Φωτούλα Χατζήπαπα: Η Λακατάμια αναπτύσσεται μέσα από έναν στρατηγικό σχεδιασμό

Φωτούλα Χατζηπαπά
Reading Time: 6 minutes

Η δήμαρχος Λακατάμιας Φωτούλα Χατζήπαπα η μοναδική δήμαρχος ελεύθερου δήμου, αποκαλύπτει στην ιστοσελίδα μας τις προκλήσεις, τα στοιχήματα και τα μεγαλεπήβολα έργα του δήμου. Χρειαζόμαστε επισημαίνει, καλύτερη Τοπική Αυτοδιοίκηση και σχολιάζει τις εξελίξεις επί του θέματος.

Πώς είναι η δημαρχεία της Λακατάμιας, ενός μεγάλου Δήμου με πολλές απαιτήσεις;

Καθημερινά τίθενται ενώπιον μας νέες προκλήσεις και νέα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν. Συμφωνώ ότι οι απαιτήσεις, όπως και οι προσδοκίες, είναι πολλές. Είμαστε ωστόσο αποφασισμένοι, οπλισμένοι με υπομονή και επιμονή, παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες, να πετύχουμε μια θετική αλλαγή. Από την πρώτη μέρα, εργαζόμαστε με όρεξη και ενθουσιασμό για μια καλύτερη Λακατάμια και έτσι θα συνεχίσουμε.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας και ποια τα στοιχήματα που θέσατε για το Δήμo σας;

Καταρχάς, είναι σημαντικό να υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός και προσανατολισμός. Στη βάση αυτού του σχεδιασμού, αναπτύσσονται οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες του Δήμου. Απ’ εκεί και πέρα, είναι γνωστά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λακατάμιας. Συνεπώς, σε πρώτο πλάνο, θέλουμε έναν Δήμο οικονομικά νοικοκυρεμένο, που να βαδίζει με σύγχρονα εργαλεία διοίκησης προς τη βιωσιμότητα και συνάμα σ’ έναν δρόμο ορθολογικής ανάπτυξης.

Πέραν τούτου, ως Δημοτική Αρχή ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στα καθημερινά ζητήματα. Στην καθαριότητα, στη γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση, στην καλύτερη επικοινωνία με τους δημότες. Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή “MyLakatamia”.

Μια σύγχρονη εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας οι δημότες μπορούν να μάθουν τα πάντα που αφορούν τον Δήμο. Π.χ. νέα, εκδηλώσεις, αλλά και να υποβάλουν εισηγήσεις και απόψεις, παράπονα, να αναφέρουν προβλήματα κτλ. Στόχος μας είναι, πάντοτε εντός του ιδιαίτερα στενού οικονομικού πλαισίου που κινούμαστε, να κάνουμε σταθερά βήματα μπροστά.

Μέσα σε τούτα τα πλαίσια από την αρχή μετάφερα στο Δημοτικό Συμβούλιο την άποψη μου, ότι όλοι μαζί μέσα σε πνεύμα συναντίληψης και συνεργασίας, έχοντας πάντοτε ως κοινό στόχο το καλώς νοούμενο συμφέρον και την πρόοδο του Δήμου μας, θα πρέπει από κοινού και διαρκώς να διεκδικούμε κάτι καλύτερο. Κινητήριος μοχλός της προσπάθειάς μας ήταν και παραμένει η ενότητα, διότι θεωρούμε πως στο τέλος της ημέρας, μας ενώνει όλους η Λακατάμια.

Πρόσφατα ο Δήμος Λακατάμιας βραβεύθηκε με Πράσινη Σημαία, για το πρόγραμμα Πληρώνω όσο Πετάω (ΠΟΠ). Η βράβευση έγινε στα πλαίσια των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων 2018. Η βράβευση αποτελεί αναγνώριση των συνεχών προσπαθειών του Δήμου Λακατάμιας, ο οποίος με την υιοθέτηση μιας σειράς πρωτοβουλιών και δράσεων, ενισχύει την προσπάθεια για αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, τα κλαδεύματα των δημοτών τοποθετούνται σε ειδικές προπληρωμένες σακούλες, οι οποίες περισυλλέγονται από τις οικίες των Δημοτών κάθε 15 μέρες και μεταφέρονται σε ειδική μονάδα επεξεργασίας.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου σας ποια είναι και πως αντιμετωπίζονται;

Το κορυφαίο πρόβλημα με την ανάληψη των καθηκόντων μου ήταν το οικονομικό. Από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε ανοικτά και με ειλικρίνεια στους δημότες για το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Δήμος. Σε συνέντευξη Τύπου, ενημερώσαμε τους δημότες για την οικονομική κατάσταση και το συνολικό χρέος που παραλάβαμε της τάξης των €17.143.988. Έχουν γίνει τέτοιες προσπάθειες αυτούς τους πρώτους 25 μήνες από το Δημοτικό Συμβούλιο οι οποίες έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα, αφού το χρέος έχει μειωθεί στα €14.125.286.

Είμαστε συνεπείς σε όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις μας. Στόχος είναι σταδιακά να μειώνεται το χρέος, χωρίς αυτή η εξέλιξη να επηρεάζει τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής. Η οικονομική εξυγίανση και η συνετή οικονομική διαχείριση παραμένει κορυφαία προτεραιότητα.

Δέχεστε παράπονα από τους δημότες σας και τι αφορούν; Πρόσφατα αναδείξατε και δημόσια το θέμα με τα πυροτεχνήματα βρήκατε συμμάχους;

Δείτε επίσης:  Νέο πολυμηχάνημα στο στόλο του Δήμου Πάφου

Δεχόμαστε πάντοτε τα όποια παράπονα με σεβασμό και κατανόηση. Είμαστε ανοικτοί στην κριτική, θεωρούμε πως όταν είναι καλόπιστη μας βοηθά να γινόμαστε καλύτεροι. Ακούμε τους Δημότες.

Η Παρασκευή έχει καθιερωθεί ως ημέρα του Δημότη.

Όσοι επιθυμούν διευθετούν ραντεβού για να συζητηθεί το οτιδήποτε τους απασχολεί, να εκφράσουν εισηγήσεις, παράπονα. Βεβαίως υπάρχει μια διαδικασία όταν τα προβλήματα άπτονται συγκεκριμένων υπηρεσιών του Δήμου. Αυτά παραπέμπονται για να αναφερθούν στην κάθε υπηρεσία ξεχωριστά. Οι δημότες αντιδρούν συνήθως για θέματα που μπορεί να επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

Τις περισσότερες φορές τα προβλήματα είναι κοινά και για τον Δήμο και για τους Δημότες. Δεν είμαστε απέναντι και σε αντιπαράθεση με τους Δημότες, αλλά μαζί τους στην ίδια πλευρά και παλεύουμε. Ότι αντιμετωπιστεί και επιλυθεί είναι για το καλό όλων μας. Προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το ότι ως Δημοτικό Συμβούλιο και Δημοτική Υπηρεσία αναγνωρίζουμε αυτό το γεγονός, μας βοηθά και μας σπρώχνει στην προσπάθεια με στόχο την επίλυση. Το σημαντικό είναι να υπάρχει έγκαιρη ανταπόκριση και να υπάρχει ένας μηχανισμός που να ενεργοποιείται άμεσα ώστε να εξυπηρετούνται οι δημότες.

Όσον αφορά τα πυροτεχνήματα, ναι, είναι ένα πρόβλημα το οποίο μας απασχόλησε και μας απασχολεί, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι, είναι θέμα το οποίο πρέπει να επιληφθεί η αστυνομία. Τόσο ο αστυνομικός σταθμός Λακατάμιας, όσο και η επαρχιακή διοίκηση της αστυνομίας είναι συνεργάτες μας σε αυτή την πορεία.

Δράττομαι της ευκαιρίας που μου δίνετε να κάνω έκκληση προς την αστυνομία για ανακοίνωση εκστρατείας για αντιμετώπιση/ πάταξη αυτού του φαινομένου που προκαλεί πρόβλημα διαταράττωντας την κοινή ησυχία και επεμβαίνει αρνητικά στη ποιότητα ζωής των δημοτών.

Ζητούμε και την συνεργασία των Δημοτών για αναφορές υποσχόμενοι πλήρη τήρηση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Γενικότερα τα θέματα που άπτονται της νεανικής παραβατικότητας, μας προβληματίζουν και προσπαθούμε σε συνεργασία με διάφορους φορείς να τα αναδεικνύουμε με στόχο την αντιμετώπισή τους.

Θα θέλαμε την άποψη σας για τις εργασίες που γίνονται για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Συγκλίνουσα άποψη σχεδόν όλων των φορέων που σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι πως ο θεσμός έχει ανάγκη τις αλλαγές.

Είναι κοινή η πεποίθηση ότι χρειαζόμαστε μια πιο σύγχρονη, πιο αποτελεσματική και ευέλικτη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προϋπόθεση επιτυχίας ωστόσο, είναι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια να αγγίξει την ουσία και τα πραγματικά προβλήματα, όχι την επιφάνεια. Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η συγκεκριμένη διαδικασία μεταρρύθμισης, έπρεπε να τύχει πιο υπεύθυνου χειρισμού.

Δεδομένου ότι είναι η εξουσία που είναι πιο κοντά στους πολίτες και η πιο άμεση μορφή διοίκησης, θα ‘πρεπε να είχε προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος και συνδιαβούλευση με τους δημότες. Ώστε οι δημότες να γίνουν συμμέτοχοι, συνδιαμορφωτές και κοινωνοί της αλλαγής. Ας μη ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι δημότες έχουν αποφασίσει με δημοψηφίσματα τη δημιουργία κάποιων Δήμων.

Επιπλέον, ενώ μιλάμε για μείωση του αριθμού των Δήμων και συνενώσεις κοινοτήτων, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κοινότητες που αντί να συνενωθούν με τον Δήμο που γειτνιάζουν (σε κάποιες περιπτώσεις τους χωρίζει ένα πεζοδρόμιο), ενώνονται με κοινότητες που τους χωρίζουν χιλιόμετρα.

Χρειαζόμαστε καλύτερη Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι λιγότερη. Και η βελτίωση αυτή θα επέλθει όταν πραγματικά ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη βάση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, με διαφανείς διαδικασίες ελέγχου και αξιολόγησης. Όταν οι χορηγίες προς τους Δήμους δεν θα είναι κουτσουρεμένες.

Όταν δοθεί η δυνατότητα διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας. Όταν αποκεντρωθούν περισσότερες εξουσίες, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας. Με λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη ταχύτητα, υπευθυνότητα και συνείδηση. Είναι πολλά ακόμη που πρέπει να συζητηθούν, μακριά από μονολιθικές προσεγγίσεις και δογματισμούς. Επιβάλλεται σωστή στόχευση.

Δείτε επίσης:  «Κανένα παιδί αβοήθητο» - Ο Δήμος Λατσιών στηρίζει την προσπάθεια για τη θεραπεία του μικρού Αντώνη

Υπάρχουν σχέδια για αναπτύξεις και άλλα έργα στο Δήμο;

Έχουμε παραδώσει στους Δημότες της Λακατάμιας το Πάρκο Κεφαλληνίας στην Ανθούπολη, με την συμβολή και ομάδας πρωτοβουλίας των κατοίκων της περιοχής. Ένα πάρκο Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών, με πιστοποιημένα παιχνίδια. Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019, υπογράφηκε το συμβόλαιο για την έναρξη εργασιών στο πάρκο Μιχαλάκη Σοφοκλέους (πρώην Dexel). Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 25 Φεβρουαρίου 2019 και θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επαναδιαμόρφωση του πάρκου, τα σχέδια έχουν υπογραφεί στις 22 του Φεβράρη 2019 και θα κατατεθούν για Πολεοδομική Άδεια. Επιπλέον, δρομολογείται η ανακατασκευή της λεωφόρου Λυκαβηττού με δημιουργία κατά μήκος χώρους στάθμευσης. Ο κυκλικός κόμβος Μελίνας Μερκούρη ανακατασκευάζεται σύντομα μέσω του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη χρήση διαπερατών υλικών. Τα κτήρια του Δήμου αναβαθμίζονται επί ενεργειακά επίσης μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος.

Πρόσφατα έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια για τοποθέτηση στεγάστρων / στάσεων λεωφορείων στο Δήμο μας έργο το οποίο έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Προχωρούμε ολοταχώς να υλοποιήσουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αντικατάσταση των λαμπτήρων οδικού φωτισμού με λαμπτήρες LED, γεγονός που θα αλλάξει την όψη του Δήμου μας και ταυτόχρονα θα προσφέρει και εξοικονόμηση λεφτών. Βελτιώσεις οδών γίνονται, και λαμβάνονται μέτρα για ασφάλεια στην κυκλοφορία των δημοτών με την δημιουργία διαβάσεων και κυρτωμάτων όπου χρειάζεται και όπου τα εγκρίνει ο Φορέας Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων.

Ζητούμε υλοποίηση των έργων που έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι εμείς ως Δήμος είμαστε έτοιμοι, και αναμένουμε την προώθηση των έργων από την πλευρά της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην επέκταση του γραμμικού πάρκου, (πεζόδρομου, ποδηλατόδρομου) και στην ανάπλαση των παραδοσιακών πυρήνων της Λακατάμιας, Αγίου Νικολάου, Αγίας Παρασκευής και Παναγίας της Χρυσοκουλλουριωτίσσης. Διεκδικούμαι με αξιώσεις, και καταφέραμε θεωρώ να πείσουμε με τις παραστάσεις μας για αυτή την αναγκαιότητα,τη διάνοιξη του δρόμου Ιπποκράτους Αργυρουπόλεως, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της οδού Ιπποκράτους.

Το τελευταίο διάστημα έγιναν κάποιες σημαντικές επενδύσεις στον Δήμο μας.

Μπορεί να μην είναι επενδύσεις του ίδιου του Δήμου, είναι σημαντικό ωστόσο ένας Δήμος να είναι φιλόξενος σε αυτού του είδους τις αναπτύξεις. Φτάνει αυτές να είναι φιλικές προς το περιβάλλον, προς το συμφέρον των δημοτών και της κοινωνίας. Ο Δήμος Λακατάμιας φιλοξενεί αρκετές επιχειρήσεις και στόχος μας είναι να έχουμε μια παραγωγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία μαζί τους.

Είστε η μοναδική δήμαρχος από την τελευταία εκλογική διαδικασία, πόσο σημαντική ήταν η εκλογή σας και τι πιστεύετε για τη θέση της γυναίκας σε σημεία διοίκησης.

Για να βάλουμε το θέμα στην ορθή του διάσταση, είμαι η μοναδική Δήμαρχος εκλελεγμένη σε μη κατεχόμενο Δήμο. Τρεις αξιόλογες γυναίκες, έχουν εκλεγεί Δημάρχοι στους κατεχόμενους Δήμους Κερύνειας, Λευκονοίκου και Ακανθούς. Και προχωρώ σε απάντηση της ερώτησης σας, αναφέροντας ότι, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, το ζητούμενο είναι η ισότητα.

Εάν πιστεύουμε πραγματικά στην ισότητα και ότι αυτή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κοινωνική πρόοδο, τότε η έμφαση πρέπει να δίνεται στις θέσεις, στα όσα υποστηρίζει και πρεσβεύει μια προσωπικότητα, ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, χρώματος, σεξουαλικού προσανατολισμού ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη και να μην είναι ένα ρητορικό σχήμα. Ποτέ δεν θα ζητούσα στήριξη από οποιονδήποτε, απλά και μόνο διότι είμαι γυναίκα. Αυτό ουδέποτε ήταν προμετωπίδα της επιχειρηματολογίας μου. Σημασία έχουν οι θέσεις, οι αντιλήψεις, οι πεποιθήσεις.

Είτε άντρες, είτε γυναίκες βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά, ζητούμενο είναι να προσφέρουν λύσεις στους πολίτες, να συνεισφέρουν στην κοινωνική πρόοδο και ευημερία. Αναμφίβολα απαιτείται δυναμισμός, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα.

In the news
Load More