Άμστερνταμ: Μια από τις πιο «έξυπνες» πόλεις του κόσμου

Reading Time: 2 minutes

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση από μέρους διαφόρων χωρών για την δημιουργία «έξυπνων» πόλεων. Σίγουρα θα έχετε διαβάσει πολλά και ενδιαφέροντα για το συγκεκριμένο θέμα. Το Άμστερνταμ έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ‘Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας’ για το έτος 2016 ; Δικαίως έχει πάρει αυτό τον τίτλο αφού η Ολλανδική πρωτεύουσα είναι μια θαυμάσια πόλη, γνωστή για την πρωτοποριακή της φύση αλλά και την ξεχωριστή της ομορφιά.

Καταρχήν, το Άμστερνταμ διαθέτει αμέτρητα πάρκα και υδάτινους χώρους τους οποίους επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες ντόπιοι αλλά και τουρίστες. Οι δημοτικές αρχές της πρωτεύουσας εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός αυτό και αποφάσισαν να δημιουργήσουν  μια βιώσιμη και οικολογική εμπορική οδό με στόχο την δημιουργία μελλοντικά και άλλων τέτοιων λεωφόρων, τόσο στο Άμστερνταμ αλλά και σε άλλες ολλανδικές πόλεις. Η Utrechtsestraat μετετράπη σε μια οδό όπου εφαρμόζονται διάφορες καινοτόμες τεχνολογίες οι οποίες προς το παρών δοκιμάζονται και εξετάζονται έτσι ώστε να βρεθούν οι έξυπνες μέθοδοι που θα καταστήσουν αυτή και άλλες περιοχές πιο ‘πράσινες’ και οικολογικές. Η λεγόμενη ‘Climate Street’ στοχεύει στην μείωση του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και της αλόγιστης κατανάλωσης ενέργειας τόσο στους δρόμους όσο και στα καταστήματα και εστιατόρια. Αρχικά θα τοποθετηθούν ‘έξυπνοι’ μετρητές που θα χαμηλώνουν ή να σβήνουν τα φώτα όταν αυτά δεν χρησιμοποιούνται όπως και μετρητές που θα μετρούν την κατανάλωση ενέργειας σε συσκευές οι οποίες αν χρειαστεί θα αντικαθίστανται με συσκευές χαμηλής κατανάλωσης. Αν όλες οι μέθοδοι αποδειχθούν καρποφόρες τότε η Utrechtsestraat θα είναι η πρώτη βιώσιμη εμπορική οδός στον κόσμο.

Η μόλυνση του αέρα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε όλες τις μεγαλουπόλεις, ακόμα και στο Άμστερνταμ όπου οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ποδήλατα για τις συχνές μετακινήσεις τους. Για αυτό, οι αρχές τις πρωτεύουσας είχαν μια έξυπνη ιδέα για να μειώσουν το πρόβλημα της μόλυνσης της ατμόσφαιρας με κύριους βοηθούς τους πολίτες της πόλης. Αφού έκριναν ότι η ποιότητα του αέρα δεν μετριέται παντού το ίδιο, αποφάσισαν να εγκαταστήσουν αρχικά, μερικά ‘TreeWiFi’ τα οποία θα λειτουργούν και σαν αισθητήρες και θα είναι τοποθετημένα σε δέντρα. Όταν η ποιότητα του αέρα βελτιώνεται, οι περαστικοί θα έχουν δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται και η συμβολή των πολιτών οι οποίοι συστήνεται να αποφεύγουν όσο γίνεται την χρήση αυτοκινήτων και να μετακινούνται με ποδήλατα ή δημόσια μέσα συγκοινωνίας. Στην προσπάθεια αυτή, οι αρχές θα διοργανώνουν μέρες οι οποίες θα απαγορεύεται η χρήση αυτοκινήτου εντός των περιοχών αυτών. Έτσι, η ποιότητα του αέρα θα βελτιώνεται, ο κόσμος θα ασκείται και θα έχει και δωρεάν wifi!

Αυτές είναι μερικές από τις πάμπολλες προσπάθειες των ολλανδικών αρχών να κάνουν την χώρα πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον και προς το παρών όπως φαίνεται τα πάει αρκετά καλά.

In the news
Load More