Τις τελευταίες ημέρες διαδικτυακή εφημερίδα κυκλοφόρησε άρθρο-είδηση με τον τίτλο: «Η ώρα της Λάρνακας: Εντυπωσιακή άνοδος στην αγορά ακινήτων». Στο άρθρο περιγράφεται η αύξηση της αγοράς ακινήτων στην Επαρχία μας, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις τιμές, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πόλεις.
Σίγουρα αυτό είναι κάτι το θετικό. Δίνει την ευκαιρία για νέες θέσεις εργασίας στη Λάρνακα και εννοείται πως προσφέρει αρκετά στην τοπική οικονομία. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Γιατί υπάρχει και άλλη, η οποία καταγράφεται στο άρθρο.
«ένα μονάρι διαμέρισμα πριν από 3 χρόνια κόστιζε περίπου 100 χιλιάδες, τώρα έχει ανέλθει στις 140 χιλιάδες περίπου. Ένα δυάρι διαμέρισμα που κόστιζε πριν από μια τριετία 150 χιλιάδες, τώρα η τιμή του φτάνει στις 210 χιλιάδες. Σημαντική αύξηση καταγράφει και η γη. Για παράδειγμα, πριν από τρία χρόνια κόστιζε 100 ευρώ το μέτρο, ενώ σήμερα η τιμή φτάνει στα 150-170 ευρώ το μέτρο. Το ίδιο ισχύει και για τα οικόπεδα. Από 200 ευρώ το μέτρο, σήμερα η τιμή έχει αγγίξει τα 300 ευρώ το μέτρο.»
Η απότομη αύξηση των τιμών στην αγορά κατοικίας ή γης αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για νεαρά ζευγάρια και δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την πρόθεσή τους να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια και να ζήσουν στη Λάρνακα.
Αυτό σίγουρα δεν ονομάζεται ανάπτυξη και σαφώς δεν είναι κάτι το οποίο επιθυμεί κανένας για το μέλλον της Λάρνακας. Θυμίζω ότι υπάρχουν ήδη παραδείγματα άλλων επαρχιών της Κύπρου που είχαν ανάλογη ανάπτυξη, αυτό έφερε εκτόξευση των τιμών των ακινήτων και της γης με αποτέλεσμα οι Κύπριοι να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Νέοι να απομακρύνονται από την πόλη και να αναζητούν την κατοικία τους μακριά από αυτήν. Ένα σενάριο που προφανώς και κανείς δεν θα το ήθελε, αφού οδηγεί σε μία άναρχη ανάπτυξη που κανείς δεν έχει ως όραμα για τη Λάρνακα.
Αυτά αποτελούν παραδείγματα προς αποφυγή και οποιαδήποτε ανάπτυξη στην πόλη μας θα πρέπει να γίνει με τρόπο συνετό, συγκροτημένο, ορθολογικό και στη βάση ενός κεντρικού σχεδιασμού με γνώμονα το καλό της πόλης, των πολιτών της και του μέλλοντος.