Συγκινητική εκδήλωση για την ημέρα Ανάμνησης Πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Δήμο Λευκωσίας

Reading Time: 2 minutes

Συγκινητική ήταν η παρουσία σήμερα των Βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην καθιερωμένη εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Λευκωσίας για την Ημέρα Ανάμνησης των πεσόντων κατά τη διάρκεια των δυο Παγκοσμίων Πολέμων στον χώρο του μνημείου Κυπρίων πεσόντων κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπροστά από το οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία εκπρόσωπων του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής, πολλών Πρεσβευτών, Βουλευτών και εκπροσώπων των Προέδρων των κομμάτων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βετεράνων Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Αντώνης Χατζηιωσήφ αναφέρθηκε στην προσφορά των Βετεράνων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμου και στον μεγάλο αγώνα που έδωσαν για την ελευθερία της ανθρωπότητας. Η Ημέρα Ανάμνησης τιμάται κάθε χρόνο την ενδέκατη ώρα της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα, ο ακριβής χρόνος που η ανακωχή τέθηκε σε εφαρμογή κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κομπιέν της Γαλλίας.

Σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, ανέφερε ότι τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων των δυο πολέμων, τιμώνται οι αγώνες και οι θυσίες του Κυπριακού λαού για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Δείτε επίσης:  Ο Δήμος Αθηένου αντικαθιστά 1500 σημεία με λαμπτήρες LED

«Η Κύπρος κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων χωρών στην εθελοντική συμμετοχή κατ’ αναλογία πληθυσμού στους δυο παγκοσμίους πολέμους. Πέραν των 12 χιλιάδων Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων κατατάγηκαν εθελοντικά κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρετώντας κυρίως στο Μακεδονικό Μέτωπο», είπε.

Αναφέρθηκε παράλληλα στη συνέχιση του αγώνα, «με πίστη στο δίκαιο των δικών μας θέσεων και με στόχο την επανένωση της πατρίδας μας και τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, καθώς και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλου του λαού μας, χωρίς τις εγγυήσεις και τα οποιαδήποτε επεμβατικά δικαιώματα ξένων».

«Ο αγώνας μας είναι για ένα ελεύθερο κανονικό κράτος, όπως το οραματίστηκαν οι χιλιάδες των συμπατριωτών μας που συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες του λαού μας. Σε ένα κράτος με πλήρη σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία δημιουργήθηκε μέσα από τις στάχτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», είπε.

Δείτε επίσης:  (Βίντεο) Δύο νέα προγράμματα ανακύκλωσης παρουσίασε ο Δήμος Λεμεσού

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης στον χαιρετισμό του ανάφερε ότι η συμμετοχή των Κύπριων εθελοντών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί μια από τις χρυσές σελίδες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.

«Με 20 και πλέον χιλιάδες εθελοντές, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους συμπατριώτες μας, η μικρή μας Κύπρος συγκριτικά είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εθελοντική συμμετοχή κατά αναλογία πληθυσμού. Το τίμημα αυτής της συμμετοχής, όμως, ήταν βαρύ. Σε 10 στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κεντρική Ευρώπη φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν 2,500 χιλιάδες Κύπριοι αιχμάλωτοι μέχρι τη λήξη του πολέμου», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης σε ιστορική ευθύνη απέναντι σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους και χρέος ως κοινωνία για σθεναρή αντίσταση στα σημερινά φαινόμενα των νεοφασιστικών και νεορατσιστικών κινημάτων που δειλά -δειλά εμφανίζονται.

In the news
Load More