ΥΠΕΣ και Οικολόγοι συζήτησαν για τη Μεταρρύθμιση της ΤΑ

Reading Time: 2 minutes

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, μαζί με την Αναπληρώτρια Πρόεδρος κ. Έφη Ξάνθου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου και μέλος της Κεντρικής Παναγιώτης Μανώλη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Λακατάμιας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κ. Λοϊζος Δημητρίου, πραγματοποιήσαν σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη με θέμα την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι, «θεωρούμε νευραλγικού χαρακτήρα την πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία πρέπει να έχει εξουσίες αλλά και να υφίσταται ελεγκτικό έλεγχο». Θεωρούμε, συνέχισε, ότι ο όποιος σχεδιασμός θα πρέπει να επιτρέψει στην Κεντρική Κυβέρνηση να παραχωρήσει εξουσίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να εφαρμοστεί και η αρχή της Επικουρικότητας την οποία προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι τέτοιο, συνέχισε οδηγεί αναγκαστικά στη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο λειτουργικών μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γι’ αυτό δεν είμαστε ενάντια στην ιδέα συγχώνευσης των Δήμων. «Η συγχώνευση Δήμων όμως δεν είναι πανάκεια. Χρειάζεται να γίνουν πολλά άλλα για να έχουμε μια βιώσιμη και αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση».

Δείτε επίσης:  Οι Δήμοι που έλαβαν κρατική χορηγία πέραν του €1 εκατ. για το 2018

Υπάρχουν θέματα ωστόσο, συμπλήρωσε ο κ. Περδίκης, τα οποία έχουν να κάνουν με τον έλεγχο αυτών των αρμοδιοτήτων, οικονομικό και διοικητικό, σε δευτεροβάθμιο επίπεδο αλλά και με την σύζευξη αυτών των οντοτήτων με τις κοινότητες και τις ιδιαιτερότητες που έχουν κάποιοι υφιστάμενοι Δήμοι.

Όλα αυτά, δήλωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, συζητήθηκαν με τον Υπουργό και τους συνεργάτες του, μέσα σε ένα πνεύμα συναντίληψης. Παραμένουμε σε επικοινωνία, συμπλήρωσε, για να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα. «Στόχος είναι μια σύγχρονη, λειτουργική, βιώσιμη Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία να αντιμετωπίζει τις απαιτήσεις και τα όνειρα του κάθε δημότη», κατέληξε ο κ. Περδίκης

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για την μεταρρύθμιση, ο οποίος αφορά και στην αύξηση αρμοδιοτήτων αλλά και την διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων. Στόχος, είναι η επίτευξη Τοπικών Αυτοδιοικήσεων που να μπορούν να προσφέρουν πραγματικές υπηρεσίες στους Πολίτες, είπε ο κ. Πετρίδης.

Δείτε επίσης:  Κλειστή για την τροχαία η οδός Περικλέους - Φωκίωνος

«Εξηγήσαμε ότι η συνολική μείωση του αριθμού των Δήμων μέσω συγχωνεύσεων ή συνενώσεων δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά είναι αναγκαία προκειμένου να δημιουργηθούν αυτές οι χρήσιμες μάζες, οι οποίες να μπορούν να προσφέρουν πραγματικές υπηρεσίες», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Σημειώθηκαν από μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ορισμένα θέματα που αφορούν στους ελέγχους, υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης, τα οποία καταγράφηκαν, ενώ κάποια αυτά τα έχουμε υπόψη μας, είπε και άλλα θα τα δούμε στην πορεία της συγγραφής των νομοσχεδίων.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός σημείωσε ότι τέθηκαν και κάποια περιβαλλοντικά θέματα, τα οποία επίσης θα εξεταστούν.

In the news
Load More