Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοινώνει την ένταξή του στο ήδη επιλεγμένο από την Ευρωπαϊκή επιτροπή ερευνητικό έργο “Φωτονικά ολοκληρωμένα κυκλώματα νέας γενιάς υπερυψηλής ταχύτητας μέσω της ετερογενούς ολοκλήρωσης των πλατφορμών LNOI και InP (PATTERN)”.
Το PATTERN+ είναι ένα τριετές ερευνητικό έργο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνολικής χρηματοδότησης €453.000. Ανήκει στις δράσεις έρευνας και καινοτομίας (RIA) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη μέσω της προκήρυξης “Hop on facility”. Συντονιστής του PATTERN+ είναι η πολυεθνική εταιρία THALES S.A ενώ υπεύθυνος του έργου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ο Σταύρος Ιεζεκιήλ, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Προσωρινός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου EMPHASIS. Υπάρχουν ακόμη 9 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ανάμεσα στους οποίους είναι το ερευνητικό κέντρο CSEM (Ελβετία), το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL), η Fraunhofer-HHI (Γερμανία) και το IMEC (Βέλγιο).
Μέσω του PATTERN+ το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συνεισφέρει την τεχνογνωσία του σε δύο διαφορετικές πτυχές του PATTERN. Αυτές είναι :
1) Ανάπτυξη πρωτότυπου συστήματος ανίχνευσης και μέτρησης απόστασης με βάση το φως (LIDAR) σε φωτονικό ολοκληρωμένο κύκλωμα (PIC).
2) Μετρήσεις και χαρακτηρισμός PIC που αναπτύσσονται από το PATTERN.
Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στην ανάπτυξη PICs για LIDAR με εφαρμογές σε διάφορους τομείς, όπως είναι τα αυτόνομα οχήματα, η ρομποτική, αλλά και διαστημικές εφαρμογές όπως είναι η γεωσκόπηση, η σύνδεση και ο ελλιμενισμός διαστημοπλοίων, κ.ά.
Επιπλέον, ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης από το PATTERN+ θα αφιερωθεί στη δημιουργία μιας πλήρους περιεκτικής υποδομής για τον χαρακτηρισμό PICs, η πρώτη του είδους της στην Κύπρο, σύμφωνα με τον στόχο του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη για διεύρυνση της συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας (ERA). Η δημιουργία αυτού του κόμβου καινοτομίας στοχεύει να δώσει την ευκαιρία διατήρησης αλλά και προσέλκυσης νέων ταλέντων από όλο τον κόσμο, να συνδράμει στη δημιουργία νέων ευκαιριών για άλλες διεθνείς συνεργασίες και στην αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας και εξοπλισμού στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και γενικότερα στην Κύπρο.