Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου: Προκλητικές και ανακριβείς οι αναφορές του Υπουργείου

Reading Time: 2 minutes

Προκλητικά και ανακριβή χαρακτηρίζει η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας που σχολιάζει το περιεχόμενο εντύπου που ετοίμασε η Εταιρεία και το οποίο αφορά το ΓεΣΥ.

Σε απάντησή της προς την ανακοίνωση του Υπουργείου, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου δηλώνει ότι ουδέποτε επιδίωξε τη δημόσια αντιπαράθεση με κανέναν και δεν πρόκειται να το πράξει ούτε και τώρα, όσο προκλητικά ή ανακριβή και αν είναι αυτά που αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανακοίνωση εναντίον της.

Σημειώνει ωστόσο πως «στη χρονική αυτή συγκυρία, το να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας ως προς την ενδεχόμενη έκπτωση στην ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας που θα επέλθει με την εφαρμογή του σχεδιασμού που ψηφίστηκε και ο οποίος ακόμα και σήμερα βρίθει ασαφειών και αδιευκρίνιστων πτυχών ή το να επισημάνουμε το γεγονός ότι οι κατά καιρούς επισημάνσεις μας ως επιστημονική εταιρεία δεν εισακούστηκαν, αποτελεί για μας στάση ευθύνης και ηθική υποχρέωση. Αποτελεί και στοιχειώδη ανταπόκριση στον καταιγισμό ερωτήσεων που δεχόμαστε καθημερινά από τους γονείς αναφορικά με το μέλλον της παιδιατρικής φροντίδας στην Κύπρο».

Δείτε επίσης:  Αυξήθηκαν τον Ιούλιο τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου θεωρεί ότι τα πρακτικά παραδείγματα από την καθημερινότητα του παιδιατρικού ιατρείου ποτέ δεν έτυχαν πραγματικής μελέτης από αυτούς που συνέβαλαν στον συγκεκριμένο σχεδιασμό.

«Η δημόσια έκφραση μιας ειλικρινούς αγωνίας για τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και την επάρκεια ενός σχεδιασμού που αφορά την υγεία των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών μας δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί κινδυνολογία ή υπόσκαψη στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του τομέα. Αποτελεί κατάθεση γνώσης και εμπειρίας από την καθημερινή ενασχόληση με το αντικείμενο και τα πραγματικά προβλήματα της μάχιμης ιατρικής», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Απορρίπτονται δε κατηγορηματικά η προσπάθεια απαξίωσης και οι ισχυρισμοί για ιδιοτελή συμφέροντα, ανακρίβειες και ψεύδη, όπως αναφέρεται, και επανατονίζεται η αναγκαιότητα της αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων ως απαραίτητη και κατά τον νόμο προϋπόθεση, εφαρμογής του ΓεΣΥ, για σκοπούς ισονομίας και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού.

Δείτε επίσης:  Αδούλωτη Κερύνεια: Μεγάλο πολιτικοδιπλωματικό λάθος ένας νέος γύρος συνομιλιών

«Αυτό που θα αναμέναμε από το Υπουργείο Υγείας θα ήταν να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας και να εγκύψει στο πραγματικό πρόβλημα που είναι τα κενά του υφιστάμενου σχεδιασμού. Η μεταρρύθμιση σαφώς και θα πρέπει να στοχεύει στην διόρθωση ή απάμβλυνση των μακροχρόνιων προβλημάτων του τομέα της υγείας αλλά χωρίς να αναιρεί ή να διακινδυνεύει τα όσα θετικά προσφέρονται σήμερα», προσθέτει.

Στόχος τους, σημειώνει η Παιδιατρική Εταιρεία, είναι ένα πραγματικά λειτουργικό, επαρκές και ωφέλιμο για τον Κύπριο πολίτη Γενικό Σχέδιο Υγείας και προς τον σκοπό αυτό θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διαλόγου και είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να συμβάλουν εποικοδομητικά στην όποια προσπάθεια ουσιαστικής μεταρρύθμισης, «διατηρώντας όμως το δικαίωμα μας να εκφραζόμαστε ελεύθερα και να αποφασίζουμε χωρίς εκβιαστικά διλήμματα και χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπεια μας».

In the news
Load More