Έργα σε Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως οι πόρτες του γραφείου του και των Υπουργών της Κυβέρνησης είναι ανοικτές για να ακούσουν και να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί η ανάπτυξη της περιοχής.
Σε χαιρετισμό του σε πανεπαρχιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη μαρίνα Αγίας Νάπας, για το προτεινόμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα της επαρχίας Αμμοχώστου για την περίοδο 2024 – 2029, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «το έργο της Κυβέρνησης βασίζεται στο έργο της διαβούλευσης που έγινε με την κοινωνία των πολιτών. Όμως το πρόγραμμα διακυβέρνησης επικαιροποιείται συνεχώς ώστε να αντανακλά τις ανάγκες που προκύπτουν, των πολιτών, των επιχειρήσεων, αφού συνεχώς ζούμε σε ένα μεταβαλλόμενο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον και επηρεάζει όλους μας».
Πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και να βοηθήσουμε στην πλήρη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή». Είναι γεγονός, τόνισε, «ότι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, είναι μια αδικημένη επαρχία όσον αφορά τη στήριξη που έχει λάβει από το κράτος, ειδικά αν συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες επαρχίες της υπόλοιπης Κύπρου».
Ανέφερε ότι «παρά το γεγονός πως μετά την τουρκική εισβολή του 1974, το 85% της επαρχίας Αμμοχώστου παραμένει υπό κατοχή, η επαρχία όχι μόνο επιβίωσε αλλά αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό που συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικονομία της χώρας και του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, προσφέροντας μερίδιο περισσότερο από το 30% των τουριστικών αφίξεων στη χώρα μας».
Ως ελάχιστο δείγμα της αναγνώρισης της προσφοράς αυτής, συνέχισε ο Πρόεδρος «ως Κυβέρνηση, στοχεύουμε να διασφαλίσουμε την παροχή ουσιαστικής στήριξης στην επαρχία, στους κατοίκους και φυσικά στην επιχειρηματική κοινότητα».
Αφού ανέφερε ότι «λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σημερινό περιβάλλον και την εξάρτηση της χώρας μας, είμαστε μια μικρή χώρα, μια ανοικτή οικονομία που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από εξωγενείς παράγοντες» σημείωσε πως «επιβάλλεται συνεχώς να αντιμετωπίζουμε τις διεθνείς, τις περιφερειακές και κατ’ επέκταση τις εγχώριες προκλήσεις που προκύπτουν. Την ίδια στιγμή καλούμαστε να υιοθετούμε δράσεις που να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας, διαφυλάσσοντας τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας».
Εν συνεχεία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «δεν είναι εύκολη αυτή η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, χρειάζεται ένα ξεκάθαρο πλάνο, ένας ξεκάθαρος σχεδιασμός καθώς επίσης και δημοσιονομική υπευθυνότητα αλλά και αποφασιστικότητα και ετοιμότητα για συνεχείς και τολμηρές μεταρρυθμίσεις».
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύψους 200 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, και είπε ότι και τα μέτρα «που ισχύουν εδώ και μήνες, αποτελούν μια σημαντική στοχευμένη παρέμβαση της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, ειδικότερα έναντι εκείνων των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα. Πέραν των άμεσων μέτρων στήριξης, οι μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης προσφέρουν μόνιμες και βιώσιμες λύσεις για δραστική μείωση από τη μια του ενεργειακού κόστους, κάτι που απασχολεί όλους μας, αλλά για μας είναι ένα στοίχημα για προσιτή στέγη, κάτι που επηρεάζει ιδιαίτερα τη νέα γενιά στον τόπο μας, αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα ανησυχία των νέων στη χώρα μας».
Επιπλέον, τόνισε ότι «έχουμε την αποφασιστικότητα, την όρεξη και δουλεύουμε μακριά από λαϊκισμούς και ευχολόγια με ένα ανοικτό πνεύμα, μακριά από προσεγγίσεις που μπορεί να ακούγονται ωραία στα αφτιά, αλλά είναι απλές υποσχέσεις, έτσι ώστε να πετύχουμε την ανάπτυξη και την ευημερία για το σύνολο της χώρας μας».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και «στην πρόσφατη διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και της επαναφοράς του αξιόχρεου της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, χάρη στη συνεχή οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε και συνεχίζουμε να ακολουθούμε. Στόχος μας τώρα και αυτό πρέπει να πετύχουμε, είναι αυτή την σημαντική εξέλιξη, που οφείλεται πρώτα και πάνω απ’ όλα στον κυπριακό λαό, να την μετατρέψουμε σε προοπτική και σε ευκαιρίες για νέες ιδιωτικές επενδύσεις και κατ’ επέκταση καλές θέσεις εργασίας».
Παράλληλα, συνέχισε, «βασική μας προτεραιότητα είναι η στοχευμένη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, η ενίσχυση της μεσαίας τάξης, αυτή που διαχρονικά ήταν η ραχοκοκκαλιά της κυπριακής οικονομίας, της κυπριακής κοινωνίας. Υπέδειξε ότι «η επιτυχία της Κύπρου όλα τα προηγούμενα χρόνια, οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχε μια ισχυρή μεσαία τάξη, που πλέον έχει αντιμετωπίσει σοβαρότατες προκλήσεις και συρρικνώνεται και φυσικά η ενίσχυση της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας».
Οι βασικές μας προτεραιότητες και οι αρχές, υπογράμμισε ο Πρόεδρος, «είναι ευδιάκριτες και φαίνονται και μέσα από τον πλεονασματικό προϋπολογισμό που καταθέσαμε πριν από λίγες μέρες. Δίνουμε έμφαση στην πραγματική οικονομία μέσα από αναπτυξιακές δαπάνες, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 15% σε σύγκριση με το 2023, οι οποίες έχουν σκοπό να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, να βελτιώσουν την παραγωγικότητα καθώς και τις απολαβές των εργαζομένων στο σύνολό τους και παράλληλα να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας».
Ενδεικτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «οι κεφαλαιουχικές δαπάνες σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2023 είναι αυξημένες κατά 135 εκατομμύρια ευρώ και η έγκριση του προϋπολογισμού από τη Βουλή θα σηματοδοτήσει την έναρξη υλοποίησης του στρατηγικού μας προσανατολισμού για τα επόμενα πέντε χρόνια, στη βάση πολύ φιλόδοξων αλλά ρεαλιστικών προτεραιοτήτων, που θα καθοδηγούν όλες μας τις ενέργειες ως το 2028 πάντα σε συνάφεια με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική». Πρόσθεσε ότι «το όραμα 2035, που εκπονήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, το εφαρμόζουμε στην πράξη», σημειώνοντας ότι «όσον αφορά την οικονομία, το μοντέλο ανάπτυξης μιας χώρας δεν μπορεί να επηρεάζεται από τους εκλογικούς κύκλους, δεν μπορεί να αλλάξεις το μοντέλο ανάπτυξης μιας χώρας κάθε πέντε χρόνια που έχεις εκλογές».
Απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «στη βάση του προϋπολογισμού αλλά και του προγράμματος διακυβέρνησης, ανάμεσα σε πολλά σημαντικά έργα, αναμένεται να υλοποιηθούν και στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, πάντα με τη δική σας συνεργασία και τη δική σας συνεισφορά».
Επανέλαβε ακόμα ότι για τον ίδιο «αποτελεί προτεραιότητα πως η έγνοια της Κυβέρνησης και για να πάει μια χώρα μπροστά είναι η ευημερία όλων των πολιτών ανεξαιρέτως. Ταυτόχρονα η στήριξη του κράτους δεν πρέπει να ερμηνεύεται αποκλειστικά μέσα από τη χρηματοδότηση έργων υποδομής», είπε.
Στην πραγματικότητα, συνέχισε, «η συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών και της Εκτελεστικής Εξουσίας εκτείνεται σε πολλούς άλλους τομείς. Εξίσου σημαντικές πρέπει να θεωρούνται οι δομικές μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης που απλοποιούν διαδικασίες και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας με θετικό αντίκτυπο για όλους τους πολίτες, όπως επίσης και η προσέλκυση επενδύσεων με όλες τις θετικές επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης».
Σημείωσε ακόμα ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την Πέμπτη «αγγίζουν και την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, θα βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση πολλών προκλήσεων και προβλημάτων αλλά θα δώσουν και ώθηση στην ανάπτυξη».
Έργα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου
Αναφερόμενος στα έργα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «σημαντικό έργο» τη μαρίνα Παραλιμνίου, όπου τα λιμενικά έργα υπολογίζεται να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2024 ενώ τα χερσαία έργα το καλοκαίρι του 2024. Ακόμα, είπε «ότι εντός του 2025 προγραμματίζεται η έναρξη εργασιών για την ανέγερση του νέου Γυμνασίου Παραλιμνίου, ενώ είναι σε εξέλιξη και της Παιδικής Λέσχης».
Πέραν αυτών, συνέχισε, «υπάρχουν έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους 20 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εξασφαλίσει προϋπολογισμό μέσα από το πρόγραμμα «Θάλεια 2021 – 2027» και τα οποία μπορούν να αρχίσουν αμέσως, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και επιβεβαιωθεί ότι πληρούν τις απαιτήσεις που απαιτούνται από το πρόγραμμα “Θάλεια” για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα».
Τα έργα αυτά αφορούν, όπως εξήγησε, «την ανάπλαση στο κέντρο του Παραλιμνίου, τη δημιουργία Πολιτιστικής Αίθουσας στη Δερύνεια, τη δημιουργία Πολυλειτουργικού Πάρκου Αγίας Νάπας, το Γραμμικό Πάρκο στην Αχερίτου, την κατασκευή νέου αμφιθεάτρου στην Κοινότητα Αυγόρου, την ανάπλαση και την διαμόρφωση υπαίθριου χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων στον Δήμο Σωτήρας, την κατασκευή δημόσιου χώρου αθλοπαιδιών στην Κοινότητα Αχνας και την κατασκευή τοπικού παρακαμπτήριου οδικού δικτύου στην περιοχή «Καμινούδια» στον Δήμο Σωτήρας».
Ακόμα, συνέχισε ο Πρόεδρος, «στο Πρόγραμμα “Θάλεια” έχει ενταχθεί το υδατικό έργο Κοκκινόκρεμμος που αποσκοπεί στην ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος παροχής πόσιμου νερού. Το έργο με συνολικό προϋπολογισμό 29 εκατομμύρια ευρώ και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων μόλις χθες έλαβε τις προσφορές για τον δεύτερο διαγωνισμό που αφορά την προμήθεια των σωλήνων και των εξαρτημάτων», είπε και σημείωσε πως «στις αρχές του 2024 θα προκηρυχθούν δύο νέες προσφορές και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026».
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στη νέα γενιά και είπε πως έχει ήδη δώσει οδηγίες για να αρχίσει η υλοποίηση του Κλειστού Κολυμβητηρίου στη Δερύνεια, η αναβάθμιση του αστικού κέντρου στο Φρέναρος και η συντήρηση του αθλητικού κέντρου στο Παραλίμνι. Πρόκειται, όπως είπε, «για τρία σημαντικά έργα τα οποία αναμένεται να συμβάλουν τα μέγιστα στην υγιή απασχόληση των νέων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, την προώθηση του αθλητικού τουρισμού στη περιοχή καθώς και άλλων δραστηριοτήτων οικονομικής φύσεως».
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο θέμα της οδικής ασφάλειας τόσο των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής, για το οποίο, όπως είπε, «χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός, αφού είναι ένας σημαντικός πυλώνας» αφού πολλά από τα δυστυχήματα που γίνονται στην περιοχή οφείλονται στην κατασκευή των δρόμων.
Για αντιμετώπιση του προβλήματος του οδικού δικτύου, συνέχισε, «βρίσκονται σε εξέλιξη έργα βελτίωσης ύψους σχεδόν 30 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αναμένεται να συνεισφέρουν στην αναβάθμιση της ασφάλειας στην περιοχή. Την ίδια στιγμή είμαστε σε διάλογο με τους διάφορους Φορείς της επαρχίας για τον προγραμματισμό επιπλέον έργων», είπε.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη βελτίωση του δρόμου Λιοπετρίου – Αυγόρου, εκτιμημένης αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ και Δερύνειας – Φρενάρους, μήκους 3,5 χιλιομέτρων, ως έργα που «μπορούν να προχωρήσουν».
Ακόμα αναφέρθηκε «στη βελτίωση του τμήματος του παλαιού δρόμου Λάρνακας – Αμμοχώστου, μήκους 1,5 χιλιομέτρου, έργο που άρχισε τον Μάιο του 2023 έναντι ποσού 1,123 εκατομμύριων ευρώ. Επίσης στον προϋπολογισμό του 2024 έχει συμπεριληφθεί το ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ για να καλύψει τις δαπάνες του έργου».
Επίσης «ποσό ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι στον προϋπολογισμό του 2024, αφορά την περιοδική συντήρηση των δρόμων συνολικού μήκους 35 χιλιομέτρων, στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Ακόμα είναι και η βελτίωση της Λεωφόρου Κάππαρη στο Παραλίμνι καθώς και άλλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και στόχος είναι να μην υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοσή τους».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στο θέμα των δημόσιων μεταφορών τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους και είπε πως «πρέπει να αναβαθμιστεί και να ενδυναμωθεί. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για το θέμα και στόχος μας είναι η βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας με νέα λεωφορεία χαμηλών εκπομπών ρύπων, η παροχή διευκολύνσεων και πληροφόρησης μέσα στο λεωφορείο και η διεύρυνση σε τουριστικές περιοχές του ωραρίου λειτουργίας μέχρι τις πρωινές ώρες καθώς και η παροχή σύγχρονων στεγάστρων και στάσεων».
Πρόσθεσε ότι «η σύμβαση για την κατασκευή και τη συντήρηση νέων στάσεων και στεγάστρων έχει υπογραφεί και η επαρχία Αμμοχώστου είναι μέσα στις προτεραιότητες για την έναρξη εγκαταστάσεων των νέων στεγάστρων».
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην προώθηση της ιστορίας και της πολιτιστικής μας ταυτότητας αλλά και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος γενικότερα, σημειώνοντας ότι προωθούνται έργα όπως η ανακαίνιση του οκτατάξιου κτηρίου στην Κοινότητα Λιοπτερίου, η ανάπλαση της πλατείας στη Σωτήρα και η ανάπλαση του παραδοσιακού κέντρου Παραλιμνίου. Επίσης, όπως είπε, «ιδιαίτερης σημασίας είναι και η αναβάθμιση των υποδομών φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας και παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στο Λιοπέτρι και στο Παραλίμνι και όλα αυτά προχωρούν».
Σημείωσε ακόμα ότι και για τα 4 αυτά έργα «είμαστε στο τελικό στάδιο επίσπευσης των διαδικασιών στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος». Τις επόμενες μέρες θα προσεγγίσουμε τις Κοινότητες για να καθοριστεί από κοινού το χρονοδιάγραμμα, διευκρίνισε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζήτησε επίσης από τους παρευρισκομένους «τη δική τους δέσμευση σ’ αυτή την προσπάθεια για την έγκαιρη υποβολή των απαραίτητων μελετών».
Τουρισμός στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο θέμα του τουρισμού στην περιοχή και είπε πως «βασικός μας στόχος είναι η περαιτέρω στήριξη και η ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα, με αφορμή τις πρόσφατες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε λόγω του πολέμου στο Ισραήλ, ενώ συνεχίζεται και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε συντονισμό με τα οργανωμένα σύνολα των ξενοδόχων, προωθούμε συγκεκριμένα μέτρα για να πετύχουμε αυτό που όλοι θέλουμε εδώ και 20 χρόνια αλλά δεν το έχουμε πετύχει, δηλαδή την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μαζί με την αντιμετώπιση του σημαντικού θέματος της έλλειψης προσωπικού».
Αναφέρθηκε «στη σημαντική αλλαγή πολιτικής που αποφασίστηκε πρόσφατα, που είναι να σταματήσουμε να επιδοτούμε την ανεργία και να αρχίσουμε να επιδοτούμε την εργασία. Θεωρούμε ότι αυτό θα έχει ένα θετικό αντίκτυπο, θα βοηθήσει σ’ αυτή την προσπάθεια για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», είπε.
Την ίδια στιγμή, συνέχισε, «θα δώσουμε παράταση στο σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων, ένα πολύ σωστό σχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης, που λήγει τέλος του 2023, ενώ θα συνεχίσουμε και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για σχέδια χορηγιών που θα συνεισφέρουν τόσο στην αναβάθμιση των υποδομών αλλά και στην μείωση του λειτουργικού κόστους στον συγκεκριμένο τομέα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ψηφιακή τεχνολογία, στην ενίσχυση της ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων και στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε επιχειρήσεις, που ήταν ένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα για στήριξη του λαού.
Όσον αφορά την προσέλκυση τουρισμού υγείας και ευεξίας, είπε πως «ανακοινώθηκε μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σχέδιο που αφορά την οικονομική στήριξη των ξενοδοχείων για να καταστούν στην ολότητά τους προσβάσιμα και φιλικά προς άτομα με οποιουδήποτε είδους αναπηρία».
Ακόμα ανακοίνωσε ότι «εντός των ημερών θα προκηρυχθεί και σχέδιο χορηγιών για αναβάθμιση χώρων εστίασης ή καταστημάτων πώλησης παραδοσιακών προϊόντων διατροφής, κάτι που θα μπορεί να τύχει αξιοποίησης και από την περιοχή».
Εξίσου σημαντικό για την Κυβέρνηση, συνέχισε, «είναι και η σύσταση του Συμβουλευτικού Φορέα Προβολής Τουρισμού που θα συμβάλει σημαντικά στον καθορισμό πολιτικών, δράσεων και ενεργειών, να εργαστούμε από κοινού ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας για να προωθήσουμε τη χώρα μας με σύγχρονο τρόπο ως τουριστικό προορισμό. Θετικό αντίκτυπο αναμένεται να έχει και η πλήρης εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε και σημείωσε πως «ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία πιο ισχυρών και οικονομικά βιώσιμων τοπικών αρχών και οργανισμών για την παροχή ποιοτικότερων και αποτελεσματικότερων υπηρεσιών στους πολίτες και κατ’ επέκταση των επισκεπτών στην περιοχή».
Θεωρώ, συνέχισε ο Πρόεδρος, ότι «υπάρχουν αρκετές προκλήσεις» με τη σύσταση των δύο νέων Δήμων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, Δήμου Αγίας Νάπας και Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στο νέο τοπικό σχέδιο Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας, το οποίο «θα ανακοινωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024» που είναι, όπως είπε, μια «σημαντική εξέλιξη».
Ένα άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος είναι και το θέμα της ανάπτυξης των μη στρατιωτικών περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων και είπε πως «βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία, είμαστε προς το τελικό στάδιο και πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Είναι κάτι που θεωρώ ότι σε κάποιο βαθμό -όχι στον βαθμό που θα θέλαμε- μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής».
Τέλος, ανέφερε πως «το σημαντικό είναι ότι αναγνωρίζουμε πως η περιοχή πρέπει να ενισχυθεί, πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός, υπάρχει κοινή βούληση για να δοθεί η ανάπτυξη που χρειάζεται στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, στη βάση του αναπτυξιακού πλάνου και πολλών άλλων προτάσεων που αναφέρθηκαν το βράδυ της Πέμπτης. Πρέπει να δούμε και τις πανεπιστημιακές μονάδες, αλλά πρώτα πρέπει να λύσουμε το θέμα εσωτερικά με τον ΟΚΥπΥ», υπέδειξε και προέτρεψε τους τοπικούς άρχοντες να συνεχίσουν τις προσπάθειες.
Η πόρτα του γραφείου μου αλλά και όλων των Υπουργών, συνέχισε, «είναι πάντα ανοικτή για να συζητήσουμε, να βρούμε λύσεις, είμαστε δίπλα σας, σας προσεγγίζουμε ως συνεργάτες και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε την ανάπτυξη της περιοχής και του τόπου μας, που εδώ και 49 χρόνια βρίσκεται υπό κατοχή».
Πράττουμε, συνέχισε, «ό,τι είναι δυνατό για να φτάσουμε στην πολυπόθητη επανένωση. Ελπίζω σύντομα να έχουμε ανακοινώσεις από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών για τον διορισμό μιας προσωπικότητας η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Παρά τις διαφωνίες, τις διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαστε πανέτοιμοι μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου, μέσα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, να βρούμε λύσεις και στα πιο δύσκολα θέματα γιατί χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της χώρας μας».
Σημειώνεται ότι στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Υπουργοί Άμυνας, Μεταφορών, Γεωργίας, οι Υφυπουργοί Ναυτιλίας και Τουρισμού, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, οι Δήμαρχοι Αμμοχώστου, Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Δερύνειας και οι Κοινοτάρχες Λιοπετρίου, Αχερίτου – Βρυσούλλων, Φρενάρους, Αυγόρου, Δασάκι Αχνας, ο Έπαρχος Αμμοχώστου, ο Αστυνομικός Διευθυντής και αξιωματούχοι Υπουργείων και διαφόρων Τμημάτων.
Πηγή: KΥΠΕ