Πλήρη αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος στη Γαλλία – Υποχρεωτική εκπαίδευση από 3 ετών

Μακρόν
Reading Time: 1 minute

Ο Εμμανουέλ Μακρόν συνεχίζει ακάθεκτος τις μεταρρυθμίσεις παρά τις αντιδράσεις συνδικάτων και εργαζομένων.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την πλήρη αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, που προβλέπει την υποχρεωτική έναρξη εκπαίδευσης από την ηλικία των 3 ετών, αντί των 6 που είναι αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας, ο νέος νόμος αναμένεται να επηρεάσει ένα πολύ μικρό ποσοστό οικογενειών καθώς το 97,6% των Γάλλων στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο από τα 3 τους χρόνια.

Ο ίδιος ο Μακρόν τόνισε ότι η κίνηση γίνεται προς υποστήριξη των φτωχώτερων, καθώς οι οικογένειες των φτωχών περιοχών είναι αυτές που επιλέγουν συχνά να μην στείλουν τα παιδιά τους σχολείο.

Δείτε επίσης:  Πρώτες εικόνες του Γιαβούζ ανοιχτά της Καρπαρσίας

Το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2019 ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει διορίσει ειδικό νευροψυχίατρο που θα βοηθήσει στη διαμόρφωση του προσχολικού προγράμματος, σε συνεννόηση με τον υπουργό Παιδείας της Γαλλίας.

Η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ευρώπη

Εφόσον τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος, η Γαλλία θα γίνει η χώρα με την μικρότερη ηλικία υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Η Ελλάδα έχει ως υποχρεωτική ηλικία ένταξης στην εκπαίδευση τα 6 χρόνια ενώ η Κύπρος τα πέντε χρόνια και 8 μήνες.

Δείτε επίσης:  Ορκίστηκαν οι 300 της ελληνικής Βουλής

Από εκεί και πέρα, μέχρι η Γαλλία να θέσει σε ισχύ το νέο μέτρο, η Βόρεια Ιρλανδία κατέχει τα πρωτεία έχοντας ως υποχρεωτική ηλικία τα 4 έτη. Ο νόμος στη χώρα άλλαξε το 1989.

Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σερβία και Σουηδία είναι οι χώρες που στέλνουν πιο αργά από όλους τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς η ηλικία υποχρεωτικής ένταξης στην εκπαίδευση είναι τα 7 έτη.

In the news
Load More