Έντονη κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, η οποία προχώρησε σε σειρά επαφών με υπουργούς και αρμόδιους φορείς για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των κοινοτήτων, καθώς και νέα δεδομένα μετά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, μιλώντας στην ιστοσελίδα της ΑυτοδιοίκησηCY, αναφέρθηκε στις πρόσφατες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με την Υπουργό Παιδείας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά και στη γενικότερη προσπάθεια της Ένωσης να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία των κοινοτήτων στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.
Συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας: Στο επίκεντρο οι Σχολικές Εφορείες
Κατά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Ένωσης με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου, τέθηκαν στο τραπέζι σειρά θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία των Σχολικών Εφορειών.
Σύμφωνα με τον κ. Κιτρομηλίδη, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στελέχωση των Εφορειών στις κοινότητες, στην ανάγκη κάλυψης συγκεκριμένων αναγκών, αλλά και στον αντίκτυπο που ενδέχεται να έχει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη λειτουργία τους.
Η συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκαν και αρμόδιοι λειτουργοί του Υπουργείου, κρίθηκε από την Ένωση ως παραγωγική, αφού όπως σημείωσε ο κ. Κιτρομηλίδης, η Υπουργός έδωσε άμεσα οδηγίες για επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων.
Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης: Αστυνομικός της Γειτονιάς και Λαμπρατζιές
Σε ανάλογο κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση της Ένωσης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριο Χαρτσιώτη.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες σε σχέση με την αστυνόμευση, κυρίως εξαιτίας της υποστελέχωσης των αστυνομικών σταθμών στην ύπαιθρο. Ξεχωριστή θέση στη συζήτηση είχε το θέμα της επαναφοράς του θεσμού του «Αστυνομικού της Γειτονιάς», ο οποίος εδώ και χρόνια έχει πάψει να λειτουργεί στα περισσότερα συμπλέγματα κοινοτήτων.
Η θέση της Ένωσης, όπως μεταφέρθηκε στον Υπουργό, είναι ότι η παρουσία ενός σταθερού αστυνομικού προσώπου μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων και να βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας στην ύπαιθρο. Ο Υπουργός φάνηκε να αντιλαμβάνεται τη σημασία του θεσμού και συμφώνησε ότι θα πρέπει να εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο η δυνατότητα επαναφοράς του σε παγκύπρια βάση.
Στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης, συζητήθηκε και το θέμα του νομοσχεδίου για τις λαμπρατζιές. Ο κ. Κιτρομηλίδης εξήγησε πως ο στόχος είναι να υπάρξει ένα σαφές και εφαρμόσιμο πλαίσιο μέσα από το οποίο να μπορεί να συνεχιστεί το έθιμο, χωρίς να δημιουργούνται καταστάσεις ανεξέλεγκτες που φέρνουν σε δύσκολη θέση τόσο τα κοινοτικά συμβούλια όσο και τους ίδιους τους κατοίκους.
Αν και στις κοινότητες δεν φαίνεται να εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα, εντούτοις θεωρήθηκε απαραίτητο να συζητηθεί εκ νέου το θέμα με όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για να παραμείνει ζωντανό το έθιμο σε συνθήκες ασφάλειας και συντονισμού.
«Πληρώνω Όσο Πετώ» και ανακύκλωση
Η Ένωση Κοινοτήτων φαίνεται ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση και σε θέματα καθημερινότητας. Ένα από αυτά είναι το πρόγραμμα «Πληρώνω Όσο Πετώ», για το οποίο, όπως εξήγησε ο κ. Κιτρομηλίδης, η Ένωση βρίσκεται σε επαφές με όλα τα αρμόδια και εμπλεκόμενα μέρη.
Συγκεκριμένα, η Ένωση βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Γεωργίας, με στόχο να βρεθούν λύσεις που θα επιτρέψουν την εφαρμογή του χωρίς να επιβαρύνονται οι κοινότητες και οι κάτοικοι. Ήδη, έχουν εξεταστεί συγκεκριμένα σημεία, όπως αυτό της ανακύκλωσης.
Μέχρι σήμερα, στις περισσότερες κοινότητες το κόστος της ανακύκλωσης καλύπτεται από τους ίδιους τους κατοίκους, κάτι που σύμφωνα με την Ένωση πρέπει να αλλάξει. Το θέμα συζητήθηκε και με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, με τον οποίο εξετάστηκαν κι άλλες προσεγγίσεις, όπως η δημιουργία σημείων ή κάδων ανακύκλωσης σε απομακρυσμένες περιοχές. Για τα θέματα αυτά έχει ήδη δημιουργηθεί ομάδα εργασίας από το Υπουργείο Γεωργίας, με στόχο να εντοπιστούν πρακτικές λύσεις σε προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στην παρούσα μορφή του προγράμματος.
Μεταρρύθμιση και στελέχωση: Τι αναμένουν οι κοινότητες
Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, η Ένωση Κοινοτήτων κρατά στραμμένο το βλέμμα της στις τροπολογίες που συζητούνται στη Βουλή, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτή την περίοδο, στην Επιτροπή Εσωτερικών εξετάζονται τροποποιήσεις που περιλαμβάνουν ζητήματα συμφωνημένα ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών και τις κοινότητες. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Κιτρομηλίδης, η νομοθεσία που αφορά τις κοινότητες δεν έχει τεθεί ακόμη στο τραπέζι της συζήτησης, καθώς η προηγούμενη συνεδρίαση επικεντρώθηκε στη φορολογική πολιτική των νέων Δήμων. Αναμένεται να φανεί κατά πόσο θα υπάρξει χρόνος να εξεταστούν οι σχετικές τροπολογίες στην επόμενη συνεδρία.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που καλείται να διευθετήσει η μεταρρύθμιση είναι η πρόσληψη προσοντούχου προσωπικού στα νέα συμπλέγματα κοινοτήτων. Η Ένωση βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και βρίσκονται σε φάση ετοιμασίας οι σχετικές προκηρύξεις. Το πλάνο προβλέπει ότι κάθε σύμπλεγμα θα πρέπει να στελεχωθεί με τέσσερα άτομα πανεπιστημιακής μόρφωσης. Έναν γραμματέα, έναν πολιτικό μηχανικό, έναν λογιστικό λειτουργό και έναν υγειονομικό επιθεωρητή, με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.