Αναγκαία τα έργα στη Λευκωσίας – Του Κώστα Μαυρίδη

Reading Time: 3 minutes

Λόγω της έναρξης των έργων Ανάπλασης της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση αναβίωσε η γνωστή επωδός στα μέσα μαζικής ενημέρωσης «εργοτάξιο η πρωτεύουσα – μεγάλες ταλαιπωρίες πολιτών, επισκεπτών και καταστηματαρχών» μια επωδός που προδιαθέτει το κοινό αρνητικά και εύκολα και ανώδυνα χαϊδεύει τα αυτιά και κατανέμει ευθύνες στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατά κύριο λόγο στον Δήμαρχο.

Ας αναλύσουμε με την ευκαιρία τα γεγονότα για να συμπεράνουμε ότι η πιο πάνω κριτική δίκαια ασκείται ή περιέχει και στοιχεία λαϊκισμού με αλλότριους σκοπούς και στόχους.

Ξεκινώντας από τις πρωτεύουσες – πόλεις των επαρχιών στην ελεύθερη περιοχή του νησιού μας, συγκριτικά πάντοτε, θα ψηλαφίσουμε την τεράστια αναπτυξιακή ανισοσκέλεια που υπάρχει με τη Λευκωσία και αν η μνήμη μας βοηθά ή καλόπιστα θέλουμε να την αναξύσουμε, θα θυμηθούμε πως και εκεί υπήρχαν μεμψιμοιρίες για ταλαιπωρία και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις οι οποίες όμως απαλήφθεισαν από το αποτέλεσμα με την αποπεράτωση των έργων.

Επιπρόσθετα, παίρνοντας σαν παράδειγμα τη Λεμεσό που ως παραλιακή πόλη έχει την ευχέρεια να επιμηκύνεται στο παραλιακό μέτωπο και το κυκλοφοριακό πρόβλημα να απαμβλύνεται, δημιουργώντας δύο παράλληλους άξονες, ένα παραλιακό και έναν υπεραστικό με ανισόπεδους κυκλοφοριακούς κόμβους και φανταστείτε για μια στιγμή αν ένας από τους δύο άξονες δεν υπάρχει τί αποτελέσματα θα είχε το ένα έργο; Πόσο ωφέλιμο είναι στην πόλη για την ανάπτυξή της από αυτά τα έργα υποδομής;

Δείτε επίσης:  Επιμένει στην συνένωση με Σωτήρα και Λιοπέτρι ο Δήμος Αγίας Νάπας

Αν αυτό είναι γεγονός τεκμηριώνει ότι τα έργα υποδομής λειτουργούν σαν ντόμινο και συμπληρώνουν υποστηρικτικά το ένα με το άλλο προς όφελος της πόλης, διαφορετικά γίνονται μπούμερανγκ. Είναι γεγονός ότι με μακροπρόθεσμο προγραμματισμό αποφεύγεται αρκετά μέρος της φυσιολογικής ταλαιπωρίας, γι’ αυτό ας ψάξουμε τώρα στη Λευκωσία τα αίτια και αιτιατά της κατάστασης που δημιουργείται.

1. Νέο κτίριο δημαρχείου

2. Πλατεία Ελευθερίας και περιβάλλοντας χώρος

3. Ανάπλαση Καλλιπόλεως

4. Ανάπλαση αστικού εμπορικού κέντρου

5. Δημοτικό Θέατρο και άλλα μικρότερης έκτασης

Τα πιο πάνω είναι μια σταχυολογία των μεγάλων έργων υποδομής για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της πόλης που σχεδόν όλα είναι στον πυρήνα της, αρχίζοντας από το νέο κτίριο του Δήμου Λευκωσίας. Να θυμηθούμε ότι ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε από το Λέλλο Δημητριάδη. Πέρασαν δύο πενταετίες από δύο νέους Δημάρχους με παλινδρομήσεις, αλλαγές και δικαστικές αποφάσεις και κληρονομικά κατέληξε στα χέρια του σημερινού Δημάρχου, δημιουργώντας την υποχρέωση αποπεράτωσής τους.

Πλατεία Ελευθερίας, η καρδιά της πόλης. Ένα έργο που σχεδιάστηκε συνδυασμένα με την ανάπλαση του Αστικού Εμπορικού Κέντρου, μπήκαν οι μπουλντόζες στην Τάφρο και αφού έσκαψαν και έφραξαν τα πάντα άρχισαν οι εμπλοκές με μεγάλες απώλειες χρόνου και χρήματος (μία δεκαετία και αρκετά εκατομμύρια).

Επιτέλους με μαραθώνιο αγώνα δόθηκε λύση, δημιουργώντας ταυτόχρονα και την υποχρέωση της άμεσης αποπεράτωσής του. Ενώ τέθηκε ενώπιον του σημερινού Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου το δίλημμα να διαχωρίσουμε τον κοινό σχεδιασμό της ανάπλασης του Κέντρου από την Πλατεία ή να προχωρήσουν ταυτόχρονα για να αποδώσουν την προσδοκώμενη αξία τα αλληλένδετα αυτά έργα και να κλείσει οριστικά η ταλαιπωρία.

Δείτε επίσης:  Επισκέψεις Δημάρχου και Δ.Σ Δερύνειας εν όψει εορτών

Εκτός αυτού, λάβαμε σοβαρά υπόψη ότι μέρος των έργων είναι συγχρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά ταμεία και υπήρχε κίνδυνος να χαθούν κονδύλια.

Συμπερασματικά λοιπόν λέω πως για λόγους πέραν των δυνατοτήτων και των εξουσιών μας, το Συμβούλιο και ο Δήμαρχος βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αδήριτο ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων, παρά τις μεγάλες οικονομικές αδυναμίες, λόγω λιτότητας και με απίστευτα μειωμένη υπηρεσία. Γεγονός που οι διάφοροι κατακριτές αγνοούν ή σκοπίμως αποκρύπτουν και είτε από τον καναπέ τους είτε μέσα από το κομματικό κουβούκλιό τους, παρεμβαίνουν όταν ο καιρός τους εύνοά για να εξυπηρετήσουν το στόχο τους.

Τούτων λεχθέντων, δεν έχω πρόθεση να αποδώσω αλλού ευθύνες ή να αποποιηθώ των δικών μας ευθυνών. Θέλω όμως να διαβεβαιώσω ότι σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε αμέλεια, προχειρότητα ή άλλη πρόθεση και εκτός από την κατανόηση για την ταλαιπωρία, τονίζω ότι και το σύνολο του Συμβουλίου και ο Δήμαρχος, υφίστανται και αυτοί τα προβλήματα, γιατί είμαστε όλοι συνδημότες.

Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Αντιδήμαρχος Λευκωσίας

In the news
Load More