Σήμερα γίνεται ακόμη ένα βήμα προς τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία θα πάρει σάρκα και οστά την 1η Ιουλίου, δήλωσε την Πέμπτη ο Έπαρχος Λευκωσίας και Έφορος Εκλογής Ανδρέας Χατζηπάκκος, μετά την ολοκλήρωση της υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λευκωσίας.
Σημειώνεται ότι υποψηφιότητες για τη θέση υπέβαλαν οι Ανδρέας Ασσιώτης και Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.
Ανέφερε ότι δέχτηκαν στην επαρχιακή διοίκηση τις υποψηφιότητες για την προεδρία των επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης, ενός νέου θεσμού, όπως είπε, ο οποίος θα αναλάβει την έκδοση πολεοδομικών αδειών σε όλη την επαρχία και όλων των οικοδομικών αδειών που αυτή τη στιγμή εκδίδονται από τους οικείους Δήμους και από τους Έπαρχους. Πρόσθεσε ότι μαζί θα συνενωθούν και τα συμβούλια αποχετεύσεων και υδατοπρομήθειας δημιουργώντας ένα οργανισμό «ο οποίος αναμφίβολα θα είναι καλύτερος και πιο αποτελεσματικός λόγω του μεγέθους του».
«Ο κόσμος αναμένει, και πιστεύουμε όλοι, ότι θα είναι ένας οργανισμός ο οποίος θα μπορεί να προσφέρει ποιοτικότερες υπηρεσίες από αυτές που παίρνει σήμερα, και μεσοπρόθεσμα, θα είναι και φθηνότερα», είπε ο κ. Χατζηπάκκος.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την προσέλευση κόσμου, ο κ. Χατζηπάκκος ανέφερε ότι, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από υποψήφιους, και ότι υπάρχουν κλιμάκια της επαρχιακής διοίκησης σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και παραλαμβάνουν αιτήσεις.
Σε ερώτηση για την ετοιμότητα της επαρχίας Λευκωσίας και των άλλων επαρχιών για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, ο κ. Χατζηπάκκος, ανέφερε ότι δεν γνώριζε για τις άλλες επαρχίες, αλλά ότι η Λευκωσία, έχει προχωρήσει κατά πολύ. Σημείωσε ότι εδώ και κάποιους μήνες δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση και ότι έχουν ενοποιηθεί λογισμικά, ετοιμάστηκαν τα κτήρια, και έχουν αγοραστεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Παρ’ όλα αυτά, είπε, «σίγουρα θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, μια μεγάλη πρόκληση, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να συνενωθούν υπάλληλοι από διάφορους δήμους να δημιουργήσουν μια κοινή κουλτούρα και να μπορέσουν να συνεργαστούν». Σημείωσε ότι σίγουρα αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο.
Ερωτηθείς τι αλλάζει, είπε μεταξύ άλλων ότι γίνονται αλλαγές και στους Δήμους, αφού τώρα μετατρέπονται σε δημοτικά διαμερίσματα «για να έχουμε μεγαλύτερους και πιο εύρωστους δήμους, με οικονομίες κλίμακος και με περισσότερες εξουσίες», και παράλληλα, ενδυναμώνονται και οι κοινότητες, εξασφαλίζοντας και αυτές επιπρόσθετες αρμοδιότητες. Είπε ότι θα στελεχωθούν καλύτερα, και θα δημιουργηθούν συμπλέγματα κοινοτήτων για να μπορούν να διαχειρίζονται τα τοπικά τους θέματα στο κατώτερο δυνατό οικονομικό επίπεδο που αποτελεί μια αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είπε, την Αρχή της Επικουρικότητας.