Το 2020 αναμένεται η μετακίνηση των εγκαταστάσεων της Πετρολίνα στο Βασιλικό

Πετρολίνα
Reading Time: 3 minutes

Την 1η Ιανουαρίου 2020 αναμένεται να γίνει η μετακίνηση των εγκαταστάσεων της εταιρείας Πετρολίνα στο νέο τερματικό της στο Βασιλικό, αφού πρώτα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες λειτουργίας.

Αυτό αναφέρθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια παρουσίασης και ξενάγησης των εγκαταστάσεων της εταιρείας στο νέο τερματικό καυσίμων στο Βασιλικό.

Σε χαιρετισμό του ο Κωστάκης Λευκαρίτης, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Πετρολίνα ανέφερε ότι «φιλοσοφία μας διαχρονικά είναι να είμαστε πάντοτε αυτάρκεις. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι τα χρονοδιαγράμματα που υπεγράφησαν με το κράτος θα τηρηθούν, εφόσον και οι σχετικές άδειες δοθούν με βάση τα χρονοδιαγράμματα».

Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Πετρολίνα Ντίνος Λευκαρίτης, ανέφερε ότι οι «εγκαταστάσεις στο Βασιλικό είναι τεχνολογίας Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, τελευταίου τύπου, με πλήρη αυτοματοποίηση του τερματικού, με νέες τεχνολογίες πρόσθετων (additives) που δίνουν στην εταιρεία τη δυνατότητα να διαθέτει άριστης ποιότητας προϊόντα, με όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες τόσο για την ασφάλεια του περιβάλλοντος, όσο και των γειτονικών περιοχών».

Πρόσθεσε ότι «το 2003 η Πετρολίνα εξαγοράζει την εταιρεία Total Aviation και η συμφωνία περιλάμβανε τη σύμβαση μίσθωσης 2 δεξαμενών αποθήκευσης από το τσιμεντοποιείο Βασιλικού. Αυτό ήταν ουσιαστικά το πρώτο βήμα προς τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων της, αφού είχε προηγηθεί η σχετική συμφωνία με το κράτος και το Δήμο Λάρνακας».

Ακολούθησε η παρουσίαση των εγκαταστάσεων της εταιρείας από τον Γενικό Διευθυντή Επιχειρήσεων της Πετρολίνα Δημήτρη Μαυρομίχαλο, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ και οι νέες εγκαταστάσεις ολοκληρώνονται εντός των χρονικών περιθωρίων που είχαν από την αρχή τεθεί, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2019».

Πρόσθεσε ότι «μέσω του μεγαλεπήβολου αυτού έργου, θα παρέχεται η πλέον σύγχρονη και άμεση εξυπηρέτηση τόσο στις φορτοεκφορτώσεις όσο και στη διανομή. Στο τελικό της μάλιστα στάδιο θα υπάρχει η δυνατότητα να καλύπτεται ολόκληρη η Κύπρος, αλλά και διεθνείς αγορές».

Αφού ανέφερε ότι η διεκπεραίωση του έργου πραγματοποιείται σε δύο φάσεις, εξήγησε πως «από το 2005 -2011 η Πετρολίνα, με την μίσθωση άλλων 3 δεξαμενών, μετέφερε στο Βασιλικό τα μαύρα προϊόντα της – fuel oils (LFO/HFO ελαφρύ και βαρύ καύσιμο – μαζούτ) και το ναυτιλιακό ντίζελ. Στη συνέχεια η εταιρεία αναβάθμισε τις εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης δεξαμενόπλοιων στο λιμάνι του Βασιλικού και κατασκεύασε 6 νέους αγωγούς για την διέλευση καυσίμων από το λιμάνι προς την εγκατάσταση».

Σημείωσε ακόμα ότι «το 2012 η Πετρολίνα αγόρασε γη εμβαδού 49.050 τ.μ. και τις 7 δεξαμενές από το τσιμεντοποιείο Βασιλικού και προχώρησε στην επέκταση του τερματικού με ακόμα 7 καινούργιες δεξαμενές και αγωγούς φορτοεκφόρτωσης δεξαμενοπλοίων».

Αναφερόμενος στη δεύτερη φάση της διεκπεραίωσης του έργου ο κ. Μαυρομίχαλος είπε πως «η Πετρολίνα προχωρά με την ανέγερση 4 επιπρόσθετων δεξαμενών, με την κατεδάφιση 3 παλαιών και ανέγερση νέων διπλάσιας χωρητικότητας, με υπερσύγχρονο σύστημα φόρτωσης βυτιοφόρων, με τελευταίας τεχνολογίας Ευρωπαϊκών προδιαγραφών σύστημα πρόσθετων και με την ανέγερση άλλων υποστηρικτικών κτιρίων. Το τερματικό της Πετρολίνα στο Βασιλικό, με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης θα αποτελείται από 18 δεξαμενές, συνολικής χωρητικότητας 113.000 κυβικών μέτρων όλων των τύπων υγρών καυσίμων, 77.000 κυβικών μέτρων περισσότερο από ότι οι εγκαταστάσεις της στη Λάρνακα».

Αναφέρθηκε επίσης στα σύστημα ασφάλειας, ποιότητας και περιβαλλοντικής προστασίας με τα οποία έχει κατασκευαστεί η εγκατάσταση και σημείωσε πως η εταιρεία «διατηρεί στενή συνεργασία με τις τοπικές Κοινότητες της περιοχής, στηρίζοντας τις με διάφορα κοινωφελή έργα και προσφέροντας ευκαιρίες εργοδότησης».

Είπε ακόμα ότι «η Πετρολίνα, μια καθόλα κυπριακή εταιρεία, είναι σε θέση να ανταγωνίζεται με όλες τις διεθνείς εταιρείες και να πρωτοπορήσει σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τομέα και είναι η μοναδική κυπριακή εταιρεία πετρελαιοειδών η οποία θα είναι έτοιμη με βάση τα χρονοδιαγράμματα να λειτουργεί πλήρως».

Σημείωσε ότι την 1η Ιουλίου 2019 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα κατασκευαστικά έργα από τον πολιτικό μηχανικό θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση των ηλεκτρομηχανολογικών έργων, θα υπάρξει δοκιμαστική λειτουργία και εξασφάλιση των αδειών λειτουργίας και στη συνέχεια το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019 θα γίνει πιλοτική λειτουργία του τερματικού παράλληλα με την λειτουργία του τερματικού στη Λάρνακα.

Ο κ. Μαυρομίχαλος ανέφερε τέλος ότι το τερματικό της Λάρνακας αναμένεται να τερματίσει τη λειτουργία του την 1η Ιανουαρίου 2020 και όλες οι διεργασίες της εταιρείας θα διεκπεραιώνονται από τον τερματικό σταθμό του Βασιλικού τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα του μνημονίου συναντίληψης.
ΚΥΠΕ

In the news
Load More