ΠτΔ: Έτοιμοι να ξεκινήσουμε τον διάλογο για το Κυπριακό

αναστασιάδης
Reading Time: 2 minutes

Το μήνυμα μας είναι ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και σήμερα τον διάλογο για το Κυπριακό από εκεί όπου διεκόπη τον Ιούλιο του 2017 είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν αναμένουμε κάτι από την παρούσα αποστολή της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κας Τζέιν Χολ Λουτ, είπε ότι «αυτό που προσπαθούμε είναι να περάσουμε ξεκάθαρο μήνυμα για τις δικές μας θέσεις. Και ένα είναι το μήνυμα: ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και σήμερα τον διάλογο από εκεί όπου διεκόπη τον Ιούλιο του 2017».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος και από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό είναι πραγματικά ένα ερώτημα και είναι αυτό που διερευνά και η κα Λουτ, βεβαίως και τις δύο πλευρές συμβουλεύεται. Στις 4.30 το απόγευμα θα έχουμε μια νέα συνάντηση (με την κα Λουτ), θέλω να ελπίζω ότι (θα υπάρξει) η ανταπόκριση και τα μηνύματα από την άλλη πλευρά – και όταν λέω άλλη πλευρά δεν εννοούμε μόνο τους Τουρκοκύπριους, εννοούμε βεβαιότατα και την Τουρκία, η οποία διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη λύση του Κυπριακού».

Δείτε επίσης:  Στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Σε ερώτηση αν το αναμένουμε αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προκλήσεις από την Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «άλλο είναι η διαμόρφωση του πλαισίου αναφοράς, ή όπως άλλως μπορεί να το ονομάσουμε, και άλλο η έναρξη του διαλόγου, αν και εφόσον υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Με αυτό εννοώ ακριβώς την παράλειψη των οποιωνδήποτε παράνομων ενεργειών της Τουρκίας οι οποίες δεν θα επέτρεπαν μια ομαλή διεξαγωγή του διαλόγου, χωρίς απειλές και χωρίς την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Δείτε επίσης:  Κούσιος: Για τουρκικά drones στο κατεχόμενο Λευκόνοικο

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να έχει κάποια συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω διαμηνύσει μέσω της κας Λουτ ότι είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος. Δεν είμαι εγώ εκείνος, ο οποίος αρνείτο τις συναντήσεις. Μην ξεχνάτε ότι σε δύο συναντήσεις, τον Απρίλη και αργότερα προ του ανοίγματος των οδοφραγμάτων, ο ίδιος ο κ. Ακκιντζί δεν ήθελε ούτε φωτογράφους, διότι δεν ήθελε να δώσει την εικόνα επανέναρξης του διαλόγου. Συνεπώς, καλό είναι οι παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό να επικεντρώσουν την προσοχή τους εκεί και όπου πρέπει».

In the news
Load More