Τοποθετήσεις Κομμάτων μετά το διάγγελμα Αναστασιάδη

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την χθεσινή διάσκεψη Τύπου επέτεινε την σύγχυση και τον προβληματισμό άν και αναγνωρίζει ότι στις δηλώσεις του υπάρχουν και θετικά στοιχεία.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος είπε πως το κόμμα του κρατά την θέση του Προέδρου πως στόχος είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και χαρακτηρίζει σωστή την ανάλυση που κάνει για το περιεχόμενο του Πλαισίου Γκουτέρες.

«Συμφωνούμε, επίσης, ότι αρμοδιότητες που αφορούν την ενότητα του λαού, της οικονομίας, του φυσικού πλούτου, την άμυνα και ασφάλεια δεν μπορούν να μεταφερθούν στις συνιστώσες πολιτείες», ανέφερε.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε όμως ότι προκύπτουν ερωτήματα καθώς ο Πρόεδρος υποστηρίζει ότι η ιδέα του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, αποσκοπεί στο να εγκαταλείψουν οι Τ/κ την απαίτηση για θετική ψήφο σε όλα τα ζητήματα.

«Όμως, ο ΓΓ στο Πλαίσιο του απορρίπτει αυτή την τ/κ θέση. Ανοίγοντας το θέμα, ο κίνδυνος, όπως παραδέχεται ο κ. Αναστασιάδης, είναι να μην συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και συνακόλουθα να μην επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», είπε ο κ. Στεφάνου.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως για το επίμαχο ζήτημα των αρμοδιοτήτων που θα αποκεντρωθούν, το μόνο που είπε ο Πρόεδρος είναι ότι θα πάρει γνωματεύσεις από διεθνολόγους προτού αποφασίσει και επέκρινε τον Πρόεδρο ότι άνοιξε το ζήτημα χωρίς καν να γνωρίζει αν υπάρχουν αρμοδιότητες που μπορούν να αποκεντρωθούν και ποιες είναι αυτές.

«Σωρεία ερωτημάτων προκαλεί και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος ενώ από τη μια δέχεται την Τ/κ ψήφο στο Υπουργικό, την ίδια ώρα διερωτάται κατά πόσο θα βρεθεί Τ/κ θετική ψήφος για τον EastMed», ανέφερε.

Ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε μήπως ο Πρόεδρος θέλει να επανανοίξει κι αυτό το ζήτημα και αν πιστεύει πραγματικά ότι μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί ποτέ να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση.

Διερωτήθηκε ακόμη αν θεωρεί πως ένα τόσο μεγαλεπήβολο σχέδιο όπως ο EastMed δεν είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τους Τ/Κ και πώς αυτό συνάδει με τις διαβεβαιώσεις του θέματα όπως η ΑΟΖ θα συνιστούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε ακόμη τι έκανε ο Πρόεδρος στους δεκαπέντε μήνες περισυλλογής για σωστή προετοιμασία

«Συμμεριζόμαστε την επισήμανση του Προέδρου ότι θα ήταν παράφρων να απορρίψει το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ. Πιστεύει, όμως, ειλικρινά ότι όλα όσα είπε στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη εναρμονίζονται με όσα λέει ο ΓΓ στο Πλαίσιο του; Πιστεύει ειλικρινά ότι τα όσα είπε εξυπηρετούν πραγματικά την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας;», διερωτήθηκε ο κ. Στεφάνου.

ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη χθεσινή του παρέμβαση επαναβεβαίωσε τη θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες, δήλωσε ο Υπεύθυνος Διεύθυνσης Κυπριακού του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Σταυρίδης.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΔΗΣΥ ο κ. Σταυρίδης είπε πως η εκχώρηση εξουσιών στις συνιστώσες πολιτείες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, βρίσκει τον Δημοκρατικό Συναγερμό σύμφωνο και υποστηρικτικό.

ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ θεωρεί πως σε κανένα από τα ερωτήματα που έθεσε, με σημείωμα του στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν απάντησε συγκεκριμένα και ρητά ψες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη δημοσιογραφική του διάσκεψη.

Σε γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρει πως ο ασαφής όρος της «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας» ακόμη δεν έχει επεξηγηθεί και πως ο κ. Αναστασιάδης «ξεκάθαρα ομολόγησε την αποτυχία της πολιτικής που έχει εφαρμοστεί στο κυπριακό τα τελευταία δέκα χρόνια».

«Σε αυτή τη διαπίστωση συμφωνούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως, τα αδιέξοδα στο κυπριακό δεν θα επιλυθούν με προτάσεις χειρότερες από τις ήδη υφιστάμενες αρνητικές προτάσεις. Δεν έχουμε ακόμη καταλάβει πως η λεγόμενη «αποτελεσματική συμμετοχή», (τα ΒΕΤΟ δηλαδή σε κάθε απόφαση) που επιζητεί η τουρκική πλευρά, θα αναιρεθεί με την «αποκεντρωμένη ομοσπονδία»», αναφέρει.

Ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτει ότι το κόμμα του εξακολουθεί να αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ξεκαθαρίσει την πρόταση του για «αποκεντρωμένη ομοσπονδία» και αναμένει επίσης να ακούσει ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει στο κυπριακό για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα.

Συμμαχία Πολιτών

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουμε τη συζήτηση περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκέντρωση των εξουσιών και είπε ότι «πρέπει να τερματιστεί αυτή η συζήτηση, γιατί από την ώρα που επιμένει η τουρκική πλευρά στη διατήρηση των βέτο δεν υπάρχει λόγος να είναι αποκεντρωμένη ή να είναι ιδιαίτερα συγκεντρωτική αυτή η μορφή λύσης του Κυπριακού».

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε εξάλλου ότι η προσέγγιση του Προέδρου Αναστασιάδη κατά τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου ήταν η αναμενόμενη. «Αναμέναμε ότι ο Πρόεδρος θα μείνει σε γενικότητες και θα απέφευγε να μπει σε λεπτομέρειες» είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «ως Συμμαχία Πολιτών εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί ο Πρόεδρος μετά από αρκετά χρόνια και μέσα από τα βιώματα και τις εμπειρίες του και στις διακοινοτικές συνομιλίες και στις δύο διασκέψεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ύψιστης σημασίας η λειτουργικότητα και κατά συνέπεια η βιωσιμότητα της όποιας λύσης».

Για τη Συμμαχία Πολιτών «όση σημασία έχει η επίτευξη της λύσης, άλλη τόση, αν όχι περισσότερη σημασία έχει η επόμενη ημέρα της λύσης» συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη ότι η λύση θα πρέπει να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και συνεργασίας και όχι με τις πρόνοιές της και τις δυσλειτουργίες στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων να δημιουργεί νέες πηγές προστριβών και αντιπαραθέσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα «η ακολουθούμενη πολιτική των τελευταίων δεκαετιών έχει αποτύχει». «Η αποκεντρωμένη ομοσπονδία – που δεν είναι καινούργια ιδέα – δεν προσφέρει λύσεις στα ζητήματα που ο ίδιος ο Πρόεδρος που έριξε την ιδέα, ήθελε να αντιμετωπίσει» ανέφερε.

Δεν λύνει, συνέχισε, το πρόβλημα της δυσλειτουργικότητας, γιατί όπως πολύ νωρίς η τ/κ ηγεσία ξεκαθάρισε, θα επιμένει στα μικρά και στα μεγάλα βέτο σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής Κυβέρνησης και των ανεξάρτητων θεσμών και αρχών.

Ακόμη είπε ότι η αποκεντρωμένη ομοσπονδία δεν αντιμετωπίζει ούτε τα ζητήματα της ασφάλειας, δηλαδή των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

Η αποκεντρωμένη όπως και η συγκεντρωτική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) δεν αντιμετωπίζουν τις μεγάλες διχοτομικές παθογένειες που φέρει μέσα της η ίδια η ΔΔΟ, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, πρέπει να εστιάσουμε στο μοντέλο της λύσης που θα δημιουργεί ένα κανονικό κράτος «όχι μόνο ως προς τις εξωτερικές πτυχές του, δηλαδή την ασφάλεια, εγγυήσεις και αποχώρηση στρατευμάτων». Ένα κανονικό κράτος πρέπει να είναι κανονικό και ως προς τις εσωτερικές πτυχές του, δηλαδή ως προς τη δομή και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι για να είναι λειτουργικό και βιώσιμο ένα κράτος, θα πρέπει να εφαρμόζει αυστηρά τις αρχές του κράτους δικαίου. «Σε αυτά πρέπει να εστιάσουμε πλέον την προσοχή μας» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα «ήρθε η ώρα επιτέλους να αξιολογήσουμε ρεαλιστικά και με ειλικρίνεια την όλη πορεία του Κυπριακού, τους στόχους της Τουρκίας, ήρθε η ώρα επιτέλους να καθορίσουμε τους στόχους που εμείς θέλουμε να πετύχουμε μέσα από την όποια λύση του Κυπριακού και να χαράξουμε μια νέα στρατηγική, η οποία θα είναι ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία που ευθύνεται για τη μη λύση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εξηγήσει στα κόμματα πως θα συνδιαμορφωθεί η πρόταση για την αποκέντρωση εξουσιών, ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά.

«Αντιλαμβάνομαι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά και από τη συμβουλή της ομάδας νομικών που ανακοινώθηκε ότι εργάζεται πάνω στην ιδέα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας θα έχει καταλήξει και ενδεχόμενα να παρουσιάσει στο Εθνικό Συμβούλιο ποιες εξουσίες εκτιμά ότι θα μπορούσαν να μεταφερθούν στα συνιστώντα κράτη χωρίς να επηρεάζεται το ζήτημα της κυριαρχίας του ενός και μόνο κράτους στην Κύπρο» είπε.

Ο κ. Λιλλήκας συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσουμε να λειτουργούμε με αυτοσχεδιασμούς» σημειώνοντας πως αυτό δεν αφορά μόνο τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε στο αίτημα της Συμμαχίας Πολιτών να ανατεθεί σε ομάδα εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών, αλλά και σε νυν και πρώην έμπειρους πρέσβεις της Κύπρου και της Ελλάδας η ετοιμασία συγκριτικής μελέτης για όλες τις επιλογές λύσης, τα υπέρ και τα κατά, τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ώστε «συγκριτικά να δούμε ποιο είναι το μοντέλο που διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού αλλά και τη λειτουργικότητα και την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μόνο τότε μπορούμε να πάρουμε σωστές αποφάσεις που πραγματικά να μας εξυπηρετούν, ενώ αυτοσχεδιάζοντας χωρίς μελέτες θα οδηγούμαστε πάντοτε στα ίδια λάθη, κατέληξε.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να εξηγήσει στον Κυπριακό λαό τι ακριβώς προτείνει για την λεγόμενη αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Το μόνο που κατάφερε να μας εξηγήσει είναι ότι ακόμα και στο θέμα της κινητής τηλεφωνίας δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και της εμμονής στο στόχο της έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Ουσιαστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ομολόγησε το ανεκτό της προσπάθειας συμβιβασμού με μια αδιάλλακτη τουρκική πλευρά. Έχει πλέον αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η βάση επί της οποίας επιδιώκεται η λύση του κυπριακού δεν μπορεί να οδηγηθεί σε θετικό αποτέλεσμα ακόμα, ενώ δεν αλλάζει ριζικά η στάση των Τούρκων.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά, που δεν έχουν σχέση με την αποκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που θεωρεί πως έχει ενημερώσει επιφανειακά τον Κυπριακό λαό να τολμήσει να θέσει την αποκεντρωμένη ομοσπονδία στην κρίση του, μέσω ενός δημοψηφίσματος.

Επί τούτου καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 23/10/2018. Αυτή είναι η απάντησή μας στην πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη για αδογμάτιστο και δημιουργικό διάλογο για τη συνδιαμόρφωση κοινών θέσεων.

In the news
post-image Κυπρος

Σε πρόσκληση ενδιαφέροντος προχωρεί το Υπουργείο Μεταφορών για την ενοικίαση λεωφορείων στην Πάφο

Σε πρόσκληση ενδιαφέροντος προχωρεί το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την ενοικίαση λεωφορείων από 17 Ιανουαρίου μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, στην Πάφο. Όπως...
post-image Κυπρος

Ας δημοσιοποιήσουμε τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 5 χρόνων απαντά στον ΠΙΣ ο Γ. Λιλλήκας

Ας δημοσιοποιήσουμε όλοι τις φορολογικές μας δηλώσεις των τελευταίων πέντε χρόνων, κάλεσε τον ΠΙΣ ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας ότι έτσι...
Load More