Συνυπολογίζοντας τα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του Ταμείου Πολιτικής Συνοχής, καθώς και τις πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις που θα προκύψουν από την υλοποίηση των στηριζόμενων σχεδίων, ο οικονομικός αντίκτυπος του Σχεδίου «Κύπρος – το αύριο» ανέρχεται στα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κατά την «1η Ετήσια Εκδήλωση για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου» την Παρασκευή.
Το σχέδιο “Κύπρος-το Αύριο” τίθεται σε πρακτική εφαρμογή με την εκταμίευση των 85 εκατομμυρίων ευρώ, αφού προηγήθηκε η επίτευξη των πρώτων 14 οροσήμων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανέφερε ο Πρόεδρος.
Όπως είπε, το Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο» αποτελεί ένα “φιλόδοξο και συνάμα ρεαλιστικό σχέδιο” για την επίτευξη ενός βιώσιμου μοντέλου μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και ενίσχυσης του δυναμικού της χώρας για οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αειφορία. Οι πέντε πυλώνες πολιτικής που έχουν καθοριστεί σε αυτό το πλαίσιο σχετίζονται με τη Δημόσια Υγεία και την πολιτική προστασία, την ταχεία μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και κοινωνική προστασία, καθώς και την εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
Προς υλοποίηση των πιο πάνω, το Σχέδιο περιλαμβάνει μια δέσμη 133 μέτρων, εκ των οποίων τα 58 αφορούν μεταρρυθμίσεις και τα 75 επενδυτικές δράσεις. Αυτά “αποτελούν τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή παρέμβαση από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας”, υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος του σχεδίου ανέρχεται στα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ, πέραν της προβλεπόμενης αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, θα προστεθεί ένα επιπλέον ποσοστό ύψους 7% και θα δημιουργηθούν πέραν των 11.000 νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η εκταμίευση κεφαλαίων προς την Κύπρο κατέστη εφικτή μετά από την επίτευξη συγκεκριμένων οροσήμων και στόχων που αφορούσαν τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου καταπολέμησης της διαφθοράς, επενδύσεις και σχέδια χορηγιών που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, όπως η προώθηση επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δήμους, κοινότητες, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και σε κατοικίες και την επιβεβαίωση της επάρκειας των διαδικασιών παρακολούθησης και ελέγχου ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων.
Για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης από τις δέκα αιτήσεις πληρωμής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τα αρμόδια Υπουργεία και τους λειτουργούς τους, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τα κοινοβουλευτικά κόμματα “που επέδειξαν υπευθυνότητα και ψήφισαν τις απαραίτητες μεταρρυθμιστικές προτάσεις”, που αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, “κάτι που καθιστά επιβεβλημένη τη συνεργασία όλων των θεσμών της χώρας, με προεξάρχουσα την Κυβέρνηση, το νομοθετικό σώμα, τη Δημόσια Υπηρεσία και τους κοινωνικούς εταίρους”, σημείωσε.
Είναι αναμενόμενο, σε προεκλογική περίοδο, είπε, να δυσχαιρένεται η βούληση των κομμάτων να υιοθετήσουν τις όποιες νέες μεταρρυθμίσεις. “Αυτό που ήθελα, όμως, να τονίσω για ακόμη μια φορά είναι πως τα οφέλη από την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση των επενδυτικών δράσεων δεν θα τα καρπωθεί η απερχόμενη Κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά θα τα πιστωθεί το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, επ’ ωφελεία της κοινωνίας και βεβαίως των πολιτών”, ανέφερε.
Αναφερόμενος στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος – το αύριο» στις 17 Μαΐου του 2021, υπενθύμισε ότι είχε πει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης μπορεί και πρέπει να αλλάξει την πορεία της Κύπρου. “Είναι η μεγάλη ευκαιρία της χώρας μας. Είναι η νέα εθνική προσπάθεια, είναι το μεγαλύτερο κοινό μας στοίχημα και οφείλουμε όλοι μαζί να το κερδίσουμε. Μόνον έτσι θα διασφαλίσουμε μια σίγουρη προοπτική για τις νέες γενιές”, είχε πει.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι, παρόλο που η πανδημία μπορεί να ανέκοψε προσωρινά την πορεία οικονομικής ανάπτυξης και προόδου του τόπου μας, με τη δυναμική, τις δεξιότητες, τον επαγγελματισμό και το φιλότιμο του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η Κύπρος, αλλά και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης μέσω από τη δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε, διαφαίνεται για μια ακόμη φορά “πως μπορούμε και πάλι να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία”.
Οι προσπάθειες επικεντρώνονται πλέον στην επίτευξη των όσων προαπαιτούνται για τη 2η αίτηση πληρωμής για ποσό ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ: 7 μεταρρυθμίσεις και 11 επενδύσεις, η πλειοψηφία των οποίων έχει ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης, ανέφερε ο Πρόεδρος.
“Δεν έχω καμία αμφιβολία πως με αποφασιστικότητα, σωστό προγραμματισμό, συνέπεια, αλλά και τη συνεργασία της Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας και των εμπλεκόμενων φορέων, θα επιτευχθεί και πάλι η έγκαιρη υλοποίηση και αυτών των στόχων και οροσήμων. Για την Κύπρο του αύριο, τη νέα εκδοχή της χώρας. Αυτό είναι και το κληροδότημα μας σε αυτούς που θα μας διαδεχθούν”, κατέληξε.
ΚΥΠΕ