Παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα: Αλλαγή πορείας στο Κυπριακό;

εκλογές
Στις πρόωρες γενικές εκλογές που έγιναν χθες στα κατεχόμενα, το Εθνικό Κόμμα Ενότητας (UBP) του Προέδρου Özgürgün, βγήκε πρώτο, αυξάνοντας σε μεγάλο επίπεδο τις ψήφους του.

Kudret Özersay, Πρόεδρος του Κόμματος του Λαού: «Το θέμα δεν είναι η επιτυχία του κόμματος, δεν είναι επίσης καθόλου θέμα επιλογής εκπροσώπου και εισόδου στη Βουλή. Γι’ αυτό κατ’ εμένα, το αποτέλεσμα δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον της χώρας».

Χωρίς να είναι ακριβής τα αποτελέσματα, αναμένεται ότι στα κατεχόμενα θα δημιουργηθεί ένας νέος συνασπισμός «κυβέρνησης». Το γεγονός όμως της μη επιδίωξης συνασπισμού κυβέρνησης με το Κόμμα του Λαού(HP) και το Εθνικό Κόμμα Ενότητας(UBP), από πλευράς του Δημοκρατικού Τουρκικού Κόμματος(DTP), δημιουργεί το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Mustafa Akıncı, Τουρκοκύπριος ηγέτης: «Οι εκλογές είναι μια καινούργια αρχή, όπως μια καινούργια χρονιά και μια καινούργια μέρα.»

Ξεκάθαρη είναι πάντως η σημαντική πτώση της Αριστεράς και ιδιαίτερα του Δημοκρατικού Τουρκικού Κόμματος(DTP). Η αντίσταση προς την κατεύθυνση της «μεταμόρφωσης» των Τουρκοκυπρίων μειώθηκε. Αυτό σημαίνει: περισσότερα τζαμιά, λιγότερος κοσμικός χαρακτήρας, λιγότερη κοινωνική δικαιοσύνη, θρησκευτικά σχολεία σε κάθε περιοχή, περικοπή δικαιωμάτων και λιγότερη ελευθερία. Λαμβάνοντας υπόψην τα πιο πάνω, σημαντικό ερώτημα είναι το πώς επηρεάζονται οι ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Το βασικό σημείο διαχώρισης των δύο κομμάτων , είναι οι διαφορετικές τους προσεγγίσεις στο Κυπριακό. Το Εθνικό Κόμμα Ενότητας(UBP) βλέπει την Τουρκία ως την μητέρα πατρίδα. Σύμφωνα με τον Atan Atun μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής, το Εθνικό Κόμμα Ενότητας(UBP) υποστηρίζει ότι η Τουρκία εγγυάται την ασφάλέια των Τουρκοκυπρίων και τη διατήρηση της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

In the news
post-image Κυπρος

Πρόεδρος ΔΗΣΥ: ‘’Οι συνομοσπονδίες είναι κατάρα’’

Υπάρχει πεδίο να εκχωρηθούν κάποιες επιπρόσθετες εξουσίες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες, εφόσον δεν επηρεάζονται τα βασικά συστατικά που δημιουργούν ένα ισχυρό...
Load More