Υπερψηφίσθηκε η ‘’ιστορική συμφωνία’’ των Πρεσπών

Reading Time: 2 minutes

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών με 153 «ναι», 146 «όχι» κι ένα «παρών», έπειτα από τρεις ημέρες ομιλιών και διενέξεων.

Εκτός από τους κυβερνητικούς βουλευτές, «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισαν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Σπύρος Λυκούδης, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Σπύρος Δανέλλης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Κατά της Συμφωνίας ψήφισαν 146 βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και ανεξάρτητοι) ενώ καταγράφηκε ένα «παρών», αυτό του ανεξάρτητου βουλευτή, Γρηγόρη Ψαριανού. Ο Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος μετέχει στην κυβέρνηση, ψήφισε «όχι».

Πανό ύψωσε στην αίθουσα ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, ο οποίος καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η Ολομέλεια διήρκησε 38,5 ώρες και μίλησαν 200 βουλευτές συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών αρχηγών, των εισηγητών, ειδικών αγορητών κ.λπ.

Δείτε επίσης:  Έντονη ανησυχία για την παύση των δημάρχων στη ΝΑ Τουρκία

«Όχι στην προδοσία» δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, κατά την ψηφοφορία.

Η ψήφος θεωρείται άκυρη, επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, προκαλώντας φωνασκίες και ύβρεις από τα έδρανα των χρυσαυγιτών.

«Ή θα σταματήσετε ή θα αποχωρήσετε από την αίθουσα», είπε ο Νίκος Βούτσης και υπογράμμισε: «Αυτή η ψηφοφορία γίνεται για «ναι», «όχι», «παρών». Είπα να μπει μέσα ο κ. Μπαρμπαρούσης να προσμετρηθεί η ψήφος του».

Ο βουλευτής είπε τελικά «όχι».

Γ. Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα έχει ρόλο και μέλλον στα Βαλκάνια

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί στη μιζέρια και στην αδράνεια. Η Ελλάδα έχει ρόλο στα Βαλκάνια και κυρίως μέλλον, και η Συμφωνία των Πρεσπών το υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με τη δική της πολιτική είχε αφήσει την Ελλάδα στο περιθώριο.

Δείτε επίσης:  Με τον Τούρκο Πρόεδρο θα συναντηθούν στην Αγκυρα «πρωθυπουργός» και «υπεξ»

«Τα θέματα της εθνότητας και ταυτότητας δεν καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες. Δεν υπάρχει εθνότητα και ταυτότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε μας πέφτει λόγος να προσδιορίσουμε την ταυτότητα τους στο τι είναι. Να προσδιορίσουμε τι δεν είναι στο βαθμό που θίγει τη δική μας ιστορία την δική μας ταυτότητα, τον δικό μας πολιτισμό, -και αυτό έγινε στη Συνθήκη των Πρεσπών με το άρθρο 7», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

«Να αντιμετωπίσετε λοιπόν την ιστορία και τον ελληνικό λαό με τιμιότητα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια φοβική χώρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί στη μιζέρια και στην αδράνεια, όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική σας. Η Ελλάδα έχει ρόλο στα Βαλκάνια, έχει ιστορία και κυρίως έχει μέλλον και το μέλλον το υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο η Συμφωνία των Πρεσπών», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

In the news
Load More