Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία την 18η Απριλίου

Reading Time: 2 minutes

Ως φετινό θέμα για την Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Χώρων, που είναι η 18Η Απριλίου, ορίστηκε «Το Αγροτικό τοπίο – Rural Landscapes», θέμα με το οποίο επιδιώκεται να αναδειχθεί και να προστατευθεί το αγροτικό τοπίο.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων στις 18 Απριλίου 2019, θα επιτρέπει τη δωρεάν είσοδο στους πιο κάτω αρχαιολογικούς χώρους και αρχαία μνημεία: Αρχαιολογικός χώρος Νέας Πάφου «Ψηφιδωτά», Κάτω Πάφος, Νεκρόπολη Νέας Πάφου γνωστή ως «Τάφοι των Βασιλέων», Κάτω Πάφος, Αρχαιολογικός χώρος Παλαιπάφου, Κούκλια, Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Γεωργίου, Πέγεια, Μεσαιωνικό Κάστρο, Πάφος, Αρχαιολογικός χώρος Κουρίου, Επισκοπή, Ιερόν Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο, Επισκοπή, Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου, Κολόσσι, Αρχαιολογικός χώρος Αμαθούντας, Άγιος Τύχωνας, Αρχαιολογικός χώρος Κιτίου, Λάρνακα, Νεολιθικός Οικισμός, Χοιροκοιτία, Νεολιθικός οικισμός στη θέση Τέντα, Καλαβασός, «Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης, Πυργά και Αρχαιολογικός χώρος και βασιλικοί τάφοι της αρχαίας Ταμασού, Πολιτικό.

Δείτε επίσης:  Νέα ποιητική συλλογή από το Νεόφυτο Παπαλαζάρου

Η 18η Απριλίου θεσπίστηκε από το 1983 από την UNESCO, ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων, μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων 2019 προσφέρει την ευκαιρία σε ολόκληρο τον κόσμο να γιορτάσει και να εκτιμήσει το κυπριακό αγροτικό πολιτιστικό τοπίο. Την ημέρα αυτή, το ICOMOS, μέσω των εθνικών και διεθνών επιστημονικών επιτροπών του, ενθαρρύνει τις τοπικές κοινότητες και τα άτομα να εξετάσουν τη σημασία του τοπίου και να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα που διαδραμάτισε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται, αποφασίστηκε όπως φέτος προβληθεί η Τέχνη της Ξερολιθιάς και η εγγραφή της στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

«Η Τέχνη της Ξερολιθιάς είναι στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με το ανθρωπογενές μας τοπίο και συνδέεται άμεσα με την παραδοσιακή οργάνωση του παραγωγικού χώρου των αγροτικών κοινοτήτων και με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε περιοχής. Η ξερολιθιά αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο και τεκμήριο της αρμονικής σχέσης μεταξύ του ανθρώπου και του φυσικού περιβάλλοντος», σημειώνεται.

Δείτε επίσης:  Νέα ποιητική συλλογή από το Νεόφυτο Παπαλαζάρου

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων, συνδιοργανώνεται με την Κυπριακή Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων ICOMOS και τη στήριξη της Εθνικής Κυπριακής Επιτροπής UNESCO και του Κοινοτικού Συμβουλίου Ομόδους, εκδήλωση στην κοινότητα Ομόδους, με θέμα: «Το Ξηρολιθικό Αγροτικό Τοπίο». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 στις 4:00 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο της Μονής του Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου.

 

In the news
Load More