Η ταινία-ντοκιμαντέρ της Αναστασίας και του Keith Barnfather με τον τίτλο «Αναμνήσεις από τον Κυπριακό Σιδηρόδρομο» προβλήθηκε απόψε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αγλαντζιά.
Η προβολή της ταινίας έγινε παρουσία της Υπουργού Μεταφορών Βασιλικής Αναστασιάδου του Δημάρχου Αγλαντζιάς Χαράλαμπου Πετρίδη.
Η κ. Αναστασιάδου σε χαιρετισμό της που μεταδόθηκε από το ΓΤΠ, είπε πως η ταινία-ντοκιμαντέρ αποβλέπει σε κάτι περισσότερο από μια παρουσίαση ιστορικών γεγονότων σχετικά με τον βραχύβιο και σχεδόν ξεχασμένο Κυπριακό Σιδηρόδρομο.
«Είναι επίσης, μια ωραία προσπάθεια για την επαναφορά στη συλλογική μας μνήμη ενός κομματιού της ιστορίας μας που είναι πρόσφατο αλλά ξεχάστηκε γρήγορα, ίσως γιατί δεν διάρκεσε πολύ. Με την ταινία αυτή οι νέοι θα ανακαλύψουν και οι παλαιότεροι θα ξαναθυμηθούν την ύπαρξη ενός σιδηρόδρομου που εκτεινόταν από την Αμμόχωστο στην Λευκωσία, στη Μόρφου και στην Ευρύχου, με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς, ο οποίος λειτούργησε από το 1905 μέχρι το 1951», ανέφερε η Υπουργός.
Σημείωσε ότι ο σιδηρόδρομος ήταν για την Κύπρο ένα ιστορικό γεγονός που σηματοδότησε την έξοδο του νησιού από την προβιομηχανική εποχή και δημιούργησε νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. «Για τους Κύπριους ήταν ένα φαινόμενο με είτε μεγάλες είτε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα τους. Συνέδεσε την ύπαιθρο με τις πόλεις, έφερε το ταχυδρομείο και τον τηλέγραφο σε απομονωμένα μέχρι τότε χωριά, συνέβαλε στην ανάπτυξη πολλών οικισμών», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την Υπουργό, ένα σημαντικό μέρος της ταινίας βασίστηκε στις αναμνήσεις και τις εμπειρίες αυτών που τον έζησαν ως υπάλληλοι και ως επιβάτες αλλά και ως απλοί θεατές, οι οποίοι κρατούν ακόμα στην καρδιά τους ζωηρές τις αναμνήσεις και τις εντυπώσεις τους από τα τρένα της Κύπρου.
Η κ. Αναστασιάδου υπενθύμισε, ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων συντήρησε τον εγκαταλειμμένο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Ευρύχου και τον μετέτρεψε σε Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου.
Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή του Κυπριακού Σιδηρόδρομου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και για το ρόλο των τοπικών αρχών στη συντήρηση και αναβίωση διαφόρων πτυχών της Ιστορίας μας.
Τέλος, ο κ . Πετρίδης απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.