Υπογραφή μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Δήμου Πάφου και Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

Reading Time: 2 minutes

Στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με στόχο τη μεταξύ τους ανάπτυξη μιας γόνιμης και επωφελούς συνεργασίας, προχώρησαν ο Δήμος Πάφου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Μνημόνιο υπέγραψαν στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, ο Δήμαρχος της πόλης Φαίδωνας Φαίδωνος και ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας, στην παρουσία εκπροσώπων της Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής εκπαίδευσης αλλά και εκπροσώπων συνδέσμων γονέων.

Ο Δήμαρχος Πάφου δίδοντας το στίγμα και το περιεχόμενο αυτής της συνεργασίας ανέφερε πως ο Δήμος Πάφου θέλει και συντονισμένα πλέον προσπαθεί να διαδραματίσει ένα ρόλο έτσι ώστε να προσελκύσει στην Πάφο Πανεπιστήμια είτε της ημεδαπής είτε της αλλοδαπής και να δημιουργήσει ένα δίκτυο με συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια ως επίσημη τοπική αρχή. Ο κ. Φαίδωνος είπε πως στο πλαίσιο του μνημονίου προβλέπεται, μεταξύ άλλων,η διοργάνωση στην Πάφο κύκλου διαλέξεων υπό τη μορφή ενός Ελεύθερου Πανεπιστήμιου, που θα οργανώνεται σε αίθουσες και χώρους του Δήμου.

Προβλέπεται επίσης, όπως είπε, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων, διαλέξεων και εκδηλώσεων επιστημονικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, καθώς και η από κοινού διεκδίκηση εξωτερικής χρηματοδότησης για ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες. Αναφερόμενος στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου ο Δήμαρχος Πάφου είπε πως αυτό είναι πιο ανοικτό στην κοινωνία και πιο εξωστρεφές από τα υπόλοιπα. Με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου συνέχισε, “ξεκινούμε από σήμερα να έχουμε μια δομημένη συγκεκριμένη σχέση η οποία έχει αρχή και όχι τέλος”.

Δείτε επίσης:  Τριήμερο αγάπης - Το CoffeeBrands Λατσιών ενισχύει το Πολυδύναμο Λευκωσίας

Οι διαλέξεις σημείωσε ξεκινούν από το Φεβρουάριο με μια διάλεξη ανά μήνα και με ομιλητή στην 1η διάλεξη τον Πρύτανη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή Σωκράτη Κάτσικα. και με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα που αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις εφαρμογές της στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου.

Στο Μνημόνιο προβλέπεται ακόμη είπε ο κ. Φαίδωνος, υποστήριξη και ενίσχυση της λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου με την παροχή τεχνογνωσίας και ηλεκτρονικών πηγών πληροφόρησης από τη Βιβλιοθήκη του Ανοικτού Πανεπιστημίου, όπως και η συνεργασία για τον σχεδιασμό και προσφορά από το Α.Π.ΚΥ. εκπαιδευτικών/επιμορφωτικών προγραμμάτων προς υπαλλήλους και δημότες επί θεμάτων σχετικών με τα επιστημονικά πεδία του Πανεπιστημίου.

Στόχος μας σημείωσε, είναι να ανοίξει ένα νέο παράθυρο μια νέα πόρτα και ένας μικρός , μεγάλος δρόμος για να πορευτεί η κοινωνία σε δρόμους καλύτερους , πνευματικούς, δημιουργικούς και ποιοτικούς.

Δείτε επίσης:  Διαμαρτυρία οργανωμένων συνόλων για την ανέγερση Mall στη Λάρνακα

Μιλώντας στην τελετή, ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε, ότι η υπογραφή του Μνημονίου εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου Πάφου για ανάπτυξη της γνώσης και της μάθησης προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας μας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη σε ατομικό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης Σωκράτης Κάτσικας εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ο Δήμος Πάφου, προχωρούν στην έναρξη μιας θεσμοθετημένης συνεργασίας, ενώνοντας δυνάμεις και αποφασίζοντας να πειραματιστούν σε καινοτόμες δράσεις και προγράμματα. Είμαι σίγουρος, πρόσθεσε ο Πρύτανης, ότι από αυτή τη σύμπραξη, θα προκύψουν ιδέες και εφαρμογές σχετικές με την κοινωνική μόρφωση και την πολιτισμική ανύψωση που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Επιπρόσθετα ο κ. Κάτσικας αναφέρθηκε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο λέγοντας πως το Πανεπιστήμιο έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα άλλα Πανεπιστήμια αφού προσφέρει προγράμματα σπουδών μόνο από απόσταση. Το Πανεπιστήμιο είπε χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών αποκλειστικά για να προσφέρει τα προγράμματα σπουδών που αυτή την στιγμή, είναι 26 περισσότερα μεταπτυχιακά και πολύ λίγα προπτυχιακά.

In the news
Load More