Αναζητώντας την προέλευση του ονόματος Αγλαντζιά, «σκοντάψαμε» πάνω σε κάποιες ενδιαφέρουσες, τουλάχιστον από τοπωνυμικής πλευράς, ιστορίες…
Μια εκδοχή θέλει την Αγλαντζιά να «βαφτίστηκε» από τα θαλάσσια κογχύλια (άχλαξ – κόχλος), όστρακο με διπλό κέλυφος. Ολόκληρη η Αγλαντζιά είναι διάσπαρτη από απολιθωμένα όστρακα και όχι μόνο, αφού η πασίγνωστη Πέτρα Αγλαντζιάς (πωρόλιθος-πουρόπετρα) συγκροτείται από αμέτρητα κελύφη θαλασσίων μικροοργανισμών ηλικίας 5.000.000 ετών.
Σε μια άλλη εκδοχή, βρίσκουμε την ονομασία Αγλαντζία να είναι ενδεικτικό των δεσμών της αρχαίας Αρκαδίας με την Κύπρο. Οι δεσμοί αυτοί είναι προϊστορικοί και χρονολογούνται πριν από τον 12ον π.Χ αιώνα. Οι πρώτοι άποικοι του νησιού ήταν οι Αρκάδες όπως αναφέρουν οι αρχαίοι ιστορικοί Ηρόδοτος και Παυσανίας. Αυτό αποδεικνύεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα που έρχονται στην επιφάνεια σε πολλές Κυπριακές τοποθεσίες.
Όμως εκείνο που έχει το μεγαλύτερο βάρος, είναι η γλώςσα. Η Αρκαδοκυπριακή Διάλεκτος. Δεν ήταν μόνο προφορική αυτή η διάλεκτος, αλλά και γραπτή. Αποτελείτο από ευθείες και καμπύλες γραμμές (γραμμική γραφή). Παραδείγματα με τέτοια γραφή, έχουν βρεθεί χαραγμένα σε πήλινες πινακίδες ή ζωγραφισμένα επάνω σε αγγεία στην Παλαίπαφο, στο Κίτιο, στην Έγκωμη και στην Αγλαντζιά.
Εκτός από την αρκαδοκυπριακή διάλεκτο, πολλά ΑρκαδοΚυπριακά τοπωνύμια, τα βρίσκουμε στην Αρκαδία και στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα: Πύλαι Αρκαδίας και Πύλα Λάρνακος, Λύμπια Κυνουρίας και Λύμπια Κύπρου, Σπάθαρι, χωριό της Γορτυνίας και Σπαθαρικό Κύπρου, Γλανιτσιά χωριό της Γορτυνίας και Αγλαντζιά Κύπρου.
Σε μια άλλη ενδιαφέρουσα, τουλάχιστον από τοπωνυμικής πλευράς, ιστορία για την καταγωγή του ονόματος Αγλαντζιά έχουν ευθύνη οι Φράγκοι κατακτητές. Τον Μεσαίωνα ο οικισμός Λεφοκιάτης βρισκόταν στην περιοχή Αγλαντζιάς.
Πρόκειται για τους λόφους με το όνομα Μικρός Άρωνας και Μεγάλος Άρωνας. Στον Μικρό Άρωνα οι Lusignan είχαν οικοδομήσει το ανάκτορο-φρούριο La Cava. Η περιοχή φαίνεται ότι κατοικήθηκε προς το τέλος της Φραγκοκρατίας, επί της βασιλείας του Ιάκωβου Β΄ του Νόθου (1468-1473), συζύγου της βασίλισσας Αικατερίνης Κορνάρο (1473-1489).
Οι ιδιοκτήτες της περιοχής αυτής ήταν η οικογένεια των Φράγκων de Aglande. Και το όνομά Αγλαντζιά πιστεύεται ότι προέρχεται από το επώνυμο της οικογένειας των Φράγκων de Aglande.
Τέλος μια άλλη διαδεδομένη εκδοχή, θέλει το όνομα Αγλαντζιά να προέρχεται από την λέξη γλέντι, από την τουρκικής προέλευσης λέξη eglenti, eglence, που σημαίνει “διασκέδαση”.
Πρώτη δημοσίευση περιοδικό ‘’Εν Δήμω Αγλαντζιάς’’