Έκκληση στους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να υποστηριχθεί περισσότερο η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, απηύθυνε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, που ανέγνωσε εκ μέρους του ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πρώτιστο μέλημά της Κυβέρνησης παραμένει η συνεχής αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η ενίσχυση της ελκυστικότητας της χώρας ως περιφερειακού κόμβου επενδύσεων και η ανάδειξή της ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και του κλάδου των ακινήτων τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ζητώντας να προστατευθεί παράλληλα το κύρος της οικονομίας και της Κύπρου.
Απαριθμώντας τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στην ενίσχυση της ευελιξίας, αποτελεσματικότητας και ταχύτητας λήψης αποφάσεων στο σύστημα Δικαιοσύνης και την εφαρμογή της λεγόμενης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και στην ενίσχυση της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με συγχωνεύσεις Δήμων και κοινοτήτων και τη σχετική συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών και στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό.
Άλλοι τομείς, στους οποίους έκανε αναφορά είναι η εφαρμογή της νέας απλοποιημένης διαδικασίας για την αδειοδότηση έργων στη βάση του Επενδυτικού Νόμου, η ανάπτυξη του τομέα της διαχείρισης Επενδυτικών Ταμείων, η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας υπό την εποπτεία της Κυβέρνησης και της Βουλής για την εκπόνηση του εθνικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Blockchain.
«Όπως γνωρίζετε, έχω ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με κάποιους από τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ προτίθεμαι να έχω στη συνέχεια ανάλογες συναντήσεις και με τους υπόλοιπους των αρχηγών των κομμάτων, για να συζητήσουμε εκτενώς τις εν εξελίξει αυτές μεταρρυθμίσεις και το μέγεθος της σημασίας τους», είπε ο Πρόεδρος.
Κάλεσε ακολούθως τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων «μέσα από τη μέγιστη δυνατή συναίνεση να προχωρήσουμε στην άμεση υλοποίησή τους προκειμένου να υποστηριχθεί περισσότερο η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, να ανταποκριθεί το κράτος στις σημερινές προσδοκίες των πολιτών και να ευθυγραμμιστεί με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε εξάλλου ότι πέραν της παροχής φορολογικών, πολεοδομικών και άλλων κινήτρων, προωθείται νέα απλοποιημένη και ευέλικτη πολιτική πολεοδομικής αδειοδότησης, στη βάση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου, καθώς και η ταχύρρυθμη διαδικασία αδειοδότησης στρατηγικών επενδυτικών έργων και η περαιτέρω διευκόλυνση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Κυπρίων και ξένων υπηκόων.
Ακόμη είπε ότι βρίσκεται υπό εξέλιξη το προκαταρκτικό στάδιο της διαδικασίας αναθεώρησης των τεσσάρων μεγάλων Τοπικών Σχεδίων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, ενώ εκπονείται μελέτη για τον σχεδιασμό και υλοποίηση έργων Αστικού Αναδασμού.
Μίλησε ακόμη για την υιοθέτηση του ολοκληρωμένου πλαισίου στεγαστικής πολιτικής, το οποίο, παρέχοντας τη δυνατότητα αύξησης των συντελεστών δόμησης σε οικιστικές περιοχές και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, διαμορφώνει δέσμη πολεοδομικών κινήτρων για τη δημιουργία κοινωνικής στέγης, την παραγωγή προσιτής κατοικίας καθώς και τη δημιουργία αγοράς προσιτού ενοικίου.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε εξάλλου στην έμπρακτη αναγνώριση και εκτίμηση που τρέφει η Πολιτεία για τη διαχρονική προσφορά των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων και μελών του Συνδέσμου, λέγοντας ότι αποτελεί σημαντικό μοχλό στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου είπε ότι βρισκόμαστε σε σαφώς καλύτερη θέση απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ο δρόμος μέχρι την οριστική έξοδο από την κρίση παραμένει μακρύς και δύσβατος.
Η εξωστρέφεια και οι προσπάθειες για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα, συνέχισε ο κ. Πέτρου. Πρόσθεσε ότι «οι επενδύσεις από υπηκόους τρίτων χωρών αποτελούν μια από τις σημαντικότερες πηγές εισροής ξένων κεφαλαίων στην οικονομία μας».
Ανέφερε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη δημόσια συζήτηση σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. «Η ΟΕΒ τάσσεται υπέρ της στήριξης του Προγράμματος καθώς εμπίπτει στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και παρόμοια προγράμματα εφαρμόζονται και αξιοποιούνται από τις 20 εκ των 28 χωρών Μελών της ΕΕ» είπε.
Είπε ακόμη ότι με τις βελτιώσεις και τροποποιήσεις του Μαΐου και Αυγούστου του 2019, το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα έχει καταστεί ένα από τα αυστηρότερα και πιο ολοκληρωμένα προγράμματα στην Ευρώπη.
Θεωρούμε επιβεβλημένη τη διαφύλαξη του προγράμματος και καλούμε όσους έχουν την ευθύνη εφαρμογής των κριτηρίων και των προϋποθέσεων, να το προστατεύσουν μέσα από την άσκηση της δέουσας επιμέλειας, όπως προβλέπουν τα νέα αναβαθμισμένα κριτήρια, κατέληξε.
Ο Πρόεδρος του CIPA Μιχάλης Μιχαήλ είπε ότι κοινός στόχος όλων είναι η δημιουργία συνθηκών βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης ενώ η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί ασφαλές και αποτελεσματικό εργαλείο επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων.
«Η Κύπρος διαθέτει μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό» σε σχέση με το επενδυτικό περιβάλλον και την καθημερινή ζωή, είπε. Ανέφερε ότι επενδύοντας στην Κύπρο, οι ξένοι επενδυτές έχουν πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αλλά και σε ένα ελκυστικό και διαφανές φορολογικό πλαίσιο.
Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι ο νέος επενδυτικός νόμος θα διευκολύνει τα μέγιστα την προσπάθεια για προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Ο Εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας (FIABCI Κύπρου) Άθως Τοφαρίδης ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος και τα μέλη του έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Είπε ακόμη ότι με σωστό προγραμματισμό και σωστή δουλειά, αλλά και αφοσίωση στην αναβάθμιση της οικοδομικής βιομηχανίας «η μικρή Κύπρος σήμερα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης για προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο».
Τον λόγο έλαβε και ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συνδέσμου Παντελής Λεπτός, οποίος ανέφερε ότι στις δύσκολες συγκυρίες της οικονομικής κρίσης ο κλάδος των ακινήτων λειτούργησε ως «επιχειρηματικός πρεσβευτής» της Κύπρου, προσελκύοντας αγοραστές και επενδυτές από νέες χώρες και συνεισφέροντας στην οικονομία σημαντικά φρέσκα κεφάλαια.
«Όλα όσα πετύχαμε ήταν αποτέλεσμα της αρμονικής συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με το κράτος, το οποίο όλη αυτή την περίοδο πρόσφερε αμέριστη στήριξη» είπε και αναφέρθηκε στα διάφορα πολεοδομικά και φορολογικά κίνητρα.
Εξάλλου, είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να προστατευτεί το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και να θωρακιστεί παράλληλα η αξιοπιστία της χώρας. Κάλεσε όλους να παραμερίσουν τις ενδεχόμενες διαφορές και να εργαστούν για την προστασία του κύρους της οικονομίας και της Κύπρου.
Το πρόγραμμα οφείλει να προσαρμόζεται, να εξελίσσεται και να θεραπεύει τις όποιες αδυναμίες, είπε, προσθέτοντας ότι «ενδεχομένως υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις που χρήζουν επανεξέτασης».
Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι μετά την εφαρμογή των διορθωτικών μέτρων από την Πολιτεία, το νέο αυστηρότερο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις της οικονομίας και της διεθνούς εικόνας της Κύπρου.
«Στόχος του Συνδέσμου μας είναι να προχωρήσουν αποφασιστικά όλες οι μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές εκείνες που ευνοούν την προσέλκυση επενδυτών και ενισχύουν την υγιή επιχειρηματικότητα και την απασχόληση» είπε ο κ. Λεπτός και αναφέρθηκε σε σειρά τομέων και δράσεων που θα ενισχύσουν τη θέση της Κύπρου ως ένα σύγχρονο περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο.
Παρόντες στην ετήσια Γενική Συνέλευση ήταν επίσης η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων.
ΚΥΠΕ