Το λαϊκό παραμύθι και η παραδοσιακή μουσική βρήκαν τη δική τους στέγη στα Πέρα Ορεινής. Ένας νέος χώρος, ο Πολυχώρος Τεχνών «Αμυγδαλιά» άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Η Ελενίτσα Γεωργίου επιχείρησε το βήμα αυτό μέσα από τα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων του ΚΕΕΑΕΔ, με την ελπίδα να ανθίσουν τόσο οι τέχνες όσο και οι άνθρωποι.
Μίλησε μάς για την επιχείρησή σου. Από που είχες την ιδέα και έμπνευση για τη δημιουργία της;
Ο Πολυχώρος Τεχνών «Αμυγδαλιά» ήταν ένα όνειρο που είχα για χρόνια. Ένα «σπίτι» για το λαϊκό παραμύθι και την παραδοσιακή μουσική, την αγάπη για τα οποία μου είχαν καλλιεργήσει οι γονείς, η γιαγιά και ο παππούς μου. Ο κύριος λόγος που έχω επιλέξει να δημιουργήσω τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, αρχικά, είναι το ακαδημαϊκό μου υπόβαθρο. Έχω σπουδάσει μουσική, αφήγηση και δημιουργικές τέχνες και πιστεύω πως ο συνδυασμός τους ωφελεί στην ανάπτυξη του ατόμου ως οντότητα, αλλά και στην ευημερία του συνόλου μιας κοινότητας. Επιπρόσθετα, μέσω των εργαστηρίων, συναυλιών, σεμιναρίων, συνεδρίων που έχω λάβει μέρος σε Κύπρο και εξωτερικό, αλλά και της 16χρονης εργασιακής μου εργασιακής εμπειρία στα πεδία της εκπαίδευσης μουσικής/αφήγησης και ερμηνευτικών τεχνών (παραστάσεις αφήγησης και συναυλίες μουσικής) κέρδισα εφόδια και καινοτόμες γνώσεις για να συνεισφέρω και να καλλιεργήσω οποιονδήποτε μπορεί να επωφεληθεί, από την εμβρυακή ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Για το όνομα της επιχείρησής μου επέλεξα το «Αμυγδαλιά». Η αμυγδαλιά σαν δέντρο συναντάται συχνά στα λαϊκά παραμύθια και το άρωμα των ανθών της είναι ευωδιαστό και αξέχαστο. Στον Πολυχώρο Τεχνών «Αμυγδαλιά» λοιπόν, θα ανθίζουν οι τέχνες αλλά και άνθρωποι. Θα προσφέρονται εβδομαδιαία μαθήματα μουσικής προπαιδείας, πιάνου, αφήγησης, χορωδίας παραδοσιακής μουσικής, βυζαντινής μουσικής, σε παιδιά και ενήλικες. Θα διοργανώνονται λέσχη αφήγησης ενηλίκων, εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια παραμυθιού για παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών και εγκυμονούσες, διαλέξεις για γονείς, εκθέσεις, παραστάσεις και συναυλίες.
Πώς σε βοήθησε το ΚΕΕΑΕΔ να υλοποιήσεις τον στόχο σου;
Το ΚΕΕΑΕΔ ήταν για μένα ο «μαγικός βοηθός» που έχουν όλοι οι ήρωες στα λαϊκά παραμύθια! Με το άρτια οργανωμένο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και με τον επαγγελματισμό και αμεσότητα του κάθε εκπαιδευτή, κατάφερα να εξελίξω το όνειρό μου, αλλά και να βάλω σε πραγματικές τιμές το τι ακριβώς θα χρειαστώ ως νέα επαγγελματίας. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω την ψυχολογική στήριξη τόσο του γραφείου όσο και των εκπαιδευτών, κάτι που όλοι οι νέοι επαγγελματίες και ειδικά οι καλλιτέχνες χρειάζονται.
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που σε κάνει να διαφοροποιείσαι από τις υπάρχουσες επιχειρήσεις στην αγορά;
Το χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί την «Αμυγδαλιά» από τις υπάρχουσες επιχειρήσεις στην αγορά είναι αρχικά ο χώρος, ο οποίος θα αποτελεί έναν μαγικό και παραμυθένιο πυρήνα για το παραμύθι και τη μουσική. Επιπρόσθετο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα μαθήματα/εργαστήρια θα είναι βιωματικά και θα συνδυάζουν όχι μόνο τη μουσική με την αφήγηση, αλλά και την αγάπη για την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη χρήση παιγνιώδους τρόπου διδασκαλίας, όλα εφαρμοσμένα σε όλο το ηλικιακό φάσμα.
Ποιοι οι στόχοι και οι προσδοκίες σου για το εγχείρημα αυτό;
Ο πολυχώρος απευθύνεται σε παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους, ντόπιους και ξένους και έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανθίσουν εσωτερικά αναπτύσσοντας τα ταλέντα τους και ενδυναμώνοντας τη ψυχολογία τους μέσω πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δράσεων.
Στόχοι μου είναι:
1. Να αγαπήσει ο κόσμος το λαϊκό παραμύθι και να ξαναγίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του.
2. Να αυξηθεί η ενασχόληση των ατόμων με την παραδοσιακή μουσική στο νησί μας.
3. Να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με την παράδοση της Κύπρου και άλλων λαών.
4. Να αποκτήσει οι πολίτης καλλιτεχνική ευαισθησία και καλλιτεχνικό κριτήριο.
5. Να ενισχυθεί η αγάπη των παιδιών για την ανάγνωση παραμυθιών.
6. Να εμπλουτιστούν οι υπηρεσίες για εκπαίδευση των γονέων σε θέματα και αλληλεπίδρασης γονέων-παιδιών.
7. Να εμπλουτιστούν οι υπηρεσίες για εκπαίδευση και ανάπτυξη ικανοτήτων σε μουσικοπαιδαγωγούς προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
8. Να καθιερωθεί ένα Φεστιβάλ Παραμυθιού το χρόνο.
Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον που ξεκινά μια καινούργια επιχείρηση;
Πέραν από τον ενθουσιασμό για ένα νέο ξεκίνημα και ειδικά όταν το περιμένεις για 13 χρόνια, υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Οι προκαταλήψεις της κοινωνίας και οι φοβίες τρίτων, συχνά παρεμβαίνουν στο όραμά μας. Επίσης, η συνεχής αναζήτηση χορηγιών και πόρων, αλλά και η μέριμνα για δική μας επανεκπαίδευση και βελτίωση για δημιουργία σύγχρονων και ελκυστικών δράσεων για τους πελάτες/κοινό, επιφέρει κούραση και άγχος. Μερικές φορές ακόμα και αισθήματα απαισιοδοξίας μιας και ένας δημιουργός καλείται να εργαστεί με πολλή ευελιξία και αδιάκοπη ροή για να ευχαριστήσει, να εκπαιδεύσει και να τέρψει.
Τι μαθήματα σου έχει διδάξει η μέχρι σήμερα εμπειρία σου, τα οποία κρατάς και θα αξιοποιήσεις στο νέο σου ξεκίνημα;
Το πιο σημαντικό μάθημα που πήρα από τη μουσική είναι να μην εγκαταλείψω ποτέ τον ενθουσιασμό μου, αλλά και την αγάπη που έχω για τη δουλειά μου και το κοινό, μα να είμαι πάντα προσγειωμένη. Επίσης, μέσα από την αφήγηση έμαθα ότι το κοινό χρειάζεται κάτι που θα του ξυπνήσει αναμνήσεις και θα το αγγίξει και για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται αλήθεια και συνεχής έρευνα από μέρους μου. Τέλος, η πίστη στο Θεό, η προσευχή και η εμπιστοσύνη στο όραμά μας βοηθούν σε ένα μεγάλο βαθμό να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες.
Tι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινά τώρα τη δική του επιχείρηση.
Να ξεκινήσει και να μην το σκέφτεται! Να έρθει σε επαφή και με άλλα άτομα που άνοιξαν επιχείρηση και σίγουρα να κάνει ένα πολύ καλά καταρτισμένο επιχειρηματικό πλάνο. Πέρα από τον ενθουσιασμό και το όραμα, είναι καλά να ξέρει κανείς τρόπους για να γίνει βιώσιμη η επιχείρησή του.
Ποια τα άμεσα μελλοντικά σου σχέδια;
Η χάραξη μια επιτυχημένης οικονομικά και κοινωνικά πορείας για τον πολυχώρο μου με προσεκτικά και σταθερά βήματα. Οι συνεργάτες μου κι εγώ θα συμβάλουμε στο να επωφεληθούν οι κάτοικοι της περιοχής Ταμασσού και περιχώρων, της Λευκωσίας, της Κύπρου και όποιοι επισκέπτες διαβούν το κατώφλι της από το εξωτερικό είτε συμμετέχοντας σε μια μικρή δράση (μάθημα) είτε σε μια μεγάλη (φεστιβάλ).