Το Υπουργικό Συμβούλιο άρει την ανισότητα μεταξύ των μελών της Αστυνομίας

Ιωνάς Νικολάου
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, αναφερόμενος στην εφαρμογή του νάρκοτεστ είπε ότι «η προετοιμασία έχει αρχίσει προ καιρού, τα μέλη της Αστυνομίας έχουν εκπαιδευτεί και εξοικειωθεί με τη χρήση μηχανισμού ελέγχου και είναι έτοιμη για εφαρμογή και αντιλαμβάνεστε με την έκδοση του διατάγματος να περιμένουμε ότι θα χρειαστούν λίγες μέρες για οργάνωση του συστήματος. Η απαιτούμενη εκπαίδευση και ετοιμότητα υπάρχει».

Ερωτηθείς αν υπάρχει επαρκής εξοπλισμός, ο κ. Υπουργός είπε ότι «το φορητό σύστημα ελέγχου εξασφαλίστηκε μετά από διαδικασία προσφορών, υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός και μπορεί να γίνονται επαρκείς έλεγχοι. Το σύστημα έχει επιλεγεί μετά από αξιολόγηση αντίστοιχων συστημάτων σε άλλες χώρες και κρίθηκε ότι είναι αξιόπιστο στη διαπίστωση του αν κάποιος έκανε χρήση».

Κληθείς να αναφερθεί στις ποινές που θα επιβάλλονται στους παραβάτες, ο κ. Νικολάου είπε ότι θα είναι «αποτρεπτικές».

Ερωτηθείς αν το νάρκοτεστ εντοπίζει συγκεκριμένα τα είδη ναρκωτικών ουσιών, απάντησε αρνητικά προσθέτοντας ότι εντοπίζει αν κανείς έχει κάνει χρήση.
Πρόσθεσε ότι «για χρήση ηρωίνης πχ, αυτό θα ελεγχθεί με άλλο τρόπο και όχι με αυτό το σύστημα και χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία για άλλους σκοπούς. Ουσιαστικά εκείνο που ελέγχεται είναι αν έκανε χρήση κάποιος».

Εξάλλου, ο κ. Νικολάου είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα έχει άρει την ανισότητα μεταξύ των μελών της Αστυνομίας που κατέχουν θέση αστυφύλακα ή πυροσβέστη.

Η αδικία αυτή έχει δημιουργηθεί στον τρόπο ανέλιξης τους από κλίμακα 3 στην κλίμακα 5 και 7 και δημιουργήθηκε συνεπεία ότι στις 31/7/2002 είχε αποφασιστεί η διαφοροποίηση του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν να ανελιχθούν υπάλληλοι του δημοσίου περιλαμβανομένων και μελών της Αστυνομίας στις κλίμακες που κατείχαν και λόγω του γεγονότος ότι έκτοτε δεν καθορίστηκαν τα απαραίτητα κριτήρια και ο τρόπος ανέλιξης.

Έχει δημιουργηθεί μια ανισότητα αφού όσοι προσλήφθηκαν πριν το 2002 προάγονταν από την κλίμακα 5 στην 7, ενώ εκείνοι που προσλήφθηκαν μετά το 2002, η ανέλιξή τους από την 5 στην 7 ήταν συνδυασμένη με την κλίμακα 3 και αυτή η ανισότητα αίρεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου οποία ρυθμίζει ότι για να ανελιχθούν από την 3 στην 5 θα απαιτείται να έχουν 12 χρόνια στη θέση αστυφύλακα και από την 5 στην 7 να έχουν 16 συνολικά χρόνια υπηρεσίας.

Η απόφαση του Υπουργικού ρυθμίζει σωστά τον τρόπο ανέλιξης των μελών Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, αποκαθιστά την ανισότητα, και για το σκοπό αυτό θα αποταθούμε στον Γενικό Εισαγγελέα με νομοσχέδιο το οποίο θα τροποποιεί τον νόμο του 2002 ώστε να περιληφθεί ο καθορισμός κριτηρίων».

In the news
post-image Κυπρος

Η προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε τους διορισμούς σε 12 ημικρατικούς οργανισμούς

Η προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την Πέμπτη τους προέδρους και τα μέλη σε δώδεκα Διοικητικά Συμβούλια Ημικρατικών Οργανισμών. Στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (Α.Η.Κ.) Πρόεδρος...
post-image Κυπρος

Προδρόμου: Περισσότεροι νέοι και γυναίκες στις επιλογές για τους Ημικρατικούς

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό επέλεξε για διορισμό μέλη σε 12 ημικρατικούς οργανισμούς και άλλες 14 αρχές η συμβούλια, σημειώνοντας...
post-image Κυπρος

Κτήμα Μακένζι: Το ΥΠΕΣ προχώρησε σε εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου

Το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε εφαρμογή των αποφάσεων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, για ανάκτηση του τεμαχίου όπου είναι κτισμένη η αίθουσα δεξιώσεων «Κτήμα Μακένζι»...
Load More