Διαφωνούν και αντιδρούν τα Κοινοτικά Συμβούλια Αγίας Βαρβάρας και Αλάμπρας με την ανέγερση ηλιοθερμικού πάρκου ισχύος 65 MW στην περιοχή τους. Οι δύο Κοινοτάρχες υπογραμμίζουν ότι οι ανησυχίες τους αφορούν διάφορα ζητήματα, τα οποία και αναλύουν σε δηλώσεις τους στην Αυτοδιοίκηση.
Ο κύριος προβληματισμός τους αφορά την έκταση της κρατικής γης που θα παραχωρηθεί στην εν λόγω ιδιωτική εταιρεία (πρόκειται για έκταση που ξεπερνά τα 3,3 εκατομμύρια τ.μ., αξίας 21,7 εκατομμυρίων ευρώ), αλλά και τη διαδικασία που ακολουθείται για παραχώρηση της.
Την ίδια ώρα, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με περιβαλλοντικά και πολεοδομικά ζητήματα, ενώ οι δύο πλευρές ανησυχούν ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η ανέγερση του πάρκου θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής. Από την άλλη, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο θα στερήσει από τις κοινότητες τον κυνηγότοπο που υπάρχει στην Αλάμπρα δυσαρεστεί τόσο τα κοινοτικά συμβούλια, όσο και τους ίδιους τους οργανωμένους κυνηγούς.
«Αγκάθια» η έκταση και τα εμπόδια στην ανάπτυξη
Οι δύο κοινότητες εξέφρασαν τη διαφωνία τους για το συγκεκριμένο έργο με επιστολές προς τον Έπαρχο Λευκωσίας και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ενώ επιθυμούν συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς (Κώστα Καδή και Νίκο Νουρή) για να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους.
Ο Κοινοτάρχης της Αγίας Βαρβάρας πάντως, εξήγησε ότι η ανέγερση του συγκεκριμένου πάρκου δεσμεύει μια τεράστια έκταση γης που θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη των κοινοτήτων. Μάλιστα, ένα από τα τεμάχια που θα εκμισθωθεί στην εταιρεία εφάπτεται της οικιστικής περιοχής και μέρος του παραχωρήθηκε για τη δημιουργία οικοπέδων για πρόσφυγες. Ενδιάμεσα της συγκεκριμένης έκτασης υπάρχουν και ιδιωτικά τεμάχια (η αξία των οποίων θα πέσει με την ανέγερση του πάρκου, ενώ θα υποβαθμιστεί και η περιοχή γενικότερα) για τα οποία η εταιρεία εξέφρασε την πρόθεση να τα αγοράσει.
Η διαφωνία μας είναι πολύπλευρη, λέει με τη σειρά του ο Κοινοτάρχης Αλάμπρας, Αχιλλέας Μαλαχουρίδης, αλλά αρχίζει με το γεγονός ότι πρόκειται για τεράστια έκταση.
Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη από το Τμήμα Πολεοδομίας και άλλους ιδιώτες μελετητές αργιλώδη και μοναδική, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν πρέπει να γίνει παρέμβαση σ’ αυτήν. Ο κύριος Μαλαχουρίδης, σημείωσε ότι ο Γενικός Ελεγκτής θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του στις διαδικασίες με τις οποίες παραχωρείται αυτή η κρατική γη στην εν λόγω εταιρεία.
Φόβος για το άγνωστο
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την ανέγερση του πάρκου πραγματοποίησε σχετική παρουσίαση στην Αλάμπρα για ενημέρωση των δύο κοινοτήτων. Οι δύο πλευρές κατέθεσαν σειρά από ερωτήματα, με τα πλείστα, όπως πληροφορούμαστε, να παραμένουν αναπάντητα.
Ποιο είναι το πραγματικό περιβαλλοντικό κόστος; Ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται για παραχώρηση της κρατικής γης; Ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα εφαρμοστούν για τις δύο κοινότητες; Τι γίνεται όσον αφορά τα θέματα πιθανής τοξικότητας της θερμικής αποθήκευσης σε περίπτωση διαρροής; Κατά πόσο θα προκληθεί αλλοίωση του οπτικού περιβάλλοντος με την αντανάκλαση των καθρεφτών και πως θα προχωρήσουν όσον αφορά τις επεμβάσεις στο ανάγλυφο της περιοχής;
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα των δύο πλευρών που είτε «σημειώθηκαν» από πλευράς εταιρείας, είτε δεν απαντήθηκαν, είτε οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν κάλυψαν τις δύο κοινότητες, οι οποίες ανησυχούν για το μέλλον των περιοχών τους.
Διενέργεια περιβαλλοντικής μελέτης για λογαριασμό των δύο κοινοτήτων
Την ίδια ώρα, Αγία Βαρβάρα και Αλάμπρα φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη στήριξης από πλευράς κράτους για τη διενέργεια περιβαλλοντικής μελέτης για λογαριασμό των κοινοτήτων.
Εντωμεταξύ περιβαλλοντική μελέτη που αναφέρεται στην εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη λειτουργία του θερμικού ηλιακού σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού κατατέθηκε στην Περιβαλλοντική Αρχή για λογαριασμό της εταιρείας.
Στην εν λόγω μελέτη αναφέρεται ότι η πρώτη ύλη στην ηλιακή ηλεκτροπαραγωγή είναι ο ήλιος και το νερό, γι’ αυτό και ισχυρίζεται ότι η εκπομπή ρύπων στο περιβάλλον κατά τη λειτουργία του σταθμού είναι μηδενική.
Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι η λειτουργία του πάρκου δεν προκαλεί ρύπανση στο περιβάλλον, αλλά επιδρά θετικά στη μείωση της εκπομπής ρύπων, αφού υποκαθιστά την ηλεκτροπαραγωγή με την καύση συμβατικών καυσίμων. Την ίδια ώρα, στη μελέτη αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο πάρκο θα συμβάλει στην απεξάρτηση από την εισαγωγή καυσίμων, αλλά και γενικότερα στον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της Κύπρου.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη μελέτη, ο θερμικός ηλιακός σταθμός ισχύος 65 MW θα μειώσει την καύση συμβατικών καυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή κατά περίπου 22.000 ΤΙΠ (=Τόνους Ισοδυνάμου Πετρελαίου) ετησίως. Εκτιμάται ότι θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον κατά 234.000 τόνους ετησίως.
Επιπτώσεις φαίνεται ότι θα υπάρξουν και στην άμεση περιοχή ανάπτυξης των εγκαταστάσεων του, με τους μελετητές ωστόσο να υποστηρίζουν ότι με τα μέτρα μετριασμού το έργο καθίσταται περιβαλλοντικά βιώσιμο.
Να σημειώσουμε ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας, σημείωσαν κατά τις διαβουλεύσεις που είχαν με τις δύο κοινότητες, ότι το έργο είναι οικονομικά βιώσιμο και πως έχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση του, ενώ το κόστος υλοποίησης του θα ανέλθει στα €250 εκατ. Πάντως, οι Κοινοτάρχες από πλευράς τους υποστηρίζουν ότι καλό θα ήταν να γνωρίζουν ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια.
Τώρα, όσον αφορά τα ανταποδοτικά ωφελήματα προς την Αγία Βαρβάρα και την Αλάμπρα, αυτό που αναφέρθηκε από την εταιρεία είναι ότι το εν λόγω θέμα θα διερευνηθεί διεξοδικά και με τους δύο Κοινοτάρχες.