Πλήρη αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος στη Γαλλία – Υποχρεωτική εκπαίδευση από 3 ετών

Μακρόν

Ο Εμμανουέλ Μακρόν συνεχίζει ακάθεκτος τις μεταρρυθμίσεις παρά τις αντιδράσεις συνδικάτων και εργαζομένων.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την πλήρη αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, που προβλέπει την υποχρεωτική έναρξη εκπαίδευσης από την ηλικία των 3 ετών, αντί των 6 που είναι αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας, ο νέος νόμος αναμένεται να επηρεάσει ένα πολύ μικρό ποσοστό οικογενειών καθώς το 97,6% των Γάλλων στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο από τα 3 τους χρόνια.

Ο ίδιος ο Μακρόν τόνισε ότι η κίνηση γίνεται προς υποστήριξη των φτωχώτερων, καθώς οι οικογένειες των φτωχών περιοχών είναι αυτές που επιλέγουν συχνά να μην στείλουν τα παιδιά τους σχολείο.

Το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2019 ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει διορίσει ειδικό νευροψυχίατρο που θα βοηθήσει στη διαμόρφωση του προσχολικού προγράμματος, σε συνεννόηση με τον υπουργό Παιδείας της Γαλλίας.

Η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ευρώπη

Εφόσον τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος, η Γαλλία θα γίνει η χώρα με την μικρότερη ηλικία υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Η Ελλάδα έχει ως υποχρεωτική ηλικία ένταξης στην εκπαίδευση τα 6 χρόνια ενώ η Κύπρος τα πέντε χρόνια και 8 μήνες.

Από εκεί και πέρα, μέχρι η Γαλλία να θέσει σε ισχύ το νέο μέτρο, η Βόρεια Ιρλανδία κατέχει τα πρωτεία έχοντας ως υποχρεωτική ηλικία τα 4 έτη. Ο νόμος στη χώρα άλλαξε το 1989.

Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σερβία και Σουηδία είναι οι χώρες που στέλνουν πιο αργά από όλους τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς η ηλικία υποχρεωτικής ένταξης στην εκπαίδευση είναι τα 7 έτη.

In the news
post-image Κυπρος

Επιτροπή μπαίνει σε διαπραγμάτευση με τις εταιρείες για το Αφροδίτη

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ορίσει διαπραγματευτική ομάδα, η οποία θα εισέλθει σε ένα...
post-image Άρθρα - Μελέτες

Πρόσληψη των καταλληλότερων με το νέο Διεθνές Πρότυπο ISO/TS 30411

Γράφει η Μαριλένα Νικολάου Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο ενός οργανισμού είναι το ανθρώπινο δυναμικό του. Ο αντίκτυπος που έχουν οι νεοπροσληφθέντες στην επιτυχία μιας...
Load More