Άρχισαν οι εργασίες συντήρησης των ενετικών τειχών στη Λευκωσία

Ενετικά Τείχει
Reading Time: < 1 minute

Τα Ενετικά τοίχοι της Λευκωσίας, αποτελούν κηρυγμένο Αρχαίο Μνημείο Α΄ Πίνακα από το 1935 και σχηματίζουν ένα κυκλικό περίβολο με έντεκα καρδιόσχημους προμαχώνες τοποθετημένους σε ίσες μεταξύ τους αποστάσεις και τρεις πύλες, σχεδιάστηκαν από τον διάσημο Ιταλό μηχανικό Giulio Savorgnano τον 16ο αιώνα.

Τα τοίχοι αυτά, στο πέρασμα των αιώνων έχουν καταπονηθεί ιδιαίτερα, τόσο από την διάβρωση του χρόνου και των καιρικών φαινομένων όσο και από την ανθρώπινη αδιαφορία.

Δείτε επίσης:  Δ. Αγλαντζιάς: Ενεργειακές Τεχνολογίες και Αποκατάσταση της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής

Όπως ανακοίνωσαν σε ανάρτησή τους, ο κ. Τάκης Χατζηδημητρίου, Ε/κ μέλος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και ο Αli Tuncay Τ/κ μέλος της ίδιας επιτροπής, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, άρχισαν τα έργα στον Προμαχώνα Quirini και σύντομα θα ξεκινήσουν στο σημείο των τειχών κοντά στον προμαχώνα Mula. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως έχει αρχίσει και η αφαίρεση της βλάστησης από τα τείχη με επιστημονικό τρόπο, ώστε να σταματήσει η πρόκληση ζημιών.

Δείτε επίσης:  Α. Βύρας: Προχωρούν οι εργασίες για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών

Όλα τα έργα έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν εντός πέντε – έξι μηνών. Την ευθύνη για την πραγματοποίηση των μελετών και των έργων έχει το UNDP, ενώ όλα τα έξοδα θα τα καλύψει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ίδια ανάρτηση ο κ. Χατζηδημητρίου, «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συνεργάστηκαν αρμονικά για τη διάσωση των τειχών».
Πηγή: kathimerini.com.cy

In the news
Load More