Ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας συμμετείχε στο «Kouzina 2019» το μεγαλύτερο Γαστρονομικό Φεστιβάλ της Ανατολικής Χαλκιδικής.
Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αντιπροσωπεία από μέλη του Συλλόγου με επικεφαλής την πρόεδρο Αννα Κοσμά και συμμετοχή του Δήμου Λευκονοίκου μετέβησαν στην Ανατολική Χαλκιδική για να εκπροσωπήσουν την Κύπρο στο μεγαλύτερο γαστρονομικό φεστιβάλ».
Προστίθεται ότι «η εβδομάδα στην οποία συμμετείχε η αντιπροσωπεία του Συλλόγου ήταν αφιερωμένη στην κουζίνα της Μικρασίας και του Πόντου. Ζύμες, σιρόπια, περίτεχνα γλυκά, πολύχρωμα φαγητά, αρωματικά μπαχάρια και μυρωδικά έδωσαν το στίγμα μιας αστικής παράδοσης, που διαιωνίζεται τιμώντας την καταβολή και τη ρίζα του απανταχού Ελληνισμού».
Σημειώνεται ότι «στην πρώτη εκδήλωση τη «γιορτή της ποντιακής πίτας» στο Alou Beach Bar της Ιερισσού, Πόντιες νοικοκυρές παρουσίασαν τον τρόπο παρασκευής της πιο κλασσικής ποντιακής πίτας, δηλαδή του περέκ, το οποίο είχε γέμιση με φέτα Ιερισσού, ενώ τα αντιπροσωπευτικά πιροσκί με γέμιση τυριού ή πατάτας προετοιμάσθηκαν και ψήθηκαν επί τόπου».
Η βραδιά ολοκληρώθηκε από τον «Σύλλογο Ποντίων & Φίλων «Οι Ακρίτες του Άθω» με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, όπου Πόντιοι χορευτές μετέφεραν νοερά το κοινό στις πατρίδες του Πόντου, που καθόρισαν για πάντα την κληρονομιά ολόκληρης της Ελλάδας. Στην εκδήλωση η Κυπριακή αντιπροσωπεία και συγκεκριμένα η ομάδα από το Δήμο Λευκονοίκου έκανε επίδειξη των «διπλοπισίων» ενώ η ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας κέρασε όλο τον κόσμο με κυπριακά εδέσματα».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «στην 2η εκδήλωση τη «γιορτή της μουντοβίνας και των σμυρνιώτικων συνταγών» που έγινε στην Ουρανούπολη, η Κύπρος και η Μικρά Ασία συναντήθηκαν και παρουσίασαν αγαπημένες συνταγές και κεράσματα, με τις ζύμες της Κύπρου να αποτελούν το συμπληρωματικό, αλλά παράλληλα και το κυρίαρχο θέμα της γιορτής».
Συγκεκριμένα «γυναίκες από το κατεχόμενο Λευκόνοικο, με επικεφαλής τη Δήμαρχο τους Ζήνα Λυσάνδρου, ζύμωσαν, έψησαν και κέρασαν πουρέκκια της σάτζιης σε όλο τον κόσμο. Μέλη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας προσέφεραν τοπικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο, όπως κουμανταρία, ζιβανία σουτζιούκκο, γλυσταρκές, χαλλούμι, λούντζα, λουκούμια, τριαντάφυλο, μακαρόνια της σμίλας ή του σκλινιτζιού και τερτζιελλούθκια με χαρουπόμελο».