Το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ δημιούργησε 750.000 θέσεις εργασίας

Το ΑΕΠ της ΕΕ ανέβηκε κατά 0,5 μονάδες και δημιουργήθηκαν 750.000 και πλέον θέσεις εργασία μόνο και μόνο από την επίπτωση του επενδυτικού προγράμματος της Κομισιόν, γνωστό και ως «σχέδιο Γιούνκερ», ανακοίνωσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ Ελλάδα, Εσθονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, είναι οι τέσσερις χώρες που ωφελήθηκαν περισσότερο από το πλάνο, σε όρους ΑΕΠ.

«Ο Καίσαρας κατάκτησε την Αίγυπτο, αλλά είχε και μάγειρες μαζί του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κομισιόν, σε μια έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων, ευχαριστώντας τους συνεργάτες του για την υποστήριξη του επενδυτικού σχεδίου.

Ο Πρόεδρος βρέθηκε στις Βρυξέλλες, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα επιστρέφοντας από τις Συνόδους της Κίνας και της Ιαπωνίας, λίγο πριν μεταβεί στην Ισπανία και τις ΗΠΑ – κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ εξέφρασε, όπως είπε, το σεβασμό του.

«Είμαστε ο θεσμός της ΕΕ που φέρνει τα καλά νέα», είπε ο Β.Χόγιερ για την Επενδυτική Τράπεζα της οποίας προΐσταται και τόνισε ότι «το σχέδιο Γιούνκερ είναι τα καλά νέα». Ξεκαθάρισε δε ότι «η μετακίνηση των χρημάτων από τα κονδύλια της ΕΕ προς τα δάνεια μέσω μόχλευσης για επενδύσεις», έκανε τη διαφορά και έφερε θετικά αποτελέσματα, λαμβάνοντας υπόψιν και το από πού «θυσιάστηκαν αυτά τα χρήματα».

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε μέσω του σχεδίου Γιούνκερ εγκρίθηκαν 898 δράσεις, που αναμένεται να προσελκύσουν επενδύσεις ύψους 335 δισ. ευρώ στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, ποσό αυτό υπερβαίνει τον αρχικό στόχο των 315 δισ. που είχε τεθεί το 2015. Τα χρήματα έφτασαν δε σε 700,000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Βέρνερ Χόγιερ, το συνολικό πρόγραμμα, με τις επεκτάσεις του αναμένεται να δημιουργήσει 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας, το δε ΑΕΠ της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,3 % έως το 2020. Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ προειδοποίησε ωστόσο ότι η ΕΕ πρέπει πλέον να αρχίσει να κοιτάει στο μέλλον και να επενδύσει στην αύξηση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητάς.

Εκτός από τη χρηματοδότηση καινοτόμων έργων και νέων τεχνολογιών, το σχέδιο Γιούνκερ έχει στηρίξει και άλλους στόχους της ΕΕ, όπως η ψηφιακή και κοινωνική πολιτική, καθώς και η πολιτική μεταφορών:
– 15 εκατ. επιπλέον νοικοκυριά μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας.
κατασκευάστηκαν ή ανακαινίστηκαν πάνω από 500 000 μονάδες κοινωνικών και οικονομικά προσιτών κατοικιών
– 30 εκατ. Ευρωπαίοι ωφελούνται από βελτιωμένες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
– 95 εκατ. επιβάτες ετησίως έχουν πρόσβαση σε καλύτερες σιδηροδρομικές και αστικές υποδομές
– 7,4 εκατ. νοικοκυριά προμηθεύονται ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο Γιούνκερ έχει εγκρίνει για την Κύπρο 55 εκατομμύρια ευρώ που ενεργοποιούν επενδύσεις 109 εκατομμυρίων και η θέση της χώρας στη σχετική κατάταξη είναι η 27η.

ΚΥΠΕ

In the news
post-image Διεθνη

Η Γαλλία ξεκινάει τον φορολογικό πόλεμο κατά των Google, Apple, Facebook και Amazon

Την απόφαση της Γαλλίας να προχωρήσει στη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών επιχειρήσεων, χωρίς να περιμένει μια ευρωπαϊκή συναίνεση επί του θέματος, δηλώνει με συνέντευξή...
Load More