτική πορεία του Γλαύκου Κληρίδη, γράφτηκαν πολλά και σημαντικά, θεωρώ πλεονασμό να προσθέσω οτιδήποτε. Άλλωστε είναι γνωστή, αναγνωρισμένη και σεβαστή από όλους η μεγαλειώδης πορεία και δράση του.

Πιστεύω είναι ωφελιμότερο να αναφερθώ στη βιώματα της δικής μου της γενιάς, που ζήσαμε τον Ηγέτη μας, μετά το 1976 κι ιδιαίτερα στη Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού, στο Μαθητικό και στη Πρωτοπορία.

Δείτε επίσης:  Η τουρκική επιθετικότητα μας απειλεί, όχι το ΑΚΕΛ - Γράφει η Σταύρη Καλοψιδιώτου

Μετά λόγου γνώσεως μπορώ να καταθέσω την ισχυρή κι αντικειμενική μου θέση, ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης που ενέπνεε, απηχούσε κι έκφραζε τις νέες ιδέες, τους οραματισμούς και τις ανησυχίες της Νέας Γενιάς.

Με Ηγέτη το Γλαύκο Κληρίδη, η Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού μεγαλούργησε.

Ο Γλαύκος Κληρίδης, κατόρθωνε να καθοδηγεί, να ενθουσιάζει και να πείθει τη Νεολαία κι η οποία, φυςικά, ανταποκρινόταν πλήρως στο κάθε κάλεσμα του. Μαζί με τον Γλαύκο Κληρίδη, οι ηγέτες της Νεολαίας μας, Μανώλης Χριστοφίδης, Νίκος Αναστασιάδης, Γιαννάκης Κασουλίδης, δημιούργησαν την Ατρόμητη Γαλάζια Γενιά του Δημοκρατικού Συναγερμού, που έγραψε ιστορία σκληρών, αλλά λαμπρών κι επιτυχών αγώνων, σε δίσεκτα χρόνια. Αυτή τη Νεολαία του Γλαύκου Κληρίδη είχαμε τη τιμή να την υπηρετήσουμε. Όσοι υπηρετήσαμε τη ΝΕΔΗΣΥ από το 76, δικαίως περηφανευόμαστε ότι είμαστε τα «Παιδιά του Γλαύκου Κληρίδη».

Σταθμός για τη Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού η ίδρυση της ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ, το 1981. Η σοφή απόφαση του Γλαύκου Κληρίδη να δημιουργήσει μία γνήσια, αυθεντική, Πρωτοπόρα, Συναγερμική Φοιτητική Παράταξη, αποτελεί σταθμό, για την Ιστορία του Φοιτητικού Κινήματος, για την Ιστορία του Δημοκρατικού Συναγερμού, αλλά και της πατρίδας μας. Δημιουργήθηκε η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, με καθαρές θέσεις, με γνήσια Συναγερμική, Πατριωτική, Διεκδικητική αλλά και με Σύγχρονη, Μεταρρυθμιστική, Ευρωπαϊκή Φωνή και Δράση.

Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ μετατράπηκε σε μία μαχητική έπαλξη Συναγερμικών και Εθνικών Αγώνων κι αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος του Δημοκρατικού Συναγερμού σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες που έδινε η Παράταξη.

Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, υπήρξε το καμάρι του Γλαύκου Κληρίδη, το δικό του παιδί, που ρίχνονταν καθημερινά,στη μάχη με αυτοθυσία , απέναντι στα Λαϊκά Μέτωπα, ενάντια στη Προπαγάνδα και τους Υβριστές, και παρέμεινε ασυμβίβαστα κι ανυποχώρητα ασπίδα προστασίας για τον Ηγέτη μας Γλαύκο Κληρίδη, τις Αρχές μας και την Εθνικόφρονα Παράταξη.

Ο Γλαύκος Κληρίδης, από το ’81 που ίδρυσε τη Πρωτοπορία, ποτέ δεν την άφησε μόνη και πάντοτε την στήριζε με όλες του τις δυνάμεις, γιατί εμπιστευόταν τους νέους και τις νέες, τους Πρωτοπόρους και τις Πρωτοπόρες και τους θεωρούσε το Αύριο και το Μέλλον της Παράταξης.

Δείτε επίσης:  Είμαστε όλοι Πράσινοι, τελικά; - Γράφει ο Γιώργος Περδίκης

Άλλωστε ο Κληρίδης και η Πρωτοπορία, πολεμήθηκαν λυσσαλέα από τους αντιπάλους, στα δίσεκτα κι εφιαλτικά χρόνια της δεκαετίας του ’70 και ’80. Με πολλές θυσίες, με την μαζική στήριξη των ανώνυμων νέων της ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ, ο Γλαύκος Κληρίδης δεν λύγισε κι ούτε η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ διαλύθηκε όπως ήταν τα άνομα σχέδια κι ο διακαής πόθος πολλών.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι «όλα τα θεριά του κόσμου πολεμούσαν να μας φάνε», αλλά δεν το κατόρθωναν γιατί «έμενε πάντα η μαγιά», η αθάνατη κι Ανίκητη Κληριδική μαγιά που μέχρι σήμερα κρατά κι εμπνέει τον κάθε νέο και την κάθε νέα μας, τους Νεδησίτες και τις Νεδησίτισσες, τους Μακίτες και τις Μακίτισσες, τους επιστήμονες της ΟΝΕ, τους Πρωτοπόρους και τις Πρωτοπόρες.

Ουδείς αμφισβητεί ότι τα πρώτα χαμόγελα της Νίκης και των Εκλογικών Επιτυχιών, τα έδινε η Νεολαία μας. Αποκορύφωμα τούτου η κρίσιμη προεκλογική μάχη του 1993, όπου αναγνωρίζεται από όλους ότι οι Φοιτητές της Πρωτοπορίας έγειραν την πλάστιγγα της Μεγαλειώδους, Ιστορικής Νίκης και της Ανάδειξης του ΔΗ.ΣΥ. και του Γλαύκου Κληρίδη, για πρώτη φορά στη Προεδρία της Δημοκρατίας.

Γλαύκο Κληρίδη, εμείς οι Πρωτοπόροι, που βρεθήκαμε στα πέτρινα χρόνια μαζί, σε ευχαριστούμε και σε ευγνωμονούμε γιατί μας εμπιστεύθηκες, γιατί μας στήριξες, γιατί μας ενέπνευσες, γιατί μας καθοδήγησες και γιατί η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ σου, η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ μας, από το ’81 μέχρι σήμερα «αυξάνεται και πληθύνεται», βρίσκεται καταξιωμένη και δικαιωμένη και πάντα ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ, στη συνείδηση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στους ανώνυμους φοιτητές και φοιτήτριες της ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ που από το ’81 με προσωπικές θυσίες, ανιδιοτελώς υπερασπίστηκαν τις Συναγερμικές Αρχές και Αξίες και παρέμειναν περήφανοι μαθητές της Μεγάλης Κληριδικής Σχολής.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου είναι Αναπληρωτής Προέδρος ΔΗ.ΣΥ – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ 

In the news
Load More