Νέα κοινωνικά προγράμματα βρίσκονται στα σκαριά από το Δήμο Λευκωσίας, ενώ την ίδια ώρα προγραμματίζεται και η επέκταση υφιστάμενων με σκοπό τον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ο Δήμος Λευκωσίας προσπαθεί μέσω της ενδυνάμωσης της απασχόλησης και της ένταξης των ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, να περιορίσει τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Λευκωσίας μέσω του Πολυδύναμου Κέντρου σχεδιάζει εντός του τρέχοντος έτους να δημιουργήσει νέα κοινωνικά προγράμματα, τα οποία θα στεγαστούν σε διατηρητέα κτήρια στην εντός των τειχών πόλη.
Πρόκειται για τρία διατηρητέα κτήρια, τα οποία ανακαινίζονται και διαμορφώνονται καταλλήλως για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των εν λόγω προγραμμάτων.
«Ουράνιο Τόξο» για βρέφη, νήπια και παιδιά
Σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρητέο κτήριο το οποίο βρίσκεται στην οδό Ηρακλέους ανακαινίστηκε, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως χώρος παροχής υπηρεσιών ημερήσια φροντίδας σε βρέφη, νήπια αλλά και παιδιά.
Σημειώνεται ότι, το εν λόγω κέντρο πήρε την ονομασία «Ουράνιο Τόξο», ενώ οι υπηρεσίες που θα προσφέρει έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνονται στο καλύτερο δυνατό βαθμό, στις σύγχρονες προκλήσεις και ανάγκες των παιδιών και των γονέων τους.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων έως 5 ετών
- Λειτουργία παιδοκομικού σταθμού για παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών (θα λειτουργεί μέχρι τις 8 το βράδυ τις καθημερινές)
Κέντρο Προστασίας & Απασχόλησης Παιδιών ηλικίας 5-12 ετών
Αξίζει να αναφερθεί ότι, επεκτείνεται και η λειτουργία του Κέντρου Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών ηλικίας 5 – 12 ετών, το οποίο λειτουργεί τα τελευταία δέκα χρόνια στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρεται κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, αλλά και κατά τη διάρκεια των σχολικών αργιών, από Δευτέρα έως και το Σάββατο. Και περιλαμβάνει:
- Την παραλαβή των παιδιών από τα Δημοτικά Σχολεία με λεωφορείο
- Ζεστό γεύμα
- Καθοδήγηση παιδιών για τις σχολικές εργασίες
- Δημιουργικές δραστηριότητες κτλ
Δημιουργία «Πάρκου Χαράς»
Στο πλαίσιο του νέου αυτού έργου εντάσσεται και η δημιουργία του «Πάρκου της Χαράς».
Πρόκειται για χώρο πρασίνου και ψυχαγωγίας για τα παιδιά του «Ουράνιου Τόξου» αλλά και για άτομα τρίτης ηλικίας, τα οποία συμμετέχουν στα προγράμματα ηλικιωμένων του Πολυδύναμου Κέντρου.
Έρχεται Κέντρο Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης «ΚΕΕΑΕΔ»
Πολύ σύντομα ο Δήμος Λευκωσίας θα αποκτήσει το δικό του Κέντρο Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης για την Απασχόληση και την ενίσχυση της Επιχειρηματικής δράσης «ΚΕΕΑΔΕΔ» για τις ευάλωτες ομάδες.
Το κέντρο εντάσσεται στο ευρύτερο δίκτυο δομών κοινωνικής ένταξης του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας.
Θα στεγαστεί σε διατηρητέο κτήριο στην οδό Χαριλάου Τρικούπη (κτήριο Φοινιέα) στην παλιά πόλη, ενώ οι εργασίες για την ανακαίνιση του κτηρίου βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Το Κέντρο θα προσφέρει τα εξής:
- Υπηρεσίες πληροφόρησης
- Κατάρτισης και υποστήριξης, με απώτερο στόχο την προώθηση της απασχόλησης και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού
- Εξειδικευμένοι σύμβουλοι του Κέντρου θα παρέχουν προγράμματα κατάρτισης και εργασιακής ένταξης / επανένταξης ατόμων που προέρχονται από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες στον τομέα της κατ’ οίκον φροντίδας βρεφών, νηπίων, ηλικιωμένων και ΑμεΑ καθώς και σε άλλους τομείς ενδιαφέροντος.
- Επεκτείνεται σημαντικά η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας
Σημειώνεται ότι, η ένταξη και η επανένταξη των ατόμων στην αγορά εργασίας επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, μέσα από προγράμματα και δράσεις που αφορούν στην ενεργό συμμετοχή των ενδιαφερομένων, την παραπομπή τους στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, την προώθηση της συνεργασίας και της δικτύωσης δομών και φορέων στήριξης της απασχόλησης κ.α.
Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, όλες οι υπηρεσίες που θα προσφέρει το Κέντρο θα είναι εξατομικευμένες, αναλόγως και των αναγκών του κάθε ενδιαφερόμενου ώστε να του παρέχεται η μέγιστη βοήθεια και στήριξη, τόσο σε ότι αφορά την ενδυνάμωση του επαγγελματικού του προφίλ όσο και σε σχέση με την ανάπτυξη και ενίσχυση των κοινωνικών του δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
«Το Στέκι»: Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης
Το Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας, μελετά τη δημιουργία Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «Το Στέκι».
Το εν λόγω Κέντρο θα στεγαστεί σε κτήριο που βρίσκεται στην οδό Περικλέους, το οποίο ανακαινίστηκε και διαμορφώνεται κατάλληλα για τους σκοπούς του νέου, πολλά υποσχόμενου προγράμματος το οποίο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο δίκτυο κοινωνικών δομών όπως είναι το Γραφείο Δικτύωσης που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και άλλων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Γενικός στόχος του προγράμματος είναι ο κοινωνικός και πολιτισμικός συγχρωτισμός ντόπιων και μεταναστών.
Το «Στέκι» θα λειτουργεί ως Κέντρο Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και ως πολυχώρος αλληλεγγύης ο οποίος θα έχει διττό στόχο και ρόλο:
- Θα προσφέρονται καινοτόμες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης από εξειδικευμένο προσωπικό (Ψυχολόγοι και Λειτουργός Κοινωνικής Εργασίας στο δρόμο) καθώς και πολύπλευρες δράσεις για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και επανένταξης των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
- Θα φιλοξενεί πολιτιστικές δράσεις, προγράμματα κοινωνικής δικτύωσης, φόρουμ, εκδηλώσεις, μαθήματα, σεμινάρια κλπ από διάφορες ενδιαφερόμενες ομάδες των πολιτών (άτυπες και μη), οι οποίες έχουν ως στόχο την ενεργό συμμετοχή σε δράσεις κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης καθώς και την κοινωνική προσφορά μέσω της παροχής υπηρεσιών ή και της διοργάνωσης πολιτιστικών δράσεων.
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν πολυχώρο αλληλεγγύης – ανοικτό κοινωνικό χώρο εστίασης και συναντήσεων – ο οποίος θα προσφέρει τις αίθουσές του για μαθήματα, σεμινάρια, εργαστήρια όπως για παράδειγμα ελληνικής γλώσσας, ξένων γλωσσών, ενισχυτικής διδασκαλίας, διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς, χορού κλπ. Θα διαμορφωθούν παράλληλα αίθουσες συνεδριάσεων – συλλογικότητας – συμμετοχικής Δημοκρατίας οι οποίες θα είναι διαθέσιμες σε διάφορους φορείς.
Τα πιο πάνω έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και από Εθνικούς Πόρους, υπό την Επενδυτική Προτεραιότητα 9β, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020.