Στο ‘παιχνίδι’ των λαμπτήρων LED στον οδικό φωτισμό η ΑΗΚ

ΑΗΚ

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου συνέστησε θυγατρική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, την ESCO AHK Ltd, προκειμένου να συμμετάσχει στα έργα αντικατάστασης οδικού φωτισμού στους Δήμους με φωτιστικά LED.

Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εμπορίου κατέθεσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών τροποποιητικό προϋπολογισμό για αποδέσμευση κεφαλαιουχικής δαπάνης ύψους €10.000 για να καλύψει το κόστος αγοράς των μετοχών της εταιρείας, η ίδρυση της οποίας αποφασίστηκε από την ΑΗΚ το 2016.

Η ίδρυση της εταιρείας ιδιωτικού δικαίου κρίθηκε αναγκαία αφού η ΡΑΕΚ αποφάσισε ότι η ΑΗΚ δεν μπορεί να εμπλακεί σε εργασίες πέραν των βασικών της δραστηριοτήτων, δηλαδή την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρισμού.

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, η ESCO λειτουργεί με ένα υπάλληλο αυτή τη στιγμή, που πληρώνεται από την ΑΗΚ, ενώ αν χρειαστεί, μπορεί να μεταφερθεί προσωπικό της ΑΗΚ στην εταιρεία για εξειδικευμένες εργασίες που θα αποπληρώνονται από την εταιρεία.

Ήδη ο Δήμος Λευκωσίας προκήρυξε διαγωνισμό για αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων οδικού φωτισμού με λαμπτήρες LED.

Όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν 24 εγγεγραμμένες ιδιωτικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα, αλλά, βάσει απόφασης της ΡΑΕΚ, δεν μπορούν να επέμβουν στους στύλους της ΑΗΚ, οι οποίοι είναι μέρος του κρατικού δικτύου ηλεκτρισμού.

Απατώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να λειτουργήσει ελεύθερα ο ανταγωνισμός με τέτοιες ρυθμίσεις, εκπρόσωπος της ΑΗΚ είπε πως οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να πωλήσουν τα φωτιστικά και να πάρουν υπηρεσίες της ΑΗΚ για την τοποθέτησή τους.

Οι εταιρείες αυτές, είτε μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες από την ΑΗΚ για την αντικατάσταση των λαμπτήρων, είτε να εκπαιδευτούν από προσωπικό της ΑΗΚ για το πώς θα γίνει αντικατάσταση, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι η ΑΗΚ υπέγραψε συμφωνίες παροχής υπηρεσιών στην θυγατρική της, οι οποίες περιέχουν τις ίδιες τιμές που δίνονται στις ιδιωτικές εταιρείες.

Όπως αναφέρθηκε, η ΑΗΚ έδωσε ήδη προσφορά για παραχώρηση υπηρεσιών σε εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό του Δήμου Λευκωσίας.

ΚΥΠΕ

In the news
post-image Διεθνη

Η Γαλλία ξεκινάει τον φορολογικό πόλεμο κατά των Google, Apple, Facebook και Amazon

Την απόφαση της Γαλλίας να προχωρήσει στη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών επιχειρήσεων, χωρίς να περιμένει μια ευρωπαϊκή συναίνεση επί του θέματος, δηλώνει με συνέντευξή...
Load More