Υπουργικό: Πράσινο φως για σύγχρονα σκοπευτήρια

Στη λειτουργία σύγχρονων σκοπευτηρίων στην Κύπρο, τα οποία να τηρούν αυστηρά κριτήρια ασφάλειας, στοχεύει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά την έγκρισή του σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε πως, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζει τις διαδικασίες λειτουργίας και δημιουργίας σκοπευτηρίων ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του αθλήματος της σκοποβολής και καθορίζει κριτήρια και προϋποθέσεις δημιουργίας και λειτουργίας σκοπευτηρίων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τα οποία τίθενται αυστηρά κριτήρια, όπως είναι το λευκό ποινικό μητρώο. Είπε ακόμη πως καθορίζονται οι διαδικασίες κατοχής, φύλαξης και μεταφοράς όλων των ειδών όπλων και πυρομαχικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός και εκτός των σκοπευτηρίων.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως εδώ και αρκετά χρόνια έχει παρατηρηθεί ένα κενό όσον αφορά τη λειτουργία των σκοπευτηρίων, αφού πάρα πολλά Ολυμπιακά αθλήματα σκοποβολής δεν μπορούν να διεξαχθούν στην Κύπρο, καθώς η κατοχή και η χρήση συγκεκριμένων ειδών όπλων απαγορεύεται.

Επισημαίνοντας πως υπάρχει πάρα πολύ ενδιαφέρον για αυτά τα αθλήματα τόσο από Κύπριους όσο από ξένους αθλητές σκοποβολής που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως χώρο προπόνησης, κατά τη διάρκεια ειδικά της χειμερινής περιόδου, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως λόγω της υφιστάμενης νομοθεσίας αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Ανέφερε ακόμη πως τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ένα αρκετά μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για σοβαρές επενδύσεις σε αυτό τον τομέα, κάτι στο οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί η υφιστάμενη νομοθεσία.

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε, με την ισχύουσα νομοθεσία σήμερα τα όπλα τα οποία να χρησιμοποιηθούν στα σκοπευτήρια είναι τα αεροβόλα, τα αεροβόλα-πιστόλια, τα τυφέκια, τα πιστόλια διαμετρήματος 0,22 καθώς και τα κυνηγετικά όπλα.

Με την εισήγηση σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και την έγκριση νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί ιδρύσεως σκοπευτηρίων και άσκησης αθλημάτων σκοποβολής νόμος του 2018» όλα αυτά ρυθμίζονται με τα πιο αυστηρά πρότυπα της ΕΕ για τη λειτουργία σύγχρονων σκοπευτηρίων, τα οποία θα τηρούν και τα πιο αυστηρά κριτήρια ασφάλειας, υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

«Είναι για αυτό τον λόγο που το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Αστυνομία και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, ετοίμασε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο καθορίζει τους τρόπους άσκησης των διαφόρων αθλημάτων σκοποβολής, ρυθμίζει την κατοχή και χρήση εντός σκοπευτηρίων συγκεκριμένων ειδών όπλων, σύμφωνα με τις πρόνοιες και σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ρυθμίζει τις διαδικασίες λειτουργίας και δημιουργίας σκοπευτηρίων, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του αθλήματος της σκοποβολής, που πλέον θα αδειοδοτούνται με πολύ πιο αυστηρές προδιαγραφές, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των αθλουμένων και των κατοίκων των γύρω περιοχών και του περιβάλλοντος», σημείωσε.

Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμη πως «καθορίζονται κριτήρια και προϋποθέσεις δημιουργίας και λειτουργίας σκοπευτηρίων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τα οποία τίθενται αυστηρά κριτήρια, όπως είναι το λευκό ποινικό μητρώο», καθώς και κριτήρια και προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται «για να είναι δυνατόν ένα πρόσωπο να εργαστεί σε αδειοδοτούμενο σκοπευτήριο, έτσι ώστε να αποκλείεται η εργοδότηση προσώπων με ποινικό μητρώο».

‘Ετσι, ανέφερε, καθορίζονται και οι διαδικασίες κατοχής, φύλαξης και μεταφοράς όλων των ειδών όπλων και πυρομαχικών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός και εκτός των σκοπευτηρίων.

ΚΥΠΕ

In the news
post-image Κυπρος

Βουλή: Με 27 ψήφους υπέρ πέρασε η αύξηση ηλικίας εγγραφής στην προδημοτική και δημοτική εκπαίδευση

Με 27 ψήφους υπέρ και 21 εναντίον, ψηφίστηκε σε νόμο το νομοσχέδιο, με τον οποίο θα επεκταθεί η υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση μετά από απόφαση...
Load More