Explore Lofou – Ο κοινοτάρχης της Λόφου, μας συστήνει το χωριό του

Reading Time: 3 minutes

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η κοινότητα της Λόφου. Ο νεαρός κοινοτάρχης, Νίκος Σπύρου,  έχει όραμα το οποίο επιχειρεί να υλοποιήσει με νύχια και με δόντια. Σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα μας, ο κ. Σπύρου, τοποθετείται για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής αυτοδιοίκησης και μας μιλά για τα έργα που προγραμματίζονται τα επόμενα χρόνια στην πετρόκτιστη Λόφου. Σημειώνεται ότι η Λόφου είναι γενέτειρα του δήμου Ύψωνα. Αποτελείται από κυρίως εξοχικές κατοικίες των Υψωνιατών. Το καλοκαίρι την επισκέπτονται χιλιάδες κόσμου καθώς πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μεγάλου ενδιαφέροντος όπως το φεστιβάλ του παλουζέ.

Τι κατάφερες να φέρεις εις πέρας, σε θέματα ανάπτυξης από την ημέρα που ανέλαβε ως κοινοτάρχης μέχρι σήμερα;

Τα έργα που έγιναν από την ημέρα που ανέλαβα ως κοινοτάρχης μέχρι σήμερα θεωρούνται σταθμός στην ιστορία της Κοινότητας.

Καταφέραμε να συντηρήσουμε μεγάλο αριθμό λιθόστρωτων δρόμων εντός του πυρήνα του χωριού.  Δημιουργήσαμε ένα καθοριστικό έργο που έλυσε προβλήματα χρόνων σε σχέση με την ύδρευση. Κατασκευάσαμε τη νέα υδατοδεξαμενή ένα έργο αξίας 140 χιλιάδων ευρώ το οποίο ήταν αναγκαίο για την κοινότητα και με την παρέμβαση της πολιτείας και του τέως υπουργού γεωργίας, Νίκου Κουγιάλη και επιτέλους αυτό το έργο πήρε σάρκα και οστά. Είχαμε σοβαρό πρόβλημα με την υδροδότηση στην κοινότητα λόγω αύξησης τουρισμού και παραθεριστικών κατοίκων και κάποιες μέρες το καλοκαίρι δεν είχαμε υδροδότηση.  Ένα άλλο σημαντικό έργο είναι η δημιουργία των νέων γραφείων του κοινοτικού συμβουλίου στο δημοτικό σχολείο Λόφου που είναι ένα κτίριο που έκλεισε 100 χρόνια ζωής. Οι ντόπιοι το αποκαλούν μικρό Παρθενώνα αφού πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο του 1917.  Άλλωστε στόχος παραμένει η ολική ανακαίνιση του κτηρίου, εκπονήσαμε ήδη μελέτη που στείλαμε στον ΥΠΕΣ. Στόχος είναι να μπορούν στο χώρο να φιλοξενούνται μεγάλες εκδηλώσεις και συνέδρια. Θα είναι ένας υπερσύγχρονος χώρος  σεβόμενος το διατηρητέο χαρακτήρα του και αναμένουμε από τον ΥΠΕΣ έγκριση για να προχωρήσουμε.

Δείτε επίσης:  Τριήμερο αγάπης - Το CoffeeBrands Λατσιών ενισχύει το Πολυδύναμο Λευκωσίας

Ετοιμάσαμε μελέτη και στάλθηκε στο Τμήμα Πολεοδομίας και οικήσεως για την οδό Ιωάννη Σταυριανού ένα μεγάλο έργο που μπορεί να φτάσει τις 250χιλιάδες ευρώ και θα περιλαμβάνει τη ολική αντικατάσταση της λιθόστρωσης η οποία παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα. Με το έργο θα επιλυθούν και τα προβλήματα με τα όμβρια ύδατα αλλά θα υπογειοποιηθούν και οι υπηρεσίες.

Υπάρχει και μια πρόταση για δημιουργία πανεπιστημιακού αγροκτήματος. Σε ποια φάση βρίσκεται;

Έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια για τη δημιουργία πανεπιστημιακού αγροκτήματος του τμήματος γεωπονικών και γεωτεχνικών σπουδών του ΤΕΠΑΚ μια συμφωνία που υπογράφηκε πριν λίγους μήνες. Από τις 22 Μαρτίου του 17’ έγινε η πρώτη επαφή με το ΤΕΠΑΚ για συνεργασία και σχεδόν 2 χρόνια μετά καταλήξαμε στη συμφωνία για τη δημιουργία του πρώτου πανεπιστημιακού αγροκτήματος στην  κοινότητα μας σε εκκλησιαστική γη, όπου θα γίνονται οι πειραματικές καλλιέργειες του πανεπιστημίου και οι φοιτητές θα μπορούν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο αγρόκτημα. Πρόκειται για μια σημαντική υποδομή στην κοινότητα μας που θα προσδώσει περαιτέρω αξία στην καθημερινότητα μας. Ζώντας ως φοιτητής στην Ελλάδα σε ακριτική περιοχή όπως η Κομοτηνή, θεωρώ ύψιστης σημασίας την ύπαρξη πανεπιστημιακής ζωής και υποδομής  σε περιοχές απομακρυσμένες από το κέντρο όπως η Λόφου ή οποιαδήποτε άλλη ορεινή περιοχή προκειμένου να υπάρχει ανάπτυξη και ζωή στην ύπαιθρο.

Ποια η σχέση σας με την καινοτομία;

Σήμερα η Λόφου θεωρείται ένας από τους καλύτερους αγροτουριστικούς προορισμούς του τόπου μας. Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το προϊόν μας και έχουμε δημιουργήσει τον πρώτο ηλεκτρονικό ταξιδιωτικό οδηγό με επιδότηση από το Υπ. Συγκοινωνιών και αναμένεται σύντομα να είναι online . Πρόκειται για ένα καινοτόμο εργαλείο. Θα ονομάζεται explore Λόφου, όπου ξένοι και ντόπιοι επισκέπτες θα μπορούν να πλοηγούνται και να μαθαίνουν την ιστορία σε κάθε σημείο που βρίσκονται. Είναι πρόγραμμα περιήγησης στη Λόφου σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, ελληνικά και ρωσικά. Οι καιροί αλλάζουν και πρέπει να αλλάζουμε πιο γρήγορα από τους καιρούς.

Δείτε επίσης:  Διαμαρτυρία οργανωμένων συνόλων για την ανέγερση Mall στη Λάρνακα

Ποιο είναι το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό της Λόφου γιατί να την επισκεφθεί κανείς;

Χαρακτηριστικό της Λόφου είναι τα λιθόστρωτα δρομάκια της. Είναι ίσως ο πιο παραδοσιακός οικισμός ανά το Παγκύπριο έκτασης 130 χιλιάδων τμ διατηρητέου πυρήνα που προστατεύεται από το αρμόδιο τμήμα της Πολεοδομίας. Μάλιστα πραγματοποιούμε μελέτη για να αποδείξουμε ότι η Λόφου έχει τα πιο πολλά λιθόστρωτα και πλακόστρωτα δρομάκια από όλα τα χωριά της Κύπρου. Γίνονται πολλές μελέτες και προσπάθειες αλλά θεωρούμε ότι με σκληρή δουλειά θα φέρουμε την ανάπτυξη που επιθυμούμε.

Να σημειώσουμε ότι έχουμε προχωρήσει στο στάδιο πριν την απαλλοτρίωση για την οδό Συνεργατισμού, ένα έργο που περιμέναμε χρόνια. Θα συνενώσει μια περιοχή που είναι οικιστική και δεν είχε καθόλου οδικό δίκτυο και θα δώσει άλλη ώθηση και ανάπτυξη στην περιοχή. Επίσης αναβαθμίσαμε το κοινοτικό καφενείο και είναι έτοιμο να φιλοξενήσει επισκέπτες σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον. Το σημείο θέασης είναι ένα ακόμη έργο που έγινε κάτω από το χώρο του σχολείου. Είναι ίσως το πιο ωραίο σημείο του χωριού όπου βλέπεις αμφιθεατρικά τη Λόφου από ψηλά. Τέλος, επειδή δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες αλλά και οι ντόπιοι να διευκολύνονται είμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης του χώρου στάθμευσης και δημιουργίας ενός πάρκου σύγχρονου με όργανα γυμναστικής. Ο στόχος μας, είναι η ποιοτική ανάπτυξη του τόπου μας.

Ποια η άποψη σας για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνουν πολύ προσεγμένες κινήσεις για την αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης για να μην χάσουν τη ταυτότητα τους ιστορικές κοινότητες. Θεωρώ ότι ίσως η συνένωση αρχικά έστω και πιλοτικά των υπηρεσιών θα βοηθούσε καλύτερα στη μελέτη πριν τη συνένωση.

In the news
Load More