Θέματα που απασχολούν τους Δήμους και άπτονται της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τέθηκαν επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου με τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Βύρα και τα μέλη της Ένωσης Δήμων Κύπρου (ΕΔΚ). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κύκλου επαφών του Υπουργού Εσωτερικών με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα πακέτο νομοθετικών τροποποιήσεων για τη ρύθμιση διαφόρων ζητημάτων, με στόχο τη βελτίωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι υπήρξε συμφωνία σε όλα τα ζητήματα που εξετάστηκαν. «Στόχος μας ως Υπουργείο και ως Κυβέρνηση μέσα στον επόμενο μήνα μέσω των διαβουλεύσεων, να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία, ώστε η μεταρρύθμιση να είναι πιο λειτουργική, πιο δίκαιη όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα. Αυτό θα προκύψει και με άλλες συναντήσεις που θα κάνουμε και με τη συνεισφορά όλων των εμπλεκομένων», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της μεταφοράς από τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) προς τους Δήμους του 60% των εσόδων από την αδειοδότηση, ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τη θέση ότι τα έσοδα αυτά είναι ανταποδοτικά και ότι θα πρέπει να παραμένουν στους ΕΟΑ, ώστε να επιτευχθεί η οικονομική και διοικητική αυτονομία τους, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία. Πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών, υπογράμμισε ο κ. Υπουργός, είναι να προχωρήσει σε τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε όλα τα έσοδα από την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών να παραμένουν στους ΕΟΑ. Από την άλλη, συνέχισε, οι Δήμοι χρειάζονται αυτά τα χρήματα για την εκτέλεση έργων που βοηθούν στην ανάπτυξή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως για το 2025 το ποσό αυτό θα δοθεί στους Δήμους έχω του Κρατικού Προϋπολογισμού και πρόσθεσε πως έγινε μια πρώτη συμφωνία ως προς τη μεθοδολογία που θα ακολουθείται, η οποία θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες μετά από διαβούλευση με την Ένωση Δήμων και το Υπουργείο Οικονομικών.
Σε σχέση με το ζήτημα ανάληψης της αρμοδιότητας των επικίνδυνων οικοδομών, που παραμένει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στους Δήμους, μεταφέρθηκε στον Πρόεδρο και τα μέλη της ΕΔΚ η θέση των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου για μεταφορά της αρμοδιότητας στους ΕΟΑ, ως οι νέες οικοδομικές Αρχές. «Άποψη του Υπουργείου είναι να παραμείνει η αρμοδιότητα στου Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο κ. Υπουργός. Τόνισε, ωστόσο, πως το σημαντικότερο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί είναι το πώς θα εφαρμοστεί πρακτικά και το κόστος της αρμοδιότητας. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις ανάμεσα στους Δήμους και τους ΕΟΑ, διευκρινίζοντας πως η θέση του Υπουργείου -που έχει κατατεθεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων- είναι η αρμοδιότητα για τις επικίνδυνες οικοδομές να μεταφερθεί στους ΕΟΑ, ως η αρμόδια Οικοδομική Αρχή.
Κληθείς να αξιολογήσει τους πρώτους μήνες της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι βρισκόμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια της υλοποίησης, λέγοντας πως υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με τους ΕΟΑ και τους Δήμους και καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για επίλυση προβλημάτων που αναφύονται ή για βελτίωση της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καλύτερη αξιολόγηση, είπε, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε μετά από κάποιους μήνες.
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Δήμαρχος Λάρνακας, κ. Ανδρέας Βύρας, αναφερόμενος στη συνάντηση, δήλωσε πως «έπρεπε να μπούμε γρήγορα στα βαθιά, αφού σύντομα θα συζητηθούν στη Βουλή κάποιες αλλαγές, για τις οποίες έπρεπε να συντομότερο δυνατόν να μεταφέρουμε τις θέσεις μας». Ήταν, συνέχισε ο κ. Βύρας, μια πρώτη συνάντηση, όπου συζητήθηκε μια σειρά από θέματα και ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν άλλες συζητήσεις επί σημαντικών ζητημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Βύρα, η διαχείριση των θεμάτων δεν εξαρτάται μόνο από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και άλλα Τμήματα και Υπουργεία της Κυβέρνησης, καθώς και τη Βουλή. «Είχαμε μια καλή συζήτηση με τον Υπουργό, βάλαμε τις δικές μας θέσεις, όπως και τις θέσεις του Υπουργείου, και ακριβώς μετά από διάλογο βρίσκονται και λύσεις. Είναι θέματα σημαντικά, τα οποία δεν λύνονται με μια συνάντηση», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΚ.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των επικίνδυνων οικοδομών, ο κ. Βύρας είπε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος, ώστε η Αρχή που θα αναλάβει την αρμοδιότητα να έχει στη διάθεσή της όλα τα νομικά εργαλεία για την εφαρμογή της νομοθεσίας. «Εμείς δεν βγάλαμε την ουρά μας απ’ έξω. Είμαστε διαθέσιμοι να καθίσουμε και να βρούμε πραγματικές λύσεις σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα, όπως είναι οι επικίνδυνες υποδομές», ανέφερε.
Όσον αφορά την παραχώρηση του 60% των εσόδων από τις αδειοδοτήσεις, ο κ. Βύρας αναγνώρισε το γεγονός ότι δεν ήταν εύκολο να λυθεί. «Καταλήξαμε σε μια φόρμουλα την οποία συμφωνήσαμε, που είναι πάλι ένα πρώτο βήμα που πρέπει να έχει και συνέχεια, γιατί δεν είναι μόνο ένα ποσό αυτών των εσόδων. Πρέπει να συνδεθεί με την πραγματική ανάπτυξη. Εκεί που υπάρχουν περισσότερες άδειες, υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη, υπάρχουν και περισσότερες ανάγκες. Πρέπει να συντηρήσεις δρόμοι, να κάνεις δρόμους, τα πάρκα αυξάνονται, η ανάγκη για καθαριότητα. Αλλά δεν είναι μόνο ένα ποσό. Κι αν είναι πιο λίγα, ούτε την απαίτηση ότι πρέπει να παίρνουμε πάντα περισσότερο έχουμε. Πρέπει να είναι συνδεδεμένα με την πραγματική ανάγκη και τα πραγματικά δεδομένα. Αυτό ήταν το αίτημα μας. Καταλήξαμε σε μια εισήγηση, η οποία είναι πιο εφικτή για τα πρώτα χρόνια, αλλά ένα ζήτημα είναι πώς θα συνδέσουμε και τη χορηγία και τα διάφορα άλλα έσοδα των Δήμων με τα πραγματικά δεδομένα και την πραγματική ανάγκη. Είναι ένας διάλογος τον οποίο ξεκινήσαμε σήμερα με εκτελεστική εξουσία και είμαι σίγουρος ότι θα έχει πάρα πολλά επεισόδια, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε λύσεις, οι οποίες θα είναι καλύτερες για τον κόσμο», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων.
Σε ερώτησε αν ως Ένωση Δήμων συμμερίζονται την άποψη ότι η νομοθεσία χρήζει βελτίωσης, ο κ. Βύρας δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί μόνο την αρχή. Όπως είπε, πολλές από τις αποφάσεις πάρθηκαν στην τελευταία συνεδρία, όπως και αρκετές τροπολογίες των κομμάτων, ακόμα και αλλαγές στα συμφωνηθέντα. «Τελευταία ώρα προέκυψαν αρκετά θέματα, τα οποία δεν ήταν εφικτό να αναλυθούν επί της ουσίας.
Παραδείγματος χάριν, η αδειοδότηση για να φύγει από τους Δήμους πάρθηκε σε διάστημα δέκα ημερών. Συνεπακόλουθα, μέσα σε δέκα μέρες δεν μπορείς να δεις όλες τις παραμέτρους. Είναι πολλά πράγματα που έγιναν με τροπολογίες της τελευταίας ημέρας.
Ακόμα και τα €117 εκατομμύρια που ορίστηκε, διακόπηκε η συνεδρία για μισή ώρα, ενώ συζητούσαμε για να δοθεί το ποσό πάνω στις άδειες κυκλοφορίας, τελικά φάνηκε την τελευταία ώρα ότι ήταν λανθασμένα τα στοιχεία που είχαμε για τις άδειες κυκλοφορίας, ενώ άλλα ήταν τα ποσά που συζητούσαμε άλλα ήταν στην πραγματικότητα. Προέκυψαν και τα θέματα του αν αύριο θα είναι ηλεκτρικά (σ.σ. τα οχήματα) θα είναι άλλα πράγματα και έπρεπε μέσα σε μισή με μια ώρα να μπει κάτι στη νομοθεσία. Θέλω να πω, ήταν πολλά πράγματα που μπήκαν, όχι με συζήτηση και όχι με την κατάλληλη μελέτη. Άρα αντιλαμβάνομαι, όλα αυτά θα πρέπει τώρα να τα λύσουμε σίγουρα και να τα δούμε. Θέλω να πω ότι δεν μας πήγαν όλα μετά από διεξοδική και πολλή μελέτη. Και τα κυριότερα θέματα είναι αυτά που αφορούν και τον περί Οδών και Οικοδομών Νόμο. Ενώ συζητούσαμε για τρία χρόνια ότι θα παραμείνουν οι άδειες αυτές στους Δήμους, τις τελευταίες μέρες πάρθηκε αυτή η απόφαση, που για μένα με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούμασταν ότι κάποια πράγματα δεν τα υπολογίσαμε, δεν τα λάβαμε υπόψη και θα χρειαστεί αυτή η συζήτηση. Μέχρι την τελευταία ώρα τα κόμματα έκαναν τροπολογία στην Ολομέλεια. Πώς θα ήταν αυτές οι τροπολογίες; Δεν είναι μια υπήρχαν και κάποια παρεμφερή. Πώς θα έπρεπε να τα βάλουμε σε μια ώρα;», δήλωσε χαρακτηριστικά, τέλος, ο κ. Βύρας.