Προχωρά η μελέτη του ΥΠΕΣ για μείωση των Δήμων

Κονδύλι ύψους 30,000 ευρώ ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών, ύστερα από αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών, για την ετοιμασία ενός εγγράφου πολιτικής σε σχέση με την αναθεώρηση της προωθούμενης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την μείωση του αριθμού των ελεύθερων Δήμων από 30 σε περίπου 16, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Ιανουάριο του 2022.

Το έγγραφο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2019.

Στο σημείωμα που κατατέθηκε από το ΥΠΕΣ στην Επιτροπή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι αποφασίστηκε να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές για προώθηση της αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της ΤΑ, ειδικότερα εφόσον το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2015 δεν έχει παραπεμφθεί στην ολομέλεια ακόμη. Το ν/σ αυτό αφορά τη δημιουργία πέντε επαρχιακών συμπλεγμάτων.

Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχουν 39 Δήμοι σε αστικές περιοχές εκ των οποίων οι 9 κατεχόμενοι και 487 κοινότητες και η υπάρχουσα δομή θεωρείται ιδιαίτερα ασυνήθιστη σε διεθνές επίπεδο με μεγάλο αριθμό τοπικών αρχών, πολλές από τις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών , γιατί στερούνται το μέγεθος και τις ικανότητες. Τίθεται επίσης θέμα οικονομικής βιωσιμότητας.

Η συνένωση των Δήμων ώστε να μην υπερβαίνει τους 16 παγκύπρια, εξαιρουμένων των κατεχόμενων, θα πρέπει, με βάση το ΥΠΕΣ, να τεθεί στη βάση οικονομικών, δημογραφικών και γεωγραφικών κριτηρίων με οικονομικά οφέλη.

Το Υπουργείο θεωρεί ότι ο εμπειρογνώμονας που θα ετοιμάσει το έγγραφο πολιτικής θα πρέπει να προβεί σε αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και να προβεί σε συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε οι Δήμοι να καταστούν διοικητικά και οικονομικά αυτοτελείς και βιώσιμοι, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της κρατικής χορηγίας που καταβάλλεται σήμερα και η οποία θα πρέπει εν μέρει να αντικατασταθεί με άλλους τρόπους χρηματοδότησης ( πχ μέσω αύξησης ιδίων εσόδων).

Επίσης θα πρέπει να εισηγηθεί τρόπους καλύτερης διαχείρισης του προσωπικού με πρότυπη οργανωτική διάρθρωση.

ΚΥΠΕ

In the news
post-image Κυπρος

Σε πρόσκληση ενδιαφέροντος προχωρεί το Υπουργείο Μεταφορών για την ενοικίαση λεωφορείων στην Πάφο

Σε πρόσκληση ενδιαφέροντος προχωρεί το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την ενοικίαση λεωφορείων από 17 Ιανουαρίου μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, στην Πάφο. Όπως...
post-image Κυπρος

Ας δημοσιοποιήσουμε τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 5 χρόνων απαντά στον ΠΙΣ ο Γ. Λιλλήκας

Ας δημοσιοποιήσουμε όλοι τις φορολογικές μας δηλώσεις των τελευταίων πέντε χρόνων, κάλεσε τον ΠΙΣ ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας ότι έτσι...
Load More