Υπουργικό: Κλείνει ο ΚΟΤ – Αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας

Προεδρικό

Μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Κλέλια Βασιλείου δήλωσε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα 5 Δεκεμβρίου 2018, τη δημιουργία 18 πρόσθετων θέσεων σχολικών βοηθών/συνοδών για παιδιά με ειδικές ανάγκες στη Δημοτική Εκπαίδευση για το έτος 2019.

Η δαπάνη υπολογίζεται στις €196.200, και θα καλυφθεί από εξοικονομήσεις, στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το 2019.

Σημειώνεται ότι, το Υπουργικό Συμβούλιο, με σχετικές Αποφάσεις του έχει εγκρίνει συνολικά τη δημιουργία 677 θέσεων σχολικών βοηθών/συνοδών για παιδιά με ειδικές ανάγκες στη Δημοτική Εκπαίδευση.

Εξαιρετικά σημαντική είναι επίσης η σημερινή απόφαση για την Παιδεία και αφορά τη μετεξέλιξη του λυκειακού κύκλου της Εμπορικής Σχολής Μιτσή Λεμύθου σε Οικονομική-Εμπορική Σχολή ειδικού ενδιαφέροντος τιμώντας την Ιστορία και την παράδοση της Σχολής, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2020. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι θα υπάρχει και δυνατότητα σίτισης και φιλοξενίας στους χώρους της σχολής μέχρι και 25 μαθητών.

Άλλη απόφαση αφορά την έγκριση αποδέσμευσης της ακίνητης ιδιοκτησίας ληπτών Δημόσιου Βοηθήματος, οι οποίοι έχουν αποβιώσει είτε πριν την εφαρμογή της περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νομοθεσίας είτε πριν αξιολογηθούν οι αιτήσεις τους για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας τους υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, εξαιρουμένης της αξίας της κύριας κατοικίας στην οποία διέμεναν πριν αποβιώσουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλλεται σχετικό αίτημα και θα εξετάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης.

Δείτε επίσης:  Αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τα νέα τέλη κυκλοφορίας κατέθεσε η Κυβέρνηση

Ως εξαιρετικής σημασίας καταγράφεται και η έγκριση τροποποιήσεων στα Νομοσχέδια : «Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018» και «Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2018».

Σκοπός των τροποποιήσεων είναι η κατάργηση του φόρου κατανάλωσης για όλα τα οδικά μηχανοκίνητα οχήματα. και η αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των τελών κυκλοφορίας μηχανοκινήτων οχημάτων των κατηγοριών Μ1 και Ν1 που εγγράφονται για πρώτη φορά στη Δημοκρατία.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα ακόλουθα:

• Αύξηση του τέλους κυκλοφορίας οχημάτων κατηγορίας Μ1 με ψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

• Αύξηση του τέλους κυκλοφορίας οχημάτων κατηγορίας Μ1 και Ν1, ανάλογα με την ηλικία του οχήματος που εγγράφονται για πρώτη φορά στη Δημοκρατία.

• Παροχή κινήτρων για απόσυρση οχήματος μεγάλης ηλικίας.

Η απόφαση εντάσσεται στην υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις που αφορούν τους ρύπους.

Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα και σε σχέση με την έναρξη των εργασιών του Υφυπουργείου Τουρισμού,

• Ενέκρινε τη μεταφορά ολόκληρου του προσωπικού και των θέσεων του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στο Υφυπουργείο Τουρισμού από τις 2.1.2019. Κάθε μέλος του προσωπικού θα μπορεί να επιλέξει να αποχωρήσει μέχρι και έξι μήνες μετά την ένταξη του στο Υφυπουργείο Τουρισμού.

Δείτε επίσης:  Θ. Αντωνίου: Πέραν των προσδοκιών μας η εγγραφή των γιατρών στο ΓεΣΥ

Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργείται Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου για τους υπαλλήλους του ΚΟΤ το οποίο αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση από τον Υπουργό Οικονομικών εντός δεκαημέρου και να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Με άλλη απόφαση του, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Σχέδιο Χορηγιών για Εγκατάσταση ή Αντικατάσταση Ηλιακών Συστημάτων Παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης στις κατοικίες.

Η έγκριση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο Προώθησης και Ενθάρρυνσης Χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η χορηγία αφορά:

1. Μέχρι 350 ευρώ ανά οικιστική υφιστάμενη μονάδα και ανά δικαιούχο για εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλιακού συστήματος θέρμανσης νερού χρήσης.

2. Μέχρι 175 ευρώ ανά οικιστική μονάδα και ανά δικαιούχο για εγκατάσταση ηλιακών πλαισίων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στις 300.000 ευρώ και αναμένεται να καλύψει γύρω στα 1000 νοικοκυριά.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την προικοδότηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης με κρατικά τεμάχια συνολικής αξίας 100 εκ. ευρώ.

Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε Σχέδιο Χορηγίας για αγορά οικοπέδων. Πρόκειται για επιστροφή του 14% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και αφορά τη διαφορά μεταξύ του 19% του ΦΠΑ και την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή 5%».

In the news
post-image Κυπρος

Επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας εξωτερικών ιατρείων της Παιδιατρικής Κλινικής στο Μακάρειο

Επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων της Παιδιατρικής Κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών...
post-image Άρθρα - Μελέτες

Τα πρότυπα είναι το κλειδί στην εξέλιξη των έξυπνων πόλεων

Γράφει η Αγγελική Λοΐζου Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αστικός πληθυσμός αυξάνεται δραματικά. Υπολογίζεται ότι ποσοστό 54.5% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε στα αστικά κέντρα το...
Load More