Ψηφίστηκε ο νόμος για υποβολή υποψηφιοτήτων στις τοπικές εκλογές με βάση την επαγγελματική στέγη

Reading Time: 2 minutes

Με 32 ψήφους υπέρ, 4 εναντίον και 16 αποχές ψηφίστηκαν σε νόμους, οι προτάσεις νόμου της ΕΔΕΚ με τις οποίες δίνεται το δικαίωμα για υποβολή υποψηφιότητας για εκλογή Δημάρχου ή μέλους Δημοτικού Συμβουλίου, Κοινοτάρχη ή μέλος κοινοτικού συμβουλίου, νοουμένου ότι κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου, είναι εγγεγραμμένο στον εκλογικό κατάλογο της κοινότητας ή του Δήμου στον οποίο διεκδικούν εκλογή για συνεχή περίοδο διάρκειας τουλάχιστον πέντε ετών.

Αποχή τήρησαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ, εναντίον ψήφισαν οι Βουλευτές της Συμμαχίας Πολιτών και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, ενώ οι Βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων υπερψήφισαν.

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, είπε πως θέλουμε να είμαστε συνεπείς και να επαναλάβουμε τη θέση αρχής και την άποψη ότι δεν πρέπει να νομοθετούμε και να τροποποιούμε τους όρους εκλογής σε στενό χρονικό διάστημα πριν μία εκλογική διαδικασία και στην προκειμένη περίπτωση να τροποποιήσουμε ένα μήνα πριν από τις εκλογές.

Δείτε επίσης:  Εξαιρετική η παράσταση «Που πας χωρίς Αγάπη»

Εισηγήθηκε όπως οι δύο προτάσεις νόμου να αναβληθούν και επανέλθουν μετά τις δημοτικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως με τους προτεινόμενους νόμους δεν διαφοροποιείται το εκλογικό σύστημα ή ο εκλογικός κατάλογος, για αυτό και μπορούν να προχωρήσουν και να ψηφιστούν

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης είπε ότι “συμφωνούμε με τη θέση αρχής ότι δεν πρέπει να τροποποιούνται νομοθεσίες που επηρεάζουν τις εκλογές σε στενό χρονικό διάστημα πριν τη διενέργεια τους”. Πρόσθεσε πως με τους προτεινόμενους νόμους δεν αλλοιώνονται τα δεδομένα όπως εξηγήθηκε από τον Σιζόπουλο.

Δείτε επίσης:  «Κανένα παιδί αβοήθητο» - Ο Δήμος Λατσιών στηρίζει την προσπάθεια για τη θεραπεία του μικρού Αντώνη

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είπε πως δεν αλλοιώνεται η διαδικασία, αλλά, παρατήρησε πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχουν υποβληθεί υποψηφιότητες. Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για όσους επηρεάζονται, επανέλαβε τη θέση του κόμματος τους ότι η ψήφισε πρέπει να αναβληθεί για μετά τις εκλογές και να εξεταστεί πιο ολοκληρωμένα.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι με τους προτεινόμενους νόμους μπορεί ενδεχομένως να φωτογραφίζουμε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Το αίτημα για αναβολή απορρίφθηκε με 20 ψήφους υπέρ (ΑΚΕΛ, Συμμαχία, Μαυρίδης) και 32 εναντίον.

ΚΥΠΕ/ΑυτοδιοίκησηCY

In the news
Load More