Πέραν των 7 εκ. ευρώ τα αναπτυξιακά έργα στο Δήμο Αγίας Νάπας

αναπτυξιακά έργα
Reading Time: 3 minutes

Στην εξαγγελία νέων έργων συνολικής αξίας 33.4 εκ ευρώ για την Επαρχία Αμμοχώστου, μερίδιο – από το οποίο ο Δήμος Αγίας Νάπας θα έχει όφελος πέραν των 7εκ ευρώ – προέβη σήμερα Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησε στην Επαρχία Αμμοχώστου με τη συμμετοχή Υπουργών, Βουλευτών,Δημάρχων, Προέδρων Κοινοτικών Συμβουλίων και υπηρεσιακών λειτουργών.

Όσο αφορά τα έργα στο Δήμο Αγίας Νάπας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε αρχικά σε τρία σημαντικά έργα, τα οποία προωθήθηκαν μέσω του χαρακτηρισμού της Αγίας Νάπας ως αστικό κέντρο όπως το έργο αποκατάστασης, ανάδειξης και προβολής του Μεσαιωνικού Μοναστηριού ύψους 1.5 εκ ευρώ (αναμένεται να ξεκινήσει τον Γενάρη 2018 και να περατωθεί τον Ιούλιο 2019), το πολυλειτουργικό πάρκο, δαπάνης ύψους 2.5 εκ. ευρώ (θα προκηρυχθεί από το Δήμο τον Νοέμβριο του 2018) και το έργο βελτίωσης της προσβασιμότητας στο κέντρο της Αγίας Νάπας – με την αναβάθμιση της οδού Τεύκρου Ανθία και άλλων παρακείμενων δρόμων συνολικής δαπάνης1.1.εκ ευρώ (αναμένεται η προκήρυξη προσφορών τον Ιανουάριο του 2018 από το Δήμο Αγίας Νάπας και η έναρξή του τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Επίσης ο δήμος θα επωφεληθεί 3εκ περίπου από τα εγγυημένα δάνεια που θα αποπληρώσει η κυβέρνηση.

Πέρα των πιο πάνω ο κ. Αναστασιάδης εξήγγειλε μία σειρά νέων έργωνπου αφορούν μεταξύ άλλων:

– Tην επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας , δαπάνης ύψους 220 χιλιάδων ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει το Γενάρη του 2018 και να περατωθεί το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.

Δείτε επίσης:  Μεταρρύθμιση ΤΑ: Διασταυρώνουν τα ξίφη τους Πυρίλλης - Καρούσος

– Την ανέγερση αναψυκτηρίου στην τοποθεσία Κόννοι, του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο κόστους 170 χιλιάδων ευρώ

– Τον εμπλουτισμό των τεχνητών υφάλων στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Αγίας Νάπας, δαπάνης ύψους 300 χιλιάδων ευρώ με αναμενόμενη έναρξη του έργου εντός του τρέχοντος έτους

– Τη διάθεση ποσού ύψους 300 χιλιάδων ευρώ για την αναβάθμιση/συντήρηση του ποδηλατόδρομου από Αγία Νάπα προς Κάβο Γκρέκο

– Τη χρηματοδότηση κατά 50% της μελέτης του Δήμου Αγίας Νάπας, εκτιμώμενης δαπάνης ύψους 200χιλιάδων ευρώ, αναφορικά με την αντιμετώπιση της διάβρωσης της παραλίας Πανταχού παρά το αλιευτικό καταφύγιο Αγίας Νάπας, με αρχικό εκτιμώμενο κόστος 2εκ ευρώ.

Επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδη αναφέρθηκε στο αίτημα του Δήμου για δημιουργία Ιδιωτικού Πανεπιστημίου, δηλώνοντας ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα πολύ θετικά και πρόσθεσε ότι αναμένει τεκμηριωμένη υποβολή των αναγκαίων αιτήσεων προς τις αρμόδιες αρχές, στη βάση των νενομισμένων διαδικασιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε επίσης ότι πέραν των έργων που είχε εξαγγείλει το 2015 η Κυβέρνηση προχώρησε στην υλοποίηση των ακόλουθων έργων:

– Την υλοποίηση παρά την οικονομική κρίση, απόφασης της προηγούμενης Κυβέρνηση για τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο δαπάνης 2εκ ευρώ, το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

– Τη βελτίωση δασικών βιοτόπων σε χαμηλά υψόμετρα κόστους αξίας 440 χιλιάδων ευρώ και αφορά τις ειδικές περιοχές προστασίας του Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 στο Κάβο Γκρέκο και το έργο αναμένεται να περατωθεί το Δεκέμβριο του 2017.

Δείτε επίσης:  Συνάντηση A. Νεοφύτου με Δημοτική Ομάδα ΔΗΣΥ Λευκωσίας για έργα και κυκλοφοριακό

– Το Αλιευτικό Καταφύγιο Αγίας Νάπας δαπάνης ύψους 115 χιλιάδων ευρώ, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2016.

Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καρούσος χαιρέτισε την εξαγγελία νέων έργων στην Αγία Νάπα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ευχαρίστησε προσωπικά καθώς και τους Υπουργούς του για τη συνεχή και έμπρακτη στήριξη προς την Επαρχία Αμμοχώστου και ιδιαίτερα προς την Αγία Νάπα.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το σύνολο του προϋπολογισμού των έργων για την Επαρχία Αμμοχώστου συμπεριλαμβανομένων και των 2 Μαρίνων Αγίας Νάπας και Πρωταρά έχουν ξεπεράσει τα 400εκ. Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών μπαίνουν οι βάσεις για ολόχρονο τουρισμό.

Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος σημείωσε επίσης τα θετικά από σημαντικές πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης όπως το αστικό κέντρο, η φιλελευθεροποίηση των πτήσεων, τα τουριστικά πολεοδομικά κίνητρα, τη σύνδεση δημοσίων συγκοινωνιών με τα 2 αεροδρόμια αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να είναι θετική στη δημιουργία Ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην περιοχή.

Επίσης ανάφερε ότι η ρευστότητα που θα αποκτηθεί λόγο της αποπληρωμής των δανείων θα επιστραφεί στους δημότες υπό μορφή έργων ανάπτυξης και μάλιστα με τη δική τους συμμετοχή αφού θα επιλέγουν αυτοί το έργο που θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό που θα είναι στο ύψος της δόσης που θα εξοικονομηθεί.

«Η Κυβέρνηση» πρόσθεσε «είναι ξεκάθαρο πλέον και το έχει αποδείξει με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι πλέον για ακόμη μία φορά ότι αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην Κυπριακή οικονομία η Αγία Νάπα και γενικά η Επαρχία Αμμοχώστου».

In the news
Load More