Την απόφαση της κυβέρνησης για ανέγερση μνημείου στο Παραλίμνι για τη Γενοκτονία του Πόντου, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν μόλις ο Δήμος υποδείξει τον χώρο, καθώς και τη διάθεση κρατικού κτηρίου, κυβερνητικής κατοικίας στη Λευκωσία, που θα λειτουργεί ως Κέντρο Ποντιακού Πολιτισμού, ανακοίνωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως κάθε φορά που συμμετέχει σε εκδηλώσεις για την επέτειο της 19ης Μαΐου 1919 για να τιμηθούν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τον διαπερνά «ένα ρίγος συγκίνησης και περηφάνειας. Ιδιαίτερα, σήμερα, που βρισκόμαστε στην ακριτική περιοχή της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, που είναι σχεδόν στο 85% υπό τουρκική κατοχή εδώ και μισό αιώνα, μαζί με ποντιακά σύνολα με τους Πόντιους αδελφούς μας από την Ελλάδα και την Κύπρο».
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός πως ήδη εφαρμόζεται, δηλαδή «να διδάσκεται στα σχολεία μας η 19η Μαΐου, να μάθουν όλα τα παιδιά στην Κύπρο τι έγινε στους αδελφούς μας Πόντιους τόσα χρόνια πριν.
Η Υπουργός Παιδείας μπορεί να μαρτυρήσει το ενδιαφέρον των παιδιών μας αυτά τα δύο χρόνια που διδάσκεται στα σχολεία μας η Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και το δράμα των αδελφών μας από τον Πόντο» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, «η Παναγία Σουμελά και ο Απόστολος Ανδρέας αποτελούν τρανά σύμβολα της πίστης και του πόθου των Ποντίων, προσκυνήματα και τόποι προσευχής και υπόσχεσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου έχουν ανεγερθεί εκκλησίες προς τιμήν της Παναγίας Σουμελά και Ελληνοπόντιοι κάνουν τάματα στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στο Ριζοκάρπασο».
Αφού είπε πως «μας ενώνουν πολλά, τα ίδια που μας ενώνουν με όλους τους Ρωμιούς της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας, της Κωνσταντινούπολης» ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξήγησε πως αυτά είναι «η γλώσσα, η πίστη, ο πολιτισμός, η Ιστορία, με μία φράση, η πονεμένη Ρωμιοσύνη. Αυτοί οι δεσμοί ενισχύονται καθημερινά, όπως αποδεικνύεται και από την πραγματοποίηση της αποψινής εκδήλωσης και από τις πρόσφατες αποφάσεις, και τιμά όλους αυτούς που έλαβαν τις αποφάσεις, των Σχολικών Εφορειών στην Αμμόχωστο και στην Πάφο που έχουν επιβεβαιώσει την ονοματοδοσία δύο αιθουσών προς τιμή του εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκου Καπετανίδη, μία στο Γυμνάσιο της Θεοσκέπαστης στην Πάφο και μία στο Λύκειο Παραλιμνίου».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε ορισμένα θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των Ποντίων, όπως αυτά του είχαν κοινοποιηθεί πέρσι σε μια παρόμοια εκδήλωση, και για τα οποία όπως είπε «είχα δημόσια υποσχεθεί ότι ως Κυβέρνηση τα εξετάζουμε με θετική προσέγγιση και διερευνούμε σχετικές λύσεις. Ξεκινήσαμε με την πρώτη απόφαση της κυβέρνησης που ήταν η διδασκαλία στα σχολεία» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα θέματα.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις «διαδικασίες πολιτογράφησης και ειδικά για τους αιτητές ελληνικής καταγωγής» και είπε ότι «ως πρώτο στάδιο προχωρήσαμε με νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να μην απαιτείται η πιστοποίηση της γνώσης της ελληνικής γλώσσας – ειδικότερα είναι ένα θέμα που αφορά τους γονείς σας, τους πιο ηλικιωμένους – και μάλιστα για αυτούς που προκύπτει ανάγκη διευθετήσαμε, μετά από δικό σας αίτημα, να γίνεται πιο συχνά η σχετική εξέταση για να αποφύγουμε τις όποιες καθυστερήσεις».
Όπως είπε ο Πρόεδρος είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών ο οποίος τον ενημέρωσε πως «αυτή τη στιγμή εκκρεμούν τέσσερεις χιλιάδες αιτήσεις οι οποίες θα προχωρήσουν αμέσως».
Ένα άλλο θέμα είναι και η παροχή κοινωνικής σύνταξης, είπε, το οποίο έθεσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως «μέσα στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης, πλέον, διακυβερνητικής συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, το θέμα έχει τεθεί ως προτεραιότητα και προχωρούμε σε συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων Αρχών Ελλάδας και Κύπρου για επίλυσή του».
Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε «την απόφαση της Κυβέρνησης για ανέγερση μνημείου για τη Γενοκτονία του Πόντου στο Παραλίμνι» και απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Παραλιμνίου – Δερύνειας, Γιώργο Νικολέττο, είπε πως μόλις υποδείξει το χώρο «ξεκινούμε τις εργασίες, έτσι ώστε του χρόνου τέτοια μέρα να εγκαινιάσουμε το Μνημείο για τη Γενοκτονία του Πόντου».
Ακόμα, συνέχισε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «ως Κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει τη διάθεση κρατικού κτηρίου, κυβερνητικής κατοικίας στη Λευκωσία, το οποίο θα λειτουργεί ως Κέντρο Ποντιακού Πολιτισμού, ως ελάχιστη αναγνώριση των κοινών μας αγώνων, των κοινών μας στόχων και των κοινών μας επιδιώξεων».
Ταυτόχρονα συνεχάρη «όλα τα εμπλεκόμενα σύνολα Κύπρου και Ελλάδας, τον Ποντιακό Σύλλογο “Τεμέτερον” Αμμοχώστου, το Σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης”, την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης Αττικής, τη Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας και το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου που μας κάνει περήφανους για τη δράση και την προσφορά τους, τόσο σε θέματα διατήρησης της ιστορικής μνήμης όσο και σε θέματα πολιτισμού, παιδείας και κοινωνικής αλληλεγγύης».
Συνεχάρη επίσης τον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας και προσωπικά τον Δήμαρχο αφού, όπως είπε, η συγκεκριμένη είναι «μια από τις πιο φιλόξενες περιοχές της Κύπρου και είναι σε μια περιοχή που 85% της επικράτειας της είναι υπό κατοχή».
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος του Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας, κ. Γιώργος Νικολέττος, υπογράμμισε ότι ο αγώνας για ιστορική δικαίωση είναι κοινός με κάθε λαό που υπέστη βία, προσφυγιά και κατοχή. Πόντος και Κύπρος μοιράζονται τις ίδιες πληγές και την ίδια απόφαση, να μην επιτρέψουν ποτέ ξανά τη λήθη.
Ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απόφαση ανέγερσης Μνημείου Γενοκτονίας Ποντίων στο Παραλίμνι, μια πράξη ουσιαστικής στήριξης της ιστορικής μνήμης και της συλλογικής συνείδησης.
Ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας παραμένει ενεργά παρών σε κάθε αγώνα που τιμά το παρελθόν και χτίζει με επίγνωση το μέλλον.
Σημειώνεται ότι παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων η Υπουργός Παιδείας, οι Υφυπουργοί Τουρισμού και Μετανάστευσης, ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου, βουλευτές, αντιδήμαρχοι και πλήθος κόσμου.