305 ακίνητα της πρώην Συνεργατικής παραχωρούνται σε 153 κοινότητες και 14 Δήμους

Συνεργατισμός
Reading Time: 2 minutes

Συνολικά 309 ακίνητα της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας, αξίας 82 εκ. ευρώ έχουν αποκτηθεί από το κράτος είπε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την απόκτηση στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), ενός σημαντικού αριθμού ακινήτων τα οποία ανήκουν στην πρώην Συνεργατική Τράπεζα.

Πρόκειται για 305 ακίνητα που θα παραχωρηθούν για χρήση σε 153 κοινότητες και σε 14 Δήμους, συνολικής αξίας 57 εκ. ευρώ. Πρόκειται για άλλα τρία κτήρια αξίας 22 εκ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για στέγαση κυβερνητικών υπηρεσιών, καθώς και για το Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό αξίας 3,2 εκ. για το οποίο ασφαλώς η πρόθεση και η επιθυμία είναι να συνεχίσει να λειτουργεί ως θεατρικός χώρος.

Δείτε επίσης:  «Κανένα παιδί αβοήθητο» - Ο Δήμος Λατσιών στηρίζει την προσπάθεια για τη θεραπεία του μικρού Αντώνη

Συνολικά 309 ακίνητα αξίας 82 εκ. Αυτό το ποσό απόκτησης δεν θα καταβληθεί με χρηματική μορφή, θα υπάρξει ισόποση μείωση της οφειλής της ΚΕΔΙΠΕΣ προς το κράτος. Στην πράξη αποτελεί το πρώτο μέρισμα που το κράτος λαμβάνει όχι σε χρηματική μορφή, αλλά σε μορφή ακινήτων, για τα οποία υπήρχε έντονη ανάγκη τόσο από τις τοπικές Αρχές όσο και από τις υπηρεσίες του κράτους.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται ότι θα υπάρξει και η πρώτη είσπραξη σε μορφή μετρητών η οποία στη συνέχεια θα επαναλαμβάνεται ανά τρίμηνο. Μέσα από τις εισπράξεις δανείων και τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, το κράτος θα εισπράττει ανά τρίμηνο χρηματικό μέρισμα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους, ελπίζω μέχρι το φθινόπωρο, θα ακολουθήσει και μια δεύτερη φάση απόκτησης ακινήτων επειδή δεν έχουν αξιολογηθεί όλα τα αιτήματα. Συνεπώς, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να προχωρήσει και μια δεύτερη φάση μέχρι το τέλος του χρόνου που θα περιλαμβάνει και άλλες κρατικές Υπηρεσίες και Δήμους, κοινότητες των κατεχόμενων περιοχών που δεν έχουν αξιολογηθεί τα αιτήματα τους σε αυτή την πρώτη φάση».

Δείτε επίσης:  Εξαιρετική η παράσταση «Που πας χωρίς Αγάπη»

Ερωτηθείς είπε ότι έχει προσδιοριστεί από την κάθε τοπική Αρχή ο λόγος και η ανάγκη για χρήση τέτοιων ακινήτων.

Πρόσθεσε ότι η χρήση από τις τοπικές Αρχές θα παραχωρηθεί με ένα συμβολικό μίσθωμα.

Τέλος, ερωτηθείς είπε ότι το ένα εκ των τριών ακινήτων που έχουν αξία 3,2 εκ. βρίσκεται στη Λεμεσό και θα χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, ενώ τα άλλα δύο βρίσκονται στη Λευκωσία και ήδη στεγάζουν κυβερνητικές Υπηρεσίες.

In the news
Load More