ΠτΔ: Η τοπική αυτοδιοίκηση ωριμάζει με έργα

Reading Time: 3 minutes

Το ιστορικό κινηματοθέατρο Αττικόν στην Πάφο, εγκαινίασε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έναν πολυχώρο, που ενισχύει τις κοινωνικές και πνευματικές δράσεις στην πόλη.

«Το ιστορικό κινηματοθέατρο «Αττικόν», με τον εμβληματικό χώρο του παραδοσιακού κέντρου, απετέλεσε μέρος των έργων που δρομολογήθηκαν από τον Δήμο σε συνεργασία με την Κυβέρνηση για τη δημιουργία ζωντανών κυττάρων πολιτισμού στην πόλη, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες που παρείχε η συγκυρία της ανάληψης του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από την Πάφο το 2017. Και είναι πράγματι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δραττόμενοι της συγκυρίας αυτής, αξιοποιήθηκαν οι δημόσιοι χώροι δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα το οποίο στεγάζει δράσεις πολιτισμού μετατρέποντας την Πάφο σε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Ενδεικτική της βούλησης των Τοπικών Αρχών να εκμεταλλευτούν την παρακαταθήκη που άφησε η πολιτιστική πρωτεύουσα, αποτελεί η προώθηση της σύστασης ενός ισχυρού, σύγχρονου και αποτελεσματικού Οργανισμού με αποστολή τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση της πνευματικής και καλλιτεχνικής κίνησης και δράσης της πόλης.

Προς τον σκοπό αυτό σημαντικά συμβάλλει το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, το οποίο έπειτα από τη μεγάλη κλίμακα τροποποιήσεων επί των κτηρίων του κινηματοθεάτρου και τη σύνδεση του με τον γειτνιάζοντα Πολυχώρο Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική», έχει πλέον μετασχηματιστεί λειτουργικά και αισθητικά προσφέροντας ποικίλες δυνατότητες, ποιοτικής ψυχαγωγίας, επαγγελματικής δραστηριότητας και συνεδριακού τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, γεφυρώνοντας τον πολιτισμό και την τέχνη με την επαγγελματική πρωτοβουλία και την κοινωνική δραστηριότητα, καθίσταται ορόσημο, εξυπηρετώντας παράλληλα και τον στόχο της μετατροπής της Πάφου σε προορισμό εξειδικευμένων ποιοτικών μορφών τουρισμού», επεσήμανε ο Πρόεδρος στην ομιλία του.

Δείτε επίσης:  Τα Πράσινα Σημεία της Επαρχίας Λευκωσίας (Βίντεο)

Η αποκατάσταση του κινηματοθεάτρου «Αττικόν», σε συνάρτηση με την ανάλογη ανάδειξη των υπόλοιπων ιστορικών κτηρίων, αλλά και την προώθηση άλλων σημαντικών έργων, έχουν  διαμορφώσει την εικόνα της εν λόγω περιοχής αποκαλύπτοντας την αναβάθμιση και τη συνακόλουθη ποικιλόμορφη ανάπτυξη που σημείωσε γενικότερα η Πάφος τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδης.

Το γεγονός αυτό, συνέχισε, ικανοποιεί την Κυβένρηση ιδιαίτερα, αφού προς την κατεύθυνση αυτή της γενικότερης οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής αναζωογόνησης της Πάφου με τελικούς αποδέκτες τους ίδιους τους πολίτες της, η συμβολή της Κυβέρνησης υπήρξε εμπράκτως καθοριστική, είτε με τη διάθεση κεφαλαίων είτε με την προώθηση διαφόρων έργων που ήταν ώριμα για να τύχουν χρηματοδότησης από τα ταμεία της ΕΕ. Συμβολή, η οποία επιβεβαιώνει την προτεραιότητα και την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στην αναπτυξιακή πολιτική των τοπικών αρχών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκάστης επαρχίας.

Η Κυβέρνηση σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ενστερνιζόμενη το όραμα του Δήμου και γενικότερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προωθήσαμε την υλοποίηση δέσμης έργων αναπτυξιακής και πολιτιστικής υφής στο κέντρο της Πάφου, συνολικής δαπάνης πέραν των 70 εκατομμυρίων ευρώ, ως προαπαιτούμενων για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων που έθεσαν οι Αρχές προς όφελος των κατοίκων της πόλης. Στόχοι, οι οποίοι εστίασαν στην προαγωγή της συγκεκριμένης περιοχής σε αρτηρία εμπορικής, πολιτιστικής και επενδυτικής δραστηριότητας.

«Πέραν τούτων, από το 2015 και εντεύθεν ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, έργα στην πόλη και επαρχία της Πάφου, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε ποσόν πέραν των 250 εκατομμυρίων ευρώ. Η υλοποίηση των έργων στον Δήμο Πάφου, έπειτα από την οικονομική κρίση, αποτελεί επίτευγμα υψίστης σημασίας όχι μόνο για τη συγκεκριμένη πόλη, αλλά και για τη χώρα μας ολόκληρη, καθιστώντας απολύτως σαφή τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη συνεργασία κεντρικής και τοπικής εξουσίας. Συνεργασία, η οποία μέσα από τη χρηστή διοίκηση, τον προγραμματισμό και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, λειτουργεί προς την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης».

Δείτε επίσης:  Μεσίστιες οι σημαίες στο Δήμο Λευκωσίας - Έκτακτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Δήμαρχο Φαίδωνα Φαίδωνος, το σύνολο της Δημοτικής Αρχής, αλλά και όλους τους συντελεστές των έργων οι οποίοι συνεργαζόμενοι μεθοδικά συνέβαλαν στην έγκαιρη προσφοροδότηση, την ακριβή χρονοδιαγραμματικά εκτέλεση και αποπεράτωση των έργων αυτών.

Τόνισε παράλληλα ότι το παράδειγμα μετεξέλιξης της Πάφου σε μια σύγχρονη πόλη βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και πολιτισμού στέλνει και ένα μήνυμα. Το μήνυμα ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις Τοπικές Αρχές, οι οποίες συγκροτημένα, με σωστή διαχείριση και χρηστή διοίκηση ωριμάζουν έργα κοινής ωφελείας, τα προσφοροδοτούν και τα εκτελούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τίθενται και με βάση  τον προϋπολογισμό τους. Και αυτό ήταν το επίτευγμα του Δήμου Πάφου.

«Επεκτείνοντας αυτό το μήνυμα θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν εμφορούμαστε από τοπικιστικές προτιμήσεις όσον αφορά την προώθηση έργων ανάπτυξης και υποδομής. Οι Τοπικές Αρχές, οι οποίες έχουν τη βούληση και την ικανότητα να ωριμάσουν έργα που είναι πραγματικά αναγκαία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους μπορούν να υπολογίζουν στη στήριξη αυτής της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, στο πλαίσιο πάντοτε των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους».

In the news
Load More