Σε προχωρημένο στάδιο συμφωνία Δήμου Αραδίππου για επεξεργασία αποβλήτων χοίρων και βοοειδών

επεξεργασία αποβλήτων χοίρων και βοοειδών
Reading Time: 2 minutes
Υπογράφεται σύντομα μεταξύ του Δήμου Αραδίππου και συγκεκριμένης εταιρείας συμφωνία για επεξεργασία των αποβλήτων χοίρων και βοοειδών.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης «βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο ώστε να κλείσουμε εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, συμφωνία με συγκεκριμένη εταιρεία για παραλαβή και επεξεργασία των λυμάτων από τις φάρμες χοίρων και βοοειδών. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της συμφωνίας η εταιρία θα παραλαμβάνει τα λύματα και μετά από ειδική επεξεργασία θα τα μετατρέπει σε ενέργεια».

Πρόσθεσε ότι «αυτό θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο την Αραδίππου αλλά και την γύρω περιοχή, έχοντας υπόψη ότι κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, υπάρχει μεγάλη δυσοσμία από τα λύματα των χοίρων και των βοοειδών, στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Αγίας Νάπας. Το πρόβλημα της δυσοσμίας αποτελεί εδώ και χρόνια ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο προσπαθήσαμε με διάφορους τρόπους να επιλύσουμε, χωρίς όμως επιτυχία».

Αφού ανέφερε ότι «προσπαθούμε εδώ και πολύ καιρό να επιτύχουμε αυτή τη συγκεκριμένη συμφωνία για την επεξεργασία των λυμάτων» είπε πως «πρόκειται για κυπριακή εταιρεία που στεγάζεται εντός των δημοτικών ορίων Αραδίππου και βρίσκεται κοντά στην περιοχή που είναι οι κτηνοτροφικές φάρμες του Δήμου».

Δείτε επίσης:  Στην προσφυγιά η εκδήλωση Δήμου Καραβά για τους άριστους απόφοιτους

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ευαγγελίδης είπε ότι «με το συγκεκριμένο επιχειρηματία και την εταιρεία του βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο για να κλείσουμε τη συμφωνία. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις κυρίως από πλευράς των κρατικών υπηρεσιών και ειδικά του Υπουργείου Εσωτερικών και λόγω των προεδρικών εκλογών. Ευελπιστούμε πως μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπογράψουμε τη σχετική συμφωνία».

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε πως «προσπαθούμε στη συμφωνία που θα υπογράψουμε να υπάρχει πρόνοια ώστε η Αραδίππου να λαμβάνει μερίδιο από τα κέρδη προς όφελος των ανθρώπων που ασχολούνται με την χοιροτροφία και τα βοοειδή. Μέχρι σήμερα δεν γινόταν επεξεργασία των λυμάτων χοίρων και βοοειδών, κάτι που ήταν υποχρέωση των κτηνοτρόφων με βάση πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα και να πληρώνονται μεγάλα χρηματικά πρόστιμα».

Δείτε επίσης:  Δημοτικό Θέατρο: Έτοιμο να υποδεχθεί το φιλοθεάμον κοινό

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελίδη, «η εταιρεία καταβάλλει προσπάθειες ώστε παρόμοιου τύπου συμφωνία να επιτευχθεί και με τους χοιροτρόφους και αγελαδοτρόφους του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού, συμφωνία για την οποία συναινεί και η Αραδίππου».

Σε ερώτηση κατά πόσον από την επεξεργασία των συγκεκριμένων αποβλήτων θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο περιβάλλον, ο Δήμαρχος απάντησε αρνητικά προσθέτοντας πως «για περισσότερα από δέκα χρόνια διάφορες εταιρείες προσπάθησαν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό, ωστόσο για διάφορους λόγους είχαν εγκαταλείψει. Ο χώρος που θα ανεγερθεί η μονάδα έχει επιθεωρηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, δηλαδή το Τμήμα Περιβάλλοντος και Εργασίας και από τον Δήμο Αραδίππου και έχει λάβει θετικές εκτιμήσεις».

Σημείωσε επίσης πως «η λειτουργία της μονάδας δεν θα προκαλέσει οποιαδήποτε προβλήματα στο περιβάλλον και τους πολίτες της Αραδίππου και των γύρω περιοχών, αντιθέτως θα βοηθήσει στην επίλυση του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ο συγκεκριμένος τομέας».

In the news
Load More