Μικρή ανάσα στους κατοίκους των ορεινών περιοχών αναμένεται να δώσει το έκτακτο επίδομα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και αφορά κοινότητες με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων.
Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, το τσουχτερό κρύο και οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα ορεινά χωριά της Κύπρου, προκάλεσαν σωρεία προβλημάτων στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν μεγάλα έξοδα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το έκτακτο επίδομα που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο αφορά ποσοστό επί του επιδόματος που δόθηκε στους κατοίκους των ορεινών περιοχών το 2021 και θα κυμαίνεται ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Από το επίδομα θα επωφεληθούν συνολικά 19,000 δικαιούχοι, 7,500 νοικοκυριά, σε 110 κοινότητες, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 2,100,000 ευρώ.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ανέφερε σε δηλώσεις του στην Αυτοδιοίκηση, ότι το συγκεκριμένο επίδομα θα δώσει ανάσα στους κατοίκους των ορεινών περιοχών, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική περίοδο.
Πρόσθεσε ότι, μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα τεράστια έξοδα των κατοίκων, οι οποίοι καταβάλλουν μεγάλα ποσά για να θερμάνουν τα σπίτια τους, ωστόσο αποτελεί μια μικρή βοήθεια για αυτές τις δύσκολες μέρες του χειμώνα.
«Το επίδομα αφορά ορεινές κοινότητες πέραν των 600 μέτρων, για τις οποίες θα δοθεί το 50% του επιδόματος που δόθηκε το 2021, χωρίς να χρειάζεται να γίνουν νέες αιτήσεις, αφού όσοι ήταν δικαιούχοι πέρυσι θα πάρουν επιπρόσθετα το 50% πάνω στο πόσο που έλαβαν και το 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το πότε θα λάβουν οι δικαιούχοι τη βοήθεια, ο κ. Κιτρομηλίδης σημείωσε ότι με βάση και τα όσα δήλωσε ο Υπουργός η διαδικασία θα προχωρήσει πολύ σύντομα λόγω του ότι δεν θα υποβληθούν νέες αιτήσεις, κάτι το οποίο ενδέχεται να έφερνε και καθυστερήσεις.
«Φωνές» για το υψόμετρο
Μπορεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να χάρισε χαμόγελα σε ορισμένες ορεινές κοινότητες, ωστόσο δυσαρέστησε άλλες, των οποίων το υψόμετρο δεν ξεπερνά τα 600 μέτρα.
Ο κ. Κιτρομηλίδης σημείωσε ότι προκύπτουν πολλά ζητήματα όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού ορισμένα σπίτια βρίσκονται σε ψηλότερο υψόμετρο από άλλα, λόγω και της μορφολογίας του εδάφους στα ορεινά.
Την ίδια ώρα μερικά χωριά έχουν υψόμετρο κάτω των 600 μέτρων, ωστόσο αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα με το κρύο και τα έξοδα για θέρμανση των σπιτιών τους.
Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα την Ένωση Κοινοτήτων, η οποία αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια το θέμα με στόχο την επίλυση του.
Εξάλλου, ο κ. Κιτρομηλίδης σημείωσε ότι το επίδομα επαναφέρθηκε το 2019 μετά από πολλές προσπάθειες της Ένωσης Κοινοτήτων, αφού το 2013 είχε αποκοπεί λόγω οικονομικής κρίσης.
«Δεν καταφέραμε αυτά τα χρόνια να δοθεί και σε άλλες κοινότητες που είναι κάτω των 600 μέτρων, με τη δικαιολογία ότι ορισμός ορεινή κοινότητα αφορά στα 600 μέτρα και πάνω», σημείωσε προσθέτοντας ότι πολλές μικρές κοινότητες αντιδρούν τις τελευταίες ημέρες για το συγκεκριμένο θέμα, με την Ένωση Κοινοτήτων να δηλώνει έτοιμη για εξεύρεση λύσεων.
Σημειώνεται ότι, τα προβλήματα που προκύπτουν στις ορεινές κοινότητες αναμένεται να συζητηθούν σε συνάντηση της Ένωσης Κοινοτήτων με τον Υπουργό Εσωτερικών.