Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017, στα Γραφεία του Δήμου Λάρνακας, συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Νίκος Γεωργίου, ο Δημοτικός Μηχανικός κ. Ανδρέας Καρακατσάνης, η Πολεοδόμος του Δήμου κ. Νεοφυτούλα Αγγελίδου και η Ανώτερη Λειτουργός του Γραφείου του Πρύτανη κ. Μαρίνα Σωτηριάδου-Πετρίδου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει ότι, στις προτεραιότητες του Δήμου είναι η δημιουργία μιας δυνατής σχέσης επικοινωνίας και συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο και αποτελεί νευραλγικό κύτταρο στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας για τη χώρα μας. Η χθεσινή συνάντηση, σαφώς σηματοδοτεί την έναρξη διαλόγου σε αυτή την κατεύθυνση, αφού συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πρόοδο των εργασιών για τη δημιουργία του Ωκεανογραφικού Κέντρου και του Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας στο χώρο της Στέγης Αγίου Χαραλάμπους (πρώην Λεπροκομείο), καθώς και άλλα θέματα συνεργασίας σε νέους τομείς.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου επεσήμανε ότι το Πανεπιστήμιο ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη ολόκληρης της Κύπρου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσβλέπει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αναφέρθηκε στις προοπτικές της Λάρνακας που προκύπτουν λόγω της γειτνίασης της με την πρωτεύουσα καθώς και στην ύπαρξη του Διεθνούς Αερολιμένας και εισηγήθηκε η πόλη να διεκδικήσει τη σύνδεσή της με τη Λευκωσία με ένα μέσο σταθερής και γρήγορης τροχιάς. Ένα τέτοιο έργο θα είναι ζωτικής σημασίας και για τις δύο πόλεις και το κόστος του δεν αναμένεται να είναι πολύ ψηλό.
Περαιτέρω, ενημέρωσε ότι η διαδικασία για την παραχώρηση του χώρου του πρώην Λεπροκομείου προχωρά, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δεδομένου του ότι πολλά από τα προβλήματα που είχαν προκύψει έχουν ξεπεραστεί. Σημείωσε ότι, το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 228 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου για την πράσινη πολιτική που ακολουθεί και ο σχεδιασμός του χώρου θα γίνει μέσα από Διεθνή Διαγωνισμό με σαφή κριτήρια για την προστασία των ευαίσθητων πτυχών της περιοχής ΝATURA και σύμφωνα με τις παραμέτρους που έχουν θέσει τα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα. Ο χώρος προορίζεται για στέγαση του Ωκεανογραφικού Κέντρου, το οποίο θα αποτελέσει κέντρο στρατηγικής σημασίας, λόγω του ενδιαφέροντος που υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτούς τους τομείς. Ανάμεσα στις μελλοντικές επιδιώξεις είναι να μετατραπεί σε Ωκεανογραφικό Κέντρο της Μεσογείου.
Ο χώρος προορίζεται, επίσης, και για στέγαση του Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας, λόγω της γειτνίασης με το Ναυάγιο του Μαζωτού, στο οποίο εργάζεται σημαντικός αριθμός ατόμων από το Πανεπιστήμιο.
Η συνάντηση έκλεισε με συγκεκριμένο πλάνο δράσεων, μέσα από μία σειρά συναντήσεων και επαφών με αρμόδιους φορείς και Υπουργούς.