Στο περίμενε ο Δήμος Αραδίππου για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων χοίρων και βοοειδών

Διαδικαστικά θέματα καθυστερούν την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Αραδίππου και συγκεκριμένης εταιρείας η οποία θα επεξεργάζεται τα απόβλητα χοίρων και βοοειδών και θα τα μετατρέπει σε ενέργεια.

Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης «αναμένουμε εδώ και δύο περίπου μήνες απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για συγκεκριμένο διαδικαστικό θέμα, προκειμένου να υπογραφεί η σχετική συμφωνία. Συγκεκριμένα η πολεοδομική άδεια που έχουμε για την μίσθωση γης αναφέρει «από Δήμο Αραδίππου για εταιρεία ΕΛΟΚΑ» και πρέπει να γίνει αλλαγή που να αναφέρει «από Δήμο Αραδίππου για Bioland Enegery».

Εξήγησε ότι «λαμβάνοντας υπόψη πως η γη που θα εκμισθωθεί ανήκει στο κράτος αφού είναι χαλίτικη, αρμόδιο για να προχωρήσει στη συγκεκριμένη αλλαγή που χρειάζεται είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο εδώ και δύο μήνες το Υπουργείο κωλυσιεργεί και δεν προχωρεί στην απαραίτητη διόρθωση, ώστε να υπογραφεί επιτέλους η συμφωνία με την εταιρεία που θα επεξεργάζεται απόβλητα χοίρων και βοοειδών και θα τα μετατρέπει σε ενέργεια».

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελίδη «η μονάδα αναμένεται να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την Αραδίππου και την γύρω περιοχή αφού κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, υπάρχει μεγάλη δυσοσμία από τα λύματα των χοίρων και των βοοειδών, στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Αγίας Νάπας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «η εταιρεία αναμένεται να κτίσει τη μονάδα για επεξεργασία των αποβλήτων κοντά στη περιοχή που βρίσκονται οι κτηνοτροφικές φάρμες της Αραδίππου. Ο χώρος που θα ανεγερθεί η μονάδα έχει επιθεωρηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, δηλαδή το Τμήμα Περιβάλλοντος και Εργασίας και από τον Δήμο Αραδίππου και έλαβε θετικές εκτιμήσεις»

Σημείωσε ακόμα πως «παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία για να κλείσουμε τη συμφωνία, εντούτοις η κωλυσιεργία που παρατηρείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν μας επιτρέπει την γρήγορη υπογραφή της».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αραδίππου «μέχρι σήμερα δεν γινόταν επεξεργασία των λυμάτων χοίρων και βοοειδών, κάτι που ήταν υποχρέωση των κτηνοτρόφων με βάση πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα και να πληρώνονται μεγάλα χρηματικά πρόστιμα. Η λειτουργία της μονάδας δεν θα προκαλέσει οποιαδήποτε προβλήματα στο περιβάλλον και τους κατοίκους της Αραδίππου και των γύρω περιοχών αφού θα λυθεί επιτέλους ένα μεγάλο πρόβλημα που εδώ και χρόνια υπήρχε στο συγκεκριμένο τομέα».

Η συγκεκριμένη εταιρεία κατέληξε ο κ. Ευαγγελίδης «καταβάλλει προσπάθειες ώστε παρόμοιου τύπου συμφωνία να επιτευχθεί και με τους χοιροτρόφους και αγελαδοτρόφους του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού, συμφωνία για την οποία ο Δήμος Αραδίππου είναι απόλυτα σύμφωνος».
ΚΥΠΕ

In the news
post-image Διεθνη

Η Γαλλία ξεκινάει τον φορολογικό πόλεμο κατά των Google, Apple, Facebook και Amazon

Την απόφαση της Γαλλίας να προχωρήσει στη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών επιχειρήσεων, χωρίς να περιμένει μια ευρωπαϊκή συναίνεση επί του θέματος, δηλώνει με συνέντευξή...
Load More