Όσα πρέπει να ξέρετε για το στεγαστικό σχέδιο σε Ορεινές και Ακριτικές Περιοχές

Reading Time: 2 minutes

Τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2019 το στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών και Ακριτικών Περιοχών, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Σκοπός του Σχεδίου είναι η παροχή οικονομικής ενίσχυσης σε πολίτες για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση σε ορεινές περιοχές σε καθορισμένες κοινότητες με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων και σε ακριτικές περιοχές. Πρόκειται για ένα σημαντικό Σχέδιο που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην τόνωση των ακριτικών περιοχών και των 110 ορεινών που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Όσον αφορά στις ακριτικές περιοχές, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών «καθορισμένες περιοχές είναι αυτές κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής στους Δήμους Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου όπως και σε κοινότητες, περιοχές σε δήμους που γειτνιάζουν µε την Γραμμή αντιπαράθεσης». Τέτοιες περιοχές είναι οι ακόλουθες: Πάνω Πύργος, Κάτω Πύργος, Πηγαίνεια, Παχύαμος, Μοσφίλι, Δένεια, Μάμμαρι, Λύμπια, Ποταμιά, Αθηαίνου, Τρούλοι, Πύλα-καθορισμένη περιοχή, Στροβίλια, Δερύνεια, Άχνα, Φρέναρος, Αχερίτου και Αυγόρου.

Δείτε επίσης:  Έκτακτη συνάντηση Δημάρχων Μείζονος Λευκωσίας για καιρικά φαινόμενα

Ο Χρύσανθος Φάκας, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Λευκωσίας και μέλος του Πολεοδομικού Συμβουλίου, χαιρετίζει την ανακοίνωση του Σχεδίου από την Κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «πρόκειται για σημαντικά κίνητρα που αναμένουμε ότι θα ενθαρρύνουν τον κόσμο, όχι μόνο να μην εγκαταλείπει τις ακριτικές περιοχές, αλλά και θα προσελκύσουν και άλλες οικογένειες να εγκατασταθούν στις εν λόγω περιοχές».

Ο δήμος Λευκωσίας, ανέφερε, ευνοεί την αναζωογόνηση αυτών των περιοχών εξού και τα τελευταία χρόνια έχει εκπονήσει το σχέδιο «Περιοχή» και χωροθετήθηκε συγκεκριμένη περιοχή, δόθηκαν κίνητρα, μεταξύ άλλων και αυξημένος συντελεστής δόμησης, για προσέλκυση αναπτύξεων και κατασκευή οικιστικών μονάδων». Σύμφωνα με τον κ. Φάκα τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αν μια εμπορική περιοχή δεν πλαισιώνεται και από κοινότητα σταδιακά θα οδηγηθεί σε μαρασμό» για’ αυτό όπως είπε, «οι αρμόδιες υπηρεσίες και δήμοι θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην προώθηση του νέου Σχεδίου, διότι έχει να προσφέρει πολλά».

Δείτε επίσης:  Δήμαρχος Πάφου και Κυβερνήτης Αλεξάνδρειας για απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση

Υπενθυμίζεται ότι το Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών και Ακριτικών Περιοχών προβλέπει οικονομική ενίσχυση που ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης για απόκτηση κατοικίας, με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις €20.000. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης (50% συνολικής δαπάνης) εξαρτάται από την σύνθεση της οικογένειας με συγκεκριμένα κριτήρια και διαμορφώνεται ως ακολούθως:

-μονήρες άτομο μέχρι €20.000,
-ζεύγος οικογένεια δύο ατόμων μέχρι €30.000,
-οικογένεια με τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια μέχρι €35.000,
-πολύτεκνοι μέχρι €40.000
-άτομα με αναπηρία πρόσθετο ποσό μέχρι €10.000.

Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται στις Επαρχιακές Διοικήσεις.

Το Σχέδιο, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων και τα έντυπα υποβολής αιτήσεων είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών www.moi.gov.cy και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τύχουν ενημέρωσης.

Αντωνία Λαμπράκη

In the news
Load More