Την έντονη αντίδραση και άρνησή τους εκφράζουν οι κοινότητες Καταλιόντα (Αναλιόντα), Μαθιάτη και Λυθροδόντα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 180MW στην περιοχή τους. Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου του Συμπλέγματος Μαχαιρά, μεταξύ άλλων, καλεί το Κράτος να μη δεσμεύσει τόση μεγάλη έκταση κρατικής γης για 50 και πλέον χρόνια, ώστε να μην μπορεί αυτή να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.
Αυτούσια η ανακοίνωση
Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν αίτηση για εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 180MW και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 40MW στις Κοινότητες Καταλυόντα (Αναλυόντα), Μαθιάτη και Λυθροδόντα και την πρόσφατη δημοσίευση της σχετικής Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, το Συμβούλιο του Συμπλέγματος Μαχαιρά ανακοινώνει ότι οι Κοινότητες Καταλυόντα (Αναλυόντα), Μαθιάτη και Λυθροδόντα, οι οποίες με τη νέα Νομοθεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβάνονται στο Σύμπλεγμα μας, έχουν αποταθεί με επιστολές τους στις 06.04.2021 και 26.09.2023 προς τα Αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες και εξέφρασαν την έντονη αντίδραση και άρνησή τους για την προτεινόμενη ανάπτυξη και ανάφεραν λεπτομερώς τους λόγους οι οποίοι συνοψίζονται πιο κάτω:
(α) Η ανάπτυξη θα καλύπτει έκταση τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων και εντός αυτής θα τοποθετηθούν 264.712 φωτοβολταϊκά πλαίσια. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης είναι κρατική γη με άγρια βλάστηση και πευκόδασος.
(β) Η μεγάλη επέμβαση στο περιβάλλον θα είναι καταστροφική. Επηρεάζονται αρνητικά βιότοποι ενδημικού θηράματος, καταστρέφονται χιλιάδες δέντρα, η αντανάκλαση του ήλιου από ένα τόσο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο θα αυξήσει τη μέση θερμοκρασία της περιοχής και επιπρόσθετα ο καθαρισμός των πλαισίων με χημικά, κυρίως, μέσα θα μολύνει τα ρυάκια και υδατορέματα της περιοχής που καταλήγουν στο ποταμό Γιαλιά του οποίου το νερό χρησιμοποιείται για άρδευση/ ύδρευση στις Κοινότητες Αγία Βαρβάρα, Νήσου και Πέρα Χωριό και στο Δήμο Ιδαλίου.
(γ) Η κρατική γη, που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν, είναι από τα λίγα αποθέματα γης που απέμειναν, μετά τη σπάταλη πολιτική του Κράτους επί του θέματος από το 1960 μέχρι σήμερα. Η γη αυτή ανήκε στους προπάππους μας οι οποίοι την παραχώρησαν στους Κατακτητές για να μην πληρώνουν φόρους και έτσι περιήλθε στην κατοχή του Κράτους μετά την ανεξαρτησία. Σήμερα, για να καταπολεμήσουμε την πληθυσμιακή αποψίλωση των περιοχών μας, τομέας στον οποίο το Κράτος δυστυχώς απέτυχε, εμείς οι Κοινότητες της περιοχής τη θέλουμε για κοινωφελείς σκοπούς, όπως η ανέγερση Περιφερικού Γυμνασίου / Λυκείου, Αθλητικού Κέντρου ή/και Βιοτεχνικής Περιοχής.
(δ) Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να εξασφαλίσουν έναντι αγοράς τις αναγκαίες εκτάσεις σε περιοχές που προσφέρονται για το σκοπό αυτό και έτσι το Κράτος να μη δεσμεύσει τόση μεγάλη έκταση κρατικής γης για 50 και πλέον χρόνια, ώστε να μην μπορεί αυτή να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.
(ε) Το Συμβούλιο του Συμπλέγματος Μαχαιρά υιοθετεί πλήρως τους λόγους άρνησης που αναφέρονται πιο πάνω και θα στηρίξει πλήρως τις ενέργειες των τριών Κοινοτήτων του, Καταλυόντα (Αναλυόντα), Μαθιάτη και Λυθροδόντα, ως προς την αποτροπή της υλοποίησης της εν λόγω ανάπτυξης.